Wing Commander Academy – Koulunpenkille

Jokainen wingcommadööri varmasti ilahtuu mahdollisuudesta rakentaa oma Wing Commander. Toivottavasti Origin tekee sellaisen joskus nyt ilmestyneen Wing Commander Academyn -tyyppisen rajoittuneen kahakkaeditorin asemesta.

Wing Commander Academy on nimittäin se, mitä jää jäljelle, kun Wing Commandereista poistetaan mielenkiintoinen juoni, hienot välianimaatiot, tehtävänjako ja oikeastaan kaikki muu paitsi taistelu.

Oletan, että Wing Commanderin maailma on tuttu. Jollei ole, on vielä vähemmän syytä tarttua tähän pakettiin, mutta sitäkin enemmän syytä hankkia nuo kiehtovat avaruusammuskelut kaikkine lisäosineen.

WCA on Federaation akatemian harjoitussimulaattori, jossa keltanokat harjoittelevat tulevia koitoksia varten. Yhtä tehtävää varten voi tehdä neljä NavPointia, joihin voi ripotella kaiken WC2:n tavaran eli hävittäjiä, isoja aluksia, miina- ja asteroidikenttiä ja jopa avaruusaseman. Siipimiehen voi valita Hobbesista, Angelista, Maniacista ja Lightspeedistä, joka edustaa keltanokkaa. Tehtävätyyppejä on yksi: tuhoa vihollinen.

Pisteestä toiseen

Tehtävään hypätään ilman minkäännäköistä käskynjakoa. Tehtävien nivomisesta kampanjaksi tai skenaarioksi ei ole toivoakaan, eikä Navpointista toiseen voi lentää kuin autopilotilla. Tehtävä loppuu suoraan takaisin tehtävänkehittimeen ilman ensimmäistäkään välianimaation tapaista, eikä tehtävällä ole edes mitään voitto- tai tappioehtoja.

Grafiikka ei luonnollisesti Wing Commandereista poikkea. Kilrathit onneksi puhuvat, mutta omat siipimiehet eivät. Outoa kyllä, lisämaksusta ei tarjota Speech Packia.

Tiellä taistojen

Itse tehtävänrakennusosio on täysin amatöörimäinen. Kaikki alukset, jotka pelaaja NavPointiin asettaa, ovat automaattisesti vihollisia, vaikka olisivatkin Federaation aluksia. Omia isoja aluksiakaan ei ole kuin yksi avaruusasema. Omia siipimiehiä voi sentään olla kokonaisuudessaan massiivinen yhden kappaleen armada. Ihailtavan joustavaa ja monipuolista, joka takaa ettei Academyyn kyllästy ainakaan sataan vuoteen.

Lisäksi alukset asetetaan Wing Commanderin tutkaa muistuttavaan pikkuruiseen ympyrään, ja ne ilmestyvät pääsääntöisesti pelaajan viereen aseet optimaalisessa ampumakulmassa. Ainoa positiivinen ominaisuus on satunnaistekijä, joka heittelee sattumanvaraisia aluksia sinne sun tänne.

Hanska

Academyssa on myös Gauntlet-moodi, jossa pelaajaa vastaan tulee yhä uusia ja parempia kilrathialuksia. Parin aallon välein pelaajan aseet ja suojakentät kunnostetaan. Tämä moodi romutetaan tehokkaasti toiminnan pätkivillä ruuduilla, joissa edellinen kerrotaan. Wing Commanderin kolikkopeli oli metrin parempi.

Jonkinnäköisenä porkkanana on mukana Wraith uusine Reaper-kanuunoineen ja Leech-ohjuksineen sekä kilrathien Jrathek, jolla pelaajakin voi lentää.

Summa summarum, Kollaa kollaarum: Wing Commander Academy on täysin turhanpäiväinen julkaisu, josta edes aika fanaattinen Wing C -fani ei saa oikeastaan mitään irti. Paitsi sen, ettei WC:n taisteluissa yksinään juuri ole hurraamista.

70