World Is Not Enough (PSone) – 007 ja lupa rahastaa

Bondin hienot agenttivarusteet ja scifi-tekniikkaa pursuavat autot ovat vähintään yhtä tunnettuja kuin 007 itse. Electronic Arts ei osannut päättää, pitäisikö Bondista tehdä toiminta- vai kaahailupeli. Se teki molemmat.

The World Is Not Enough perustuu samannimiseen elokuvaan, jossa Pierce Brosnanin näköinen 007 ajautuu kiperästä tilanteesta toiseen. Kaunis Elektra King ja paha mies Renard juoksuttavat agenttia ympäri maailmaa. Välillä suihkitaan suksilla rynnäkkökivääri tanassa ja väistellään luoteja. Suvantokohdissa pelataan korttia kasinolla tai hiippaillaan agenttikamera ojossa kartanon käytävillä. Konnien kanssa häslätessä maailma ei tosiaan meinaa aina riittää.

Peli koostuu 11 tasosta. Jokaisessa on elokuvaan perustuva tehtävä, jonka onnistuminen edellyttää yleensä jonkun erikoisvarusteen käyttöä. Ennen kuin Bond päästetään irti, M kertoo tulevasta missiosta kaiken oleellisen Q:n seuraajan R:n opastaessa kivan erikoisvimpaimen käytössä. Mukana on myös Moneypenny, jonka ohjeilla ei tehtävän kannalta ole merkitystä. Kännykkää kannattaa pitää auki, sillä gesmistä satelee usein lisäohjeita tai muuten hyviä neuvoja.

Maailmaa katsellaan agentin silmin ja kontrollit toimivat johdonmukaisesti. Ase tai muu väline valitaan tavararingistä. Jos ehdotus tehtävään annettavista tarvikkeista ei tyydytä, sen voi käydä muuttamassa mieleisekseen. Käytännössä näin on pakko tehdä, sillä tarvittava työkalu voi puuttua kokonaan inventaariosta tai sitten koko tavararingin läpiselaamiseen kuluu liikaa aikaa.

Elät vain kahdesti, kuolet sadasti

Tähtäys on helppoa. Agentin tarvitsee vain sohia suunnilleen oikeaan suuntaan ja piippu kääntyy automaattisesti kohti lähintä roistoa. Wolfram PK2 on perusase, jolla pärjää melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi Bond voi poimia tehokkaampia konetuliaseita niittaamiltaan ganstereilta. Panoksista ei tule pulaa, sillä niitä löytyy koko ajan lisää. Pikantti yksityiskohta on lippaan vaihto, joka tuntuu joskus kestävän vähän liiankin kauan.

Erikoishärveleiden käyttö piristää tehtävien monotonisuutta. Vaikeustasoja on kaksi, joista kannattaa valita kättelyssä haasteellisempi 007, muuten peli on aivan liian helppo.

Juonta kuljetetaan suoraan leffasta napsituilla pätkillä, mikä nostaa mukavasti tunnelmaa. Joissakin tehtävissä Bondilta vaaditaan hiippailua, mutta pääosin meininki on suoraviivaista vastaantulevien ukkojen lahtaamista. Äänirooleissa kuullaan enimmäkseen taitavia imitaattoreita, poikkeuksen tekee R:n roolissa huseeraava John Cleese. Ääniefektit ovat ihan kelvollisia ja musapuolella varioidaan Bond-tunnaria lähes kyllästymiseen asti.

The World Is Not Enough muistuttaa edeltäjäänsä Tomorrow Never Dies -peliä, paitsi kontrollit ovat sujuvammat eikä ruudulla toikkaroivaa pökkelömäistä Bondia tarvitse katsella. Episodimainen etenemistapa houkuttaa pelaamaan vielä yhden tehtävän ja katsomaan seuraavan leffapätkän.

Valitettavasti pelattavaa ei ole paljon ja hupi on muutamassa illassa ohi, vaikka erilaiset tehtävät kortinpeluusta hiiviskelyyn tuovat kaivattua vaihtelua ammuskeluun. Kertakäyttöisyydestään huolimatta kyseessä paras PSonelle tehty Bond-seikkailu.

84