World's Scariest Police Chases (PSone) – Konnankoukkuja kahdelle

Driverissa ja Grand Theft Autossa pikselipoliisit kiikkuvat vain varastetun kaaran takapuskurussa ärsyttävänä riesana. Activisionin pollarirallissa rellestetään lain oikealla puolella, mutta vauhti ei ole hidastunut yhtään.

World's Scariest Police Chases perustuu löyhästi samannimiseen amerikkalaisen TV-sarjaan. Fox-kanavan ohjelma on tyypillistä aivot nollille -tirkistelyviihdettä, jossa seurataan ehtojen jenkkipoliisien hurjia autotakaa-ajoja.

Vaaralliset rikolliset ja muut mielipuolet jylläävät Ashlandin kuvitteellisessa suurkaupungissa. Ylityöllistetty poliisilaitos on jatkuvasti alakynnessä raskaasti aseistettujen roistojen kanssa. Apuun saapuu riuskaotteinen parivaljakko suoraan poliisiakatemian penkiltä.

Keikat vaihtelevat rattijuoppojen runttaamisesta kansalliskaartilta pöllittyjen panssarivaunujen pysäyttämiseen. Väliin mahtuu seonneita bussikuskeja, hulluja pommimiehiä, huumeparonien kätyreitä ja mafian väijytyksiä. Pursuit-moodissa on vain parikymmentä tehtävää, mutta turha toisto on vältetty ja hälytykset ovat kaikki erilaisia. Ainoa yhteinen tekijä on jonkin sortin rakkine, jolla luovitaan Ashlandin katuja lusikka pohjassa.

Tavallisten henkilöautojen ohella päästään muun muassa maasturin, kuormurin ja panssarivaunun puikkoihin. Komeat kolarit muotoilevat autoista rähjäisiä romukasoja. Ajovalot särkyvät jo muutaman pienen kolhun jälkeen ja viimeisiään vetelevän mobiilin moottori alkaa savuttaa. Menopelin murjominen ei vaikuta suorituskykyyn.

Kovaotteiset sinivuokot

Toiminnan perusmekaniikka tuo mieleen Driverin, johon on lainattu muutamia elementtejä Crazy Taxista. Tapahtumat kuvataan auton takaa tai puskurin nokalta. Iso vihreä nuoli näyttää reitin kohteen luokse, mikä on yleensä liikkuva auto. Tiukkojen takaa-ajojen aikana on pakko pysyä rikollisen imussa, tai muuten homma menee reisille. Osa tehtävistä vaatii raskaan kaasujalan lisäksi kartan syynäämistä ja rautaista katujen tuntemusta.

Roistojen ominaisuudet selviävät ruudun alareunassa nököttävistä mittareista. Punainen vahinkopalkki kertoo ajoneuvon kestävyyden ja sininen stressipalkki näyttää kuskin mielentilan. Sekoboltsit luovuttavat leikin, jos hermot pettävät tai auto romuttuu. Stressi kasvaa, kun vinguttaa pillejä kohteen tuntumassa. Sekoilevat siviilit pysähtyvät lähes poikkeuksetta ilman voimakeinoja, mutta paatuneita kovanaamoja möykkääminen ei hetkauta.

Mafiajätkiltä ja muilta raskaan sarjan rikollisilta täytyy hajottaa auto joko törmäilemällä tai ampumalla. Ylimääräisiä kolhuja on syytä välttää viimeiseen asti, tai muuten oma kaara leviää ensin. Tarkkoja ajolinjoja vaaditaan etenkin niissä tehtävissä, joissa tuliaseiden käyttö on kielletty.

Jos pillien huudattaminen tai reilu kiilaaminen ei riitä, viimeistään rynnäkkökivääri ja raketinheitin hoitavat homman kotiin. Kyttien vakiopyssyjä ovat pistooli, kivääri ja haulikko, joten joka mutkassa ei pelleillä raskailla aseilla. Käsittämättömän kestäviin kaaroihin joutuu pumppaamaan lipaskaupalla lyijyä, ennen kuin ne suostuvat hyytymään tien poskeen. Kuskin, bensatankin ja renkaiden sihtaaminen on turhaa, sillä kriittisiä osumapaikkoja ei ole.

Ohjaaminen sujuