Wipeout Fusion (PS2) – Äänivalli murtuu

Wipeout Fusionin piti ilmestyä PS2:n eurojulkaisuun ja Emotion enginellä terästettyä rakettirallin jatko-osaa odotettiin kuin kuuta nousevaa. Nyt, vuonna 2160, piinallinen odotus on viimein ohi.

Wipeout Fusion yhdistää ajopelin huiman vauhdin ja menevän teknojumputuksen näppäräksi paketiksi. Ensimmäinen versio julkaistiin noin seitsemän vuotta sitten ja sarjasta on tullut entistä näyttävämpi, mutta perusidea on säilynyt ennallaan.

Eletään vuotta 2160. Uuden Wipeout F9000-sarjan anti-gravitaatioalukset vipeltävät reilusti yli tuhat kilometriä tunnissa niille suunnitelluilla radoilla. Kilpailu on raakaa, sillä menopelit on varusteltu toinen toistaan tehokkaammilla aseilla.

Arvotaan seuraava ase

Arcadessa voi harjoitella parilla ensimmäisellä radalla ja muutamalla aluksella. Lisää ratoja saa avattua osallistumalla AG- eli anti-gravity-liigaan ja menestymällä tarpeeksi hyvin. Sarjassa kilpailee kahdeksan tallia, joiden kiitureilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Kaikkiaan ratoja on vain seitsemän, mutta jokaisesta on lyhyt, keskipitkä ja pitkä vaihtoehto ja mahdollisuus ajaa ne eri suuntiin.

Pisteiden lisäksi liigasta saa rahaa, jonka voi käyttää aluksensa virittämiseen. Parantaa voi huippunopeutta, suojien kestävyyttä tai aseiden tehoa. Jokaisessa aluksessa on tietty asevalikoima, mutta niitä voi käyttää vain rajoitetusti. Satunnainen ase aktivoituu aina, kun menopeli sujahtaa radalla olevan ruksin muotoisen lätkän yli.

Maanjäristykset, raketit ja miinat sopivat eri tilanteisiin, joten aseen satunnainen aktivoituminen lähinnä ärsyttää. Sitä oikeaa asetta ei tunnu koskaan tulevan silloin kuin tarvitsisi. Perusaseiden lisäksi jokaisella tiimillä on oma superaseensa, jonka saa käyttöön ajamalla siihen oikeuttavan lisenssin.

Apua, jarrut puuttuu!

Rukseista aktivoituvat myös suojat, autopilotti ja turbo. Tosin hetkellisen vauhtiruiskeen saa myös ajamalla nuolen muotoisen lätkän yli. Uutuuksia ovat trigger- ja flip-padit. Trigger aktivoi radalla jonkin tapahtuman, joka saattaa aiheuttaa jäynää kanssakilpailijoille. Flipistä alus kiepsahtaa ylösalaisin, jolloin katosta tulee lattia.

Lisäksi lisäaseita voi tienata suorittamalla erilaisia haasteita, jotka vaihtelevat vastustajien eliminoinneista aika-ajoihin. Voittamalla mies miestä vastaan käytävän kaksinkamppailun saa käyttöönsä uuden aluksen.

Zone-moodi on tarkoitettu vain kovimmille vauhtiveikoille. Siinä ajetaan erikoisvalmisteisella aluksella, jonka kaasu on lukittu pohjaan ja jarrut poistettu. Vauhti kasvaa kierros kierrokselta ja tarkoituksena on pitää ajokki ehjänä mahdollisimman pitkään. Zonea ei pääse harrastamaan heti, vaan se pitää avata kovalla työllä ja tuskalla.

Kaverin kanssa pääsee kisailemaan joko vaakaan tai pystyyn jaetulla ruudulla. Korkeuserojen takia kannattaa valita pystysuora jako, mikä toimii varsinkin laajakuvatelevisiossa erittäin hyvin. Konekuskeja voi ottaa mukaan kilpailua kirittämään, sillä osallistujia voi olla 2-12. Lisäksi kaksinpelissä on muutama ylimääräinen ase, joita ei peruspelissä ole.

Nupit kaakkoon

Musiikkiin ja äänitehosteisiin on panostettu kunnolla. Kotiteatterilaitteiden omistajat saavat nauttia muhkeasta Dolby Digital Pro Logic II -äänentoistosta. Eetteristä jytisee Wipeout- sarjalle tunnusomaista teknoa. Mukana on kappaleita seuraavilta artisteilta: Future Sound of London, Utah Saints, Orbital ja MKL. Lempparibiisinsä saa valita kätevästi ajon aikana, minkä lisäksi voi tehdä omia soittolistoja.

