WipEout HD: Fury (PS3) – Raivoa radalle

Täydellistä peliä on mahdotonta parantaa, mutta sitä voi aina laajentaa.

Mainospuheiden mukaan kaikesta piti tulla suurempaa, komeampaa ja kauniimpaa PS3:n ja teräväpiirtotelevisioiden myötä. Nauroin, kunnes rakettirekikilpasarja WipEout HD (Pelit 10/08, 92 p) lävähti verkkokalvoilleni. Pelissä ei ollut ainuttakaan kompromissia: upeat miljööt kiitivät täydellä teräväpiirtoresoluutiolla silkinpehmeät 60 ruutua sekunnissa. Nyt tekno- ja tekniikkafriikin toiveuni paisuu kattavalla Fury-laajennuksella.

Laajennuksen tärkeintä antia ovat kolme mainiota pelimoodia: eliminator-tappomatsi, zone battle -taistelukiihdytys ja detonator-räiskintä. Paketti viimeistellään kahdeksalla uudella radalla, muutamalla bonusbiisillä, kilpamasiinojen tuoreilla versioilla ja täysimittaisella Fury-kampanjalla. Vanha HD-kampanja ja kilpamuodot säilyvät Furyn rinnalla ennallaan.

Kolme pelitilaa ei äkkiseltään kuulosta miltään, mutta jokainen uusi, loppuun asti mietitty ja viilattu pelimuoto tuo kaahailuun lisää aggressiota ja adrenaliinia. Zone battle muokkaa automaattisesti kiihtyvän vauhdin siivittämästä selviytymiskamppailusta alus alusta vastaan -lajin. Radan turbonuolet varastoivat kilpureihin energiaa, jolla hypätään kerralla korkeintaan kahdeksan nopeuszonen yli. Mitä isompi zone, sitä rivakammin etenee. Boostikohtaan jää este, johon törmääminen nollaa vastustajan zone-energian. Zone battle vaatii tarkkaa ratatuntemusta ja taktista ajotapaa, sillä pahaan paikkaan jätetty hyppymuuri on tehokas (ja ainoa) ase muita vastaan.

Reteä räiskintä

Detonator-ammuskelu on WipEout-mittapuulla jotain ihan muuta. Aluksen vauhti kiihtyy zonekisan tapaan jatkuvasti, mutta siihen tutut elementit loppuvat. Radalla on kasapäin miinamuodostelmia, joiden paikka muuttuu ja lukumäärä kasvaa kierros kierrokselta. Edellisen kierroksen miinat jäävät seuraavan rundin vaivoiksi, jos niitä ei tuhota. Miinat räjäytetään sarjatulikanuunalla, joka lataa 15 kutia kerrallaan. Radan turbopadit lataavat vähitellen koko kaistan tyhjentävää superlatinkia. Hektinen detonator on viihdyttävä irtiotto tavallisista kaahailukuvioista.

Hauska tappaa vanha tuttu -eliminator on iloisen kaoottinen kilpamuoto, jossa ei voita nopein, vaan tarkin pilotti. Osumat aseilla palkitaan jämäpisteillä ja täystuhot isommilla poteilla. Taistelutunnelmaa terästetään salamannopealla 180 asteen käännöksellä, jonka turvin minkä tahansa aseen voi laukaista takaa-ajajiaan päin. Eliminatoria, detonatoria ja zone battlea saa hyödyntää vanhoilla radoilla raceboxissa ja online-matseissa, joten niiden arvo on pidemmän päälle suurempi kuin peruspätevillä Fury-radoilla.

Puolet Furyn radoista on sarjan PSP-osista tuttuja koukeroita ja toinen puoli visuaalisesti vinkeitä, teknoreivin taustagrafiikaksi sopivia zone-ratoja. Perusradat ovat hyviä, mutta eivät yhtä hyviä kuin emopelissä, sillä Fury-radat eivät ole yhtä lennokkaita kuin alkuperäissetti oli. WipEout HD:een pitäisi ehdottomasti tehdä myös ensimmäisen PSone-osan klassiset radat. Maksaisin niistä vaikka tuplahinnan.

WipEout HD: Furyssä ei ole mitään turhaa. Laajennus lähes tuplaa mielekkään pelisisällön määrän alkuperäisestä laadusta tinkimättä. Kympin hintainen paketti tuntuu pikemminkin jatko-osalta kuin pelkältä laajennukselta.

88