World Tennis Championships – Kohti Wimbledonia

Lukioaikoina kaikki tennistä harrastavat ikätoverit tuntuivat olevan jotenkin "erilaisia". Muodinmukaisen hiusleikkauksen, rusketuksen, muotivaatteiden ja huonon huumorintajun lisäksi luonteenomainen piirre tenniksenharrastajille oli se, että he pelasivat tennistä. Itse kokeilin kerran tennistä urheilutunnilla, mutta huomattuani, että isku- rysty- ja kämmenlyöntini singahtelivat muualle kuin vastustajan kenttään, luovutin ja menin muiden jo luovuttaneiden joukon jatkoksi tupakalle.

Tennis on vaikea laji. Se vaatii pelaajalta erinomaista pelisilmää, liikkeiden koordinaatiokykyä ja mielikuvitusta. Siksi onkin ilo havaita, että World Tennis Championships on tehty vastaamaan positiivisella tavalla oikeaa tennistä.

Aluksi WTC:ssä kannattaa harjoitella syöttöä ja eri lyöntejä valmentajan avustamana, sillä valmentajan neuvot ovat kullanarvoisia. Kentäksi on järkevää valita hidas massakenttä ja hidas pallon vauhti. Oikeaoppisen ja tehokkaan syötön suorittaminen on niin tärkeää (ja vaikeaa), että sen harjoittelemiseen kannattaa todella paneutua, varsinkin kun oikeassa tenniksessä harjoiteltaisiin tätäkin useita vuosia. Rystylyöntiäkään ei kannata unohtaa.

Harjoittelun jälkeen voi taitojaan kokeilla ja hioa näytösotteluissa, jotka toisin kuin turnausottelut eivät alenna ranking-sijoitusta. Kaikki leikkimielinen harjoittelu ja pelaaminen huipentuvat sitten osallistumiseen tennisturnauksiin, jotka on jaettu Grand Slam -turnauksiin ja pienempiin turnauksiin. Grand Slam -turnauksissa pärjäämällä saa hyvin ranking-pisteitä, mutta vastustajien taso on kova. Oma tennisura kannattaa aloittaa vähemmän rahaa ja ranking-pisteitä tuovista amatöörikisoista, joissa vastustajat ovat helpompia.

WTC on poikkeuksellisesti kuvattu "first person" -kulmasta, joka tarkoittaa sitä, että itse pelaaja ei näy kuvaruudussa, vain maila näkyy, ikään kuin pelaaja olisi itse kentällä. Tapahtumat välittyvät kentällä pelaajan silmiin niin kuin pitääkin, aidosti. Aluksi peli tuntuu hankalalta, mutta nopeasti pelikenttä muuntuu helposti koordinoitavaksi ja pelaaminen helpottuu. Pelaamista voi vielä helpottaa autopilotilla, joka vie pelaajan kentällä vertikaalisesti oikeaan paikkaan, pitkittäissuunnan joutuu hoitelemaan itse.

Tennikseen oleellisesti liittyvät kierteet ja niiden hallinta on täysin oma maailmansa. Varsinkin vastustajan kierrelyöntiin vastaaminen sopivalla kierteellä on vaikeahkoa ja vaatii jonkin verran kokemusta tenniksen tai esimerkiksi pingiksen peluusta. Mutta tunne on mahtava kun niittaa yläkierteisen iskulyönnin vastustajan takakenttään tai saa onnistumaan alakierteisen volleylyönnin poikki kentän! Tällaiset suoritukset tosin vaativat harjoituksen ja hyvän ennakointikyvyn lisäksi onnea.

Teknisesti WTC on näyttävä ja monipuolinen peli. Äänet ovat kohdallaan ja grafiikka hyvää. Animaatio on erinomaista ja toiminee vielä pehmeämmin nopeammassa koneessa. Kaiken peliin kuuluvan voi rakentaa ja koota itse aina pelaajasta pelikenttään.

Pelin voi nauhoittaa itse valitsemiltaan kamerapaikoilta ja kuvakulmista. Nauhoitusta voi katsella joka oman, vastustajan tai televisioinnista vastaavan päällikön silmin.

Jos halu ja kiinnostus eivät riitä oikean tenniksen harrastamiseen antaa World Tennis Championships oivan kuvan tenniksestä pelinä ja mahdollisena työurana.

90