Wip3out Special Edition (PSone) – Lennä lennä leppäkeihäs

PC-peleissä on totuttu jälkikäteen julkaistaviin päivityksiin, jotka parantavat peliä tai tuovat siihen jotain uutta. Psygnosis on päättänyt hyödyntää samaa ideaa konsolipeleissä. Onko Wip3out Special Edition uuden ajan ensimmäinen airut?

Wipeout on tulevaisuuden vastine F1-kisoille. Toinen toistaan huimemmilla radoilla kamppailee kaksitoista luunkovaa kuskia leijuvissa ajokeissaan. Kontaktia vastustajiin ei kaihdeta. Urheilun luonteeseen kuuluu, että ristin muotoisten valolaattoja ylittäminen aktivoi jonkun aluksen lukuisista aseista tai puolustuslaitteista.

Vauhti on huimaa ja se yltyy entisestään ajamalla nuolenmuotoisen laatan yli. Osa aluksen suojien syömästä energiasta voidaan ohjata moottoreihin lisää puhtia antamaan, mutta silloin saattaa matka katketa kanssakilpailijan asettamaan miinaan tai ohjukseen. Nopeat refleksit ovat menestymisen ehdoton edellytys.

Ohjaus on optimoitu DualShock-ohjaimelle, tärinät tuovat sopivasti peliin lisäsyvyyttä. Hitaimmassa Vector-luokassa pärjää pelkästään ohjainta kääntämällä, mutta vauhdin kasvaessa kannattaa opetella ilmajarrujen käyttö. NeGcon-ohjain toimii sekin, mutta kuvakulman vaihto ei onnistu. Huonoimmin Wipeout-aluksen käskyttäminen sujuu ratilla ja digitaalipadilla.

Äänet ovat tärkeässä roolissa ja taustalla jauhava tekno tiivistää tunnelmaa kummasti. Rätväkkäästä meiningistä vastaavat sellaiset nimet kuten Sasha, The Chemical Brothers ja Propellerheads, eivätkä ääniefektit häpeä yhtään musiikin rinnalla.

Radat ovat yksityiskohtaisia ja täynnä erilaisia valomainoksia. Alukset näyttävät hienoilta ja erilaiset pyroefektit häikäisevät näyttävyydellään, eikä meno hidastu juuri lainkaan jaetulla ruudulla kahdestaan pelattuna. Onpa mukaan saatu myös linkkipeli, jossa voi yhdistää kaksi PlayStationia toisiinsa.

Pelivaihtoehdot noudattelevat tuttua linjaa. Yksittäisen kisan voi ajaa jollain pelin 16 radasta, tai sitten rataa voi tahkota vain omaa ennätysaikaansa vastaan. Turnauksessa ajetaan useita kisoja putkeen ja koetetaan sijoittua pisteille. Haastekisassa pronssi tai sitä kirkkaampi mitali avaa tien seuraavaan kisaan. Valittavana on kilpailu-, aika-ajo- ja eliminointihaasteet ja niiden kaikkien yhdistelmä. Kaikkien vaikeustaso kasvaa melko jyrkästi.

Wip3out Special Edition ei tarjoa yhtään vallankumouksellista ideaa mitä ei olisi aikaisemmin nähty. Sen valttina on viimeisen päälle suunniteltu pelirunko, jonka jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty.

Pelattavuus on kohdallaan ja erilaisia pelivaihtoehtoja on joka lähtöön. Ratojen vähyys ei ole enää ongelma, mutta muutaman lisäradan vuoksi ei Wip3outin omistajien kannata Special Editionia hankkia, mutta muille mitä mainioin ostos.

92