Wave Race: Blue Storm (GameCube) – Litinää, lotinaa ja moottorin pauketta

Vuonna 1996 julkaistun Wave Race 64:n jatko-osa Wave Race: Blue Storm todistaa, että 2000-luvun vesimopot ovat melkoisia vehkeitä.

Samantyylisiä kaahailupelejä on nähty ennenkin, mutta Wave Race: Blue Stormin viehätys piilee vedessä. Äärimmäisen upeasti animoitu neste varastaa aluksi kaiken huomion. Veden aaltoilu on olennainen osa kilvanajoa, sillä rankassa merenkäynnissä vesiskootterin ohjailu on melko konstikasta.

Vesiskootterointi keskittyy mestaruustaisteluun, jossa on kolme luokkaa: normaali, vaikea ja ekspertti. Alussa kilparatoja on vain viisi, mutta uusia ratoja aukeaa menestyksen myötä. Lisäksi Wave Racessa on mukana perinteistä aika-ajoa ja temppuilua.

Radat on merkitty poijuin, jotka pitää kiertää nuolen osoittamalta puolelta. Parhaat ajoreitit muuttuvat jatkuvasti, sillä veden pinnan korkeus vaihtelee tai radalle ilmestyy uusia esteitä. Oikaistakin voi, mutta viidestä virheestä joutuu pois.

Sää vaikuttaa oleellisesti ajo-olosuhteisiin. Navakka myrsky nostaa rajun aallokon ja vesi roiskuu kameran linssiin haitaten näkyvyyttä. Kiusaa tekevät myös äkisti nouseva sumu tai rankkasade. Jos elokuvia ei lasketa, en muista nähneeni yhtä vakuuttavasti tehtyä virtuaalisäätä missään.

Addiktiivinen pikku pirulainen

Kontrollit ovat hyvät. Vehjettä ohjataan vasemmalla tatilla, mutta todella tiukat käännökset tehdään kallistamalla vesimopoa olkapäänapeista. Suorilla lisää vauhtia saa kyykyttämällä kuskia tai aktivoimalla taitavalla ajamisella ansaittu turbo.

Pelihahmo vaikuttaa ohjaukseen, joten valinnat kannattaa tehdä sen perusteella, arvostaako nopeutta vai ketteryyttä. Mutkittelevilla radoilla nopeat käännökset ovat valttia, joten hitaallakin hahmolla pysyy hyvin menossa mukana.

Wave Race: Blue Storm on vaikea. Jo ensimmäisen viiden päivän kilpailun voittaminen vaatii tiukkaa keskittymistä eikä virheisiin ole varaa. Palkintona häämöttävä uusi rata ja mahdollisuus päästä kisailemaan seuraavalla tasolla saa yrittämään yhä uudestaan.

Kisakuntoa voi kohottaa aika-ajoissa, joissa avattuja ratoja voi harjoitella kaikessa rauhassa. Kelloa vastaan kilpailtaessa mukaan liittyy oma haamu, jonka saa myös tallennettua muistikortille. Wave Race on tilarohmu, sillä pelkästään perustallennukset haukkaavat kortilta 12 blokkia.

Kavereita voi hämmästyttää myös temppuillen. Radoilla on hyppyreitä, joten vesikootterilla voi leikkiä motocrossia. Pisteiden keruu vaatii vikkeliä sormia, mutta vaikeimmatkin stuntit oppii hetkessä havainnollisessa harjoittelujaksossa. Systeemi on parempi kuin monissa lumilautailupeleissä.

Tekemistä kahdeksalle kädelle

Jos ohjaimia riittää, television ääreen voi asettua neljä vesiurheilun ystävää. Kokeilin vain kaksinpeliä, joka sekin oli hulvattoman hauska ja vauhdikas kokemus. Siitäkin huolimatta, että prosessorin kuormaa on helpotettu jättämällä koneen ohjaamat kilpailijat pois.

Yleisesti ottaen Wave Race on nätti. Kriittisesti tarkasteltuna vesi ei näytä aidolta, mutta sen toteutus on silti parasta mitä videopeleissä on nähty. PAL-versio ei tue 60 hertsin virkistystaajuutta, joten amerikkalaiset ja japanilaiset saavat nauttia hieman nopeammasta ruudunpäivityksestä kuin eurooppalaiset.

Äänet toimivat tunnelman kohottajana. Menevä musiikki säestää erinomaisesti veden lotinaa ja moottorin ärjyntää. Selostaja vaihtuu pelihahmon mukaan, mutta silti toistuvat kommentit alkavat jossain välissä puuduttaa.

Wave Race: Blue Storm on vauhdikas ilopilleri hetkelliseen huristelun nälkään. Vaikka kovin syvällisestä pelikokemuksesta ei voi puhua, on toteutus huippuluokkaa. Wave Race on kuin hyvä jälkiruoka: Nautitaan pieninä annoksina kerrallaan hyvässä seurassa.

Vauhdikkaaksi vesiskootteripäristelyksi puettu arcadehurjastelu, jossa veden ja sään toteutus ansaitsee erikoismaininnan.

Verkkopeliä

Wave Race: Blue Stormissa on piilotettu salasanan syöttökenttä, jonka saa esiin painamalla options-valikossa X-, Z- ja start-nappeja yhtäaikaa. Nindendo julkaisee pelin virallisilla sivuilla (www.waverace.com ) koodeja, joilla voi osallistua aika-ajoihin. Koodit toimivat myös PAL-versiossa, mutta valitettavasti kilpailu on tarkoitettu vain amerikkalaisille ja kanadalaisille.

85