Kolhojen pysäytyskuvien perusteella Wipeout Fusionia voisi luulla rumaksi. Tarkasti katsottuna sahalaidat erottuvat, mikä ei nopeatempoisessa pelissä juuri haittaa. Painovoimaa uhmaavien ratojen kauneutta ei voi liiaksi ylistää ja näkyvyys riittää kaukaiseen horisonttiin. Tosin vauhdintunne ei ole ihan sitä, mitä nopeusmittarin lukemat antaisivat odottaa.

Pääsääntöisesti päivitysnopeus pysyy hyvänä. Paitsi silloin kun ilmassa suihkivat alukset ja pyrotekniset efektit täyttävät näkökentän. Pahimmillaan ruudun päivitys laskee hetkellisesti muutamaan frameen sekunnissa, mikä on paha vika vauhtipelissä. Myös satunnaiset laitojen läpi sujahtamiset kielivät ongelmista koodin optimoinnissa.

Wipeout Fusion ei petä, mutta ei toisaalta yllätäkään. Vaikeusaste on säädetty melko tiukaksi. Jos ei oteta huomioon parempaa grafiikkaa, niin veteraaneille ei peli tarjoa paljoakaan uutta. Ilman takkuilua pisteet alkaisivat yhdeksiköllä, mutta tällaisenakin se tyydyttää futuristisen kaahailun tarpeen erinomaisesti.

Wipeoutit (lyhyt oppimäärä)

Vuoteen 2052 sijoittuva Psygnosiksen ensimmäinen WipEout (1995) oli aikoinaan hyvä syy hankkia PlayStation. Se herätti ihastusta nopeasti soljuvalla grafiikalla ja suoraan jalkoihin menevällä teknojytkeellä. Vaikeusaste oli trimmattu äärimmäisen tiukaksi, mikä ei ollut este menestykselle. Myös PC:lle ilmestyi DOS-versio, joka ei ihan yltänyt originaalin tasolle.

Jatko-osa Wipeout 2097 (1996) tunnettiin Yhdysvalloissa nimellä Wipeout XL. Peli ei ollut enää älyttömän vaikea, se oli pelkästään vaikea. Ratoja oli edelleen melko vähän, mutta vauhti oli niin huimaa, ettei radan varsilla olevia Red Bull -mainoksia ehtinyt kunnolla lukea. Teknoraidan tunnetuin biisi oli ehdottomasti Prodigyn Firestarter.

Kakkososasta tehty Windows-versio jäi viimeiseksi PC:llä, sillä sarjan kolmas, Wip3out (1999) ilmestyi pelkästään PSonelle. Aluksia ja ratoja oli tullut reilusti lisää ja vanhasta konsolista otettiin lähes kaikki tehot irti. Pelattavuutta oli helpotettu ratkaisevasti vauhdista ja popista tinkimättä. Tällä kertaa raven rytkeestä vastasi pääosin DJ Sasha.

Myöhemmin ilmestyi vielä muutamalla lisäradalla ehostettu Wip3out Special Edition (2000), joka oli muuten identtinen edellisen version kanssa. Vanhoja Wipeoutteja kannattaa etsiskellä alennuslaarien pohjilta ja divareista, sillä ne ovat kestäneet aikaa yllättävän hyvin.

Wipeout Fusion -musiikit

Future Sound Of London - Papua New Guinea (Hybrid Mix)

Braniac - Neuro

Blades & Naughty G - Beats Defective

BT - SmartBomb (Plump DJs remix)

Cut La Roc - Bassheads

JDS - Punk Funk

Elite Force - Krushyn

Elite Force & Nick Ryan - Switchback

Amethyst - Blue Funk

Utah Saints - Sick

Plump DJs - Big Groovy Funker

Humanoid - Stakker Humanoid 2001 (Plump DJs 2001 retouch)

Timo Maas - Old School Vibes

Luke Slater - Bolt Up

Orbital - Funny Break (One is Enough) (Plump DJs remix)

Nightmares on Wax - Bleu My (wipe mix)

Bob Brazil - Big Ten

Intuative - Wav Seeker

Hong Kong Trash - Down The River (Torrential Rapids mix)

MKL - Synthaesia

85