World Cup USA 94 – Virallista potkuilua

Jalkapallopeleistä ei tule puute, vaikka hyvät ovatkin harvassa. U.S. Goldin markkinoima versio on se virallinen, minkä huomaa lähinnä kisamaskotin huuhailusta ympäri peliä.

Ensivaikutelma World Cupista on positiivinen. Pelaajat näyttävät pelaajilta, vaikka katsontavinkkeli onkin ylhäältä päin. Kenttää käyskennellään pystysuuntaan ja vieritys on sujuvaa. Kiitos monien optioiden pelin voi muokata mieluisekseen, jopa kisoihin osallistuvat joukkueet voi itse valita. (Vain Suomi puuttuu.)

Ottelut etenevät tietysti MM-kisojen malliin: aluksi taistellaan paremmuudesta lohkottain, sitten on pudotuspelien vuoro. Valitsemansa joukkueen taktiikkaa voi hioa haluamakseen, pelaajien suhteellisen sijainnin palloon nähden voi määrätä, samoin erikoisstrategoita voi viritellä. Ottelukokoonpano valitaan tietysti "oikeista" pelaajista.

Yksin pelattuna WC94 on valitettavasti raskas tahkottava. Maalien saaminen on kiven takana, vaikka kanuuna lähtisi kuinka sutjakkaasti ja vielä kierteisenä kohti yläkulmaa. Maalit tuntuvat tulevan sattumalta tietokoneen ohjaaman vastustajan kämmäiltyä omalla puolustusalueellaan. Ehkäpä realistista, mutta pitemmän päälle rasittavaa.

Jalkapallopeli on parhaimmillaan kaksinpelinä ja tällöin World Cup USA 94:kin tuottaa enemmän tyydytystä. Kunhan maalivahdit vielä säätää pelaajien kontrolloitaviksi, alkaa maaliverkko iloisesti soida. Kumpikin pelaaja voi lisäksi muokata erikseen itselleen sopivat kontrollit: kärjistetysti toinen voi pelata Goalin ja toinen Sensible Soccerin virityksillä. Kelpo idea, joka toisaalta kuvastaa pelintekijöiden näkemyksen epävarmuutta.

Olen kyllästetty hyvillä Amiga-jalkapallopeleillä, joista Sensible Soccer on tämänhetkinen ehdoton suosikkini. Siihen verrattuna World Cup USA 94 ei tuo mitään oleellista parannusta eikä sen pelattavuus ole yhtä sujuvaa, esimerkiksi pallon haltuunotto vastustajalta on liian vaikeaa. Satunnaisille viheriön tahkoajille pelaamista helpottavat optiot ovat toki tervetulleita, lisäksi helposti onnistuva syöttöpeli auttaa etenemistä. Itse en ole nähnyt PC-Sensible Socceria, joten suora vertailu siihen on mahdotonta.

Vaikka kuvaruudun vieritys on sinänsä sujuvaa, peli tahmailee oudosti ainakin testauskokoonpanolla pallon liikkuessa nopeasti pelaajalta toiselle. Kudit kohti maalia lähtevät myös liian hitaina, mikä latistaa tunnelmaa. Local Bus -näytönohjaimisella 486/66:lla World Cup USA 94 on puolestaan kaikilla kolmella nopeusasetuksella aivan liian nopea: pelintestaus eri kokoonpanoilla on siis brittityyliin jäänyt vaillinaiseksi. Yleisökohinat koostuvat kamalasta parin sekunnin kohisevasta samplesta.

Maailmanmestaruuskisojen tunnelmaa ei World Cup USA 94:een ole lainkaan yritetty tavoittaa. Missä ovat mystiset punaiset kortit? Missä Maradonan dopingkäryt ja muu dramatiikka? Missä samban rytmit? WC94 on loppujen lopuksi vain ja ainoastaan tavallinen futispeli, jolla on erittäin myyvä lisenssi. Puutteistaan huolimatta se on silti paras pelaamani PC-jalkapallopeli.

78