Wolfpack – Puhkun ja puhallan laivasi kumoon

Kun Mirrorsoft ajettiin alas, moni hyvä peli ehti vain vilahtaa hyllyillä ja jäi pimentoon. Yksi näistä oli NovaLogicin sukellusvenesimu Wolfpack, joka nyt vuosia myöhemmin herää henkiin CD-versiona.

CD-versiota on terästetty yhdellä parhaista koskaan nähdyistä ray-tracing-animaatioista. Itse Wolfpack on pääosin entisellään ja CD-versio ei sitä hetkauta puoleen eikä toiseen. Alkudemon lisäksi on mukana lisää tehtäviä ja joitakin pieniä muutoksia, esimerkiksi skenaarioilla on nyt päättymisanimaatio.

Atlantin aaltojen alla on sudella hyvä olla

Vuosina 1939_1945 Atlantilla käytiin verenhimoisten sukellusveneiden, kauppalaivojen ja niitä suojelevien hävittäjien välistä taistelua. Pikku hiljaa asetelmat kääntyivät liittoutuneiden puolelle kaikuluotaimien ja muun tilpehöörin kehittyessä ja sodan loppuvaiheilla komennuksen saanti sukellusvenemiehistöön oli suunnilleen yhtä miellyttävää kuin benji-hyppy ilman köyttä. Wolfpackin tehtävien vaikeus riippuu siten huomattavasti kuluvasta vuodesta, luonnollisestikin myös yöaika suosii metsästäviä susia.

Hyvänä toimintona peliä voi pelata joko hävittäjän kannelta tai sukellusveneestä. Molemmissa on omat puolensa: alkuvuosina hävittäjäkippari on kuin Mikki Hiiri merihädässä kun taas vuoden 1944 sukellusvenekapteenilla on korvatulpille ja pumppumiehille käyttöä. Asia ei ole kuitenkaan aivan suoraviivainen, 1945 kehitetyt nopeat XXI-luokan sukellusveneet olisivat massatuotannossa olleet kova pala liittoutuneille. Skenaarioeditorilla saakin aikaiseksi kiinnostavia tehtäviä XXI-luokan veneille.

Susilaumaa on myös mahdollisuus pelata kaksinpelinä, mutta kyseessä on jälleen teoreettinen mahdollisuus, näin nopeatempoisen pelin pelaaminen vuorottelemalla on älytöntä. Silti kokeilunhaluisille on tarjolla kuusi uutta erityisesti kahta pelaajaa varten suunniteltua tehtävää.

Vauhdikkaat skenaariot

Wolfpackin mukana oleva skenaarioeditori on iso plussa. Skenaarioita on riittävästi, ja vaikka varsinaista kampanjamoodia ei olekaan, korvaa skenaarioiden nopea vauhti paljon puuttuvasta kampanjamoodista. Reaaliaikainen monen sukellusveneen yhtäaikainen komentaminen lähentelee paniikkia, varsinkin kun monet skenaariot alkavat täydestä rähinästä. Koittakaapas vaikka perinteistä HAPPY-skenaariota, kiirus tulee jos meinaa pitää molemmat sukellusveneensä ehjinä... Johtamista helpottavat automaattikomentajat, joiden toimintatavat vaihtelevat aggressiivisesta nysseröön.

CD-versiolle on lisätty reilusti tehtäviä. Alkuperäisen kahdentoista mission lisäksi on erilaisia missioita yhteensä 70 kappaletta, joten ihan heti ei pelaaminen lopu, jos Susilauma menee jakeluun. Grafiikka, etenkin kartat olisivat kyllä kaivanneet remonttia, strateginen kartta epätarkalla VGA-moodilla ei ole mikään havainnollisuuden perikuva. Yleensäkin SVGA-moodi olisi sopinut CD-pelille mainiosti, nyt on pääosa CD:tä tyhjää täynnä ja suuhun jää hiukan dumppaamisen maku.

Wolfpack oli ja on edelleen yksi parhaista ja pelattavimmista sukellusvenesimulaattoreista toisen klassikon 688 Attack Subin ohella ja CD-versio lisätehtävineen on mainio pakkaus.

88