Wordtris – Sanat sekaisin

Minä luulin osaavani hyvin englantia ja pystyväni hahmottamaan englanninkielisen oikeinkirjoituksen tosta vaan. Olin totaalisen väärässä.

Wordtris on upea peli: Tetris, jossa muodostetaan sanoja. Mutta voihan venäjä, kieli on totaalisen väärä.

Pelasin ensimmäisen kerran uskomatta omaa kyvyttömyyttäni ja katselin suu auki, millaisia sanoja sain aikaan. En ymmärtänyt sattumalta syntyneiden sanojen merkitystä, vaikka pelasin lastentasolla. Myös sanojen hahmottaminen tuntui epätoivoiselta.

Ongelmana on ruudun keskivaiheilla oleva taso, johon ensimmäinen rivi palikoita pysähtyy, mutta toinen rivi jo pudottaa niitä pykälän alaspäin niin että lopulta tason alle jää viisi kirjainta. Eli kun esimerkiksi yrittää muodostaa sanaa ear pystysuoraan se pitää metsästää takaperin, mikä on uskomattoman vaikeaa. Inhottavaa on myös, että ensimmäisen kerran muodostetusta sanasta saa paaaaljon pisteitä, mutta kun saman sanan muodostaa uudestaan, saa yhden. Yhden!

Lastentasolla muodostetaan putoilevista kirjaimista vähintään kolmikirjaimisia sanoja vaakasuoraan tai pystyyn. Palikat putoilevat rauhallisesti, aikaa miettimiseen jää. Novice-tasolla riittää myös 3-kirjaiminen sana, mutta putoamisnopeus kasvaa, advanced- ja expert-tasot vaativat neljä kirjainta.

Sanavarasto Wordtrisissä on 60 000 sanan kokoinen ja peli tunnistaa muodostuvat sanat näppärästi ja varsin nopeasti. Ihmisten etunimiä ei hyväksytä (pahus!), mutta sen sijaan esimerkiksi ins ja rev menevät läpi, samoin kuin "suomalaiset" sanat soma (huumausaine Aldous Huxleyn kirjassa "Uljas uusi maailma") ja sari (intialainen naistenvaate).

En olisi muuten ikinä uskonut, että englannin kieli muodostuu pääasiassa konsonanteista. Siinä vaiheessa kun tulee viisi ässää peräkkäin on jo täysin toivoton ja valmis kiroamaan koko pelin maan rakoon. Mutta sainpa sentään novice-tasolla yli 10 500 pistettä, kun Niko pääsi paljon laajemmalla sanavarastollaan vain tuhannen kieppeille, lällällää.

Konsonanttipaljoudesta johtuen mahdollisuus lisätä tuhat omaa sanaa Wordtrisin sanavarastoon ei paljoa auta, suomi kun koostuu pääasiassa vokaalien ja konsonttien yhdistelmistä. Mutta ette usko, kuinka paljon pisteitä saa "tuijasta"!

Voi kun joku tekisi Wordtrisin suomeksi. Ilmoittaudun vapaaehtoisena projektiin heti mukaan.

88