Warlords II Scenario Builder – Oma sota paras sota

SSG:n Warlords II on pysynyt pelaajien kiintolevyllä, eikä ihme, sillä pelattavilla fantasiastrategioilla on aina kysyntää. Monenkin sotaherran päässä on liikkunut haave omien skenaarioiden tekemisestä, ja nyt haaveista on vihdoin mahdollisuus tehdä totta yhtiön julkaiseman Scenario Builderin myötä. Ohjelma tarjoaakin mahdollisuuden konfliktin luomiseen ensi askelista alkaen.

Uuden pelin hinnalla myytävältä editorilta sopii tietenkin odottaa paljon. Scenario Builderin avulla on mahdollista suunnitella itse skenaariossa käytettävät yksikkötyypit, piirtää kartta, piirtää mieleisensä ikoni kunkin osapuolen kaupungille, sekä säätää pienempiä lisäominaisuuksia, kuten maagisten tavaroiden nimiä ja vaikutuksia, raunioissa kohdattavien hirviöiden nimiä ja vahvuuksia, sankareiden nimiä ja eri osapuolten aloitusrahasummaa. Kaikki toiminnot ovat kätevästi valittavissa menuista, eikä näppäimistöä tarvita juuri mihinkään.

Magna Carta

Kartan piirtäminen on luonnollisestikin pelin ehkä tärkein osuus. Piirtely onnistuu kahdella tasolla: normaalilla näytöllä sen kokoisena kuin maasto itse pelissä näkyy, sekä suuremmassa mittakaavassa, joka on käytännöllinen mantereita ja muita suuria alueita suunniteltaessa. Lähikarttaa piirrettäessä muutokset eivät välittömästi näy yleiskartasta, vaan se on päivitettävä erikseen remap-komennolla, mikä hankaloittaa hieman yleiskuvan hahmottamista pieniä muutoksia tehtäessä. Päivittäminen ei onneksi kestä kovin kauaa.

Lähikarttaan piirretyt maastoruudut näyttävät aluksi puhtaasti Legolandilta, mutta Smooth Screen -toiminnolla peli pyöristää rantaviivoja ja muuttaa grafiikan sulavammaksi. Koko karttaa muutettaessa tämäkin vie tosin hieman aikaa. Kartan piirtämisessä lähes ainoa valituksen aihe on maastotyyppien vähyys, niitä kun ei valitettavasti ole mahdollista suunnitella itse.

Monia yksiköitä

Yksiköitä editoitaessa pelaaja voi piirtää niille omat kuvat sekä muuttaa niiden bonuksia. Bonuksia on omien joukkojen moraalin kasvattamisesta erilaisiin liikkumisbonuksiin, samaan tapaan kuin itse pelissäkin. Positiivista on erityisesti se, että W2SB sisältää useita uusia armeijasettejä, jotka mahdollistavat sotimisen muuallakin kuin fantasiamaailmassa, esimerkiksi 1900-luvun alun Euroopassa tai vaikka avaruudessa. Uusissa armeijaseteissä on myös aikaisempia huolitellumpi grafiikka.

Yksiköiden käyttöönotto onnistuu kaupunkien kautta, eli sijoiteltuaan kartalle kaupunkeja pelaaja pääsee määräämään mitä yksiköitä nämä pystyvät valmistamaan. Joistain yksiköistä voidaan myös tehdä liittolaisia, joita saa avukseen raunioista tai temppeleistä tehtävän suorittamisen jälkeen.

There can be only one

Joitain puutteitakin ohjelmasta toki löytyy. Mahdollisuus siirtää yksiköiden ikoneja armeijasetistä toiseen olisi tuonut enemmän vaihtelua yksikköpuolelle. Myöskin jonkinlaisten yksinkertaisten tavoitteiden lisääminen olisi tuonut peliin lisäpontta, erityisesti suurista skenaarioista tulee loppua kohden helposti varsin puuduttavia kun peliä on jatkettava kunnes vain yksi pelaaja on jäljellä.

Mutta tällaisenaankin W2SB avaa Warlords II:een kokonaan uusia ulottuvuuksia. Ohjelman mukana tulee myös kiitettävä määrä uusia skenaarioita, joita voi helposti käyttää apuna omia suunnitellessa. Kaikenlaisten pikkuyksityiskohtien määrittely ja varsin vapaat kädet tekevät Warlords II Scenario Builderista oivan työkalun itse pelin ystäville, vaikka jäinkin hieman ihmettelemään ohjelmasta huudettavaa uuden pelin hintaa: W2SB olisi voitu julkaista hieman halvemmallakin. Alkuperäiseen Warlords II:een seonneille todellinen pakko-ostos.

Uusien skenaaroiden pelaamiseen ei välttämättä tarvita Scenario Builderia. Sen mukana tulee Warlords II:n päivitys versioksi 1.1a, johon tuo mahdollisuus on lisätty. Kyseinen päivitys sekä uusia skenaarioita löytyy Pelit-BBS:stä.

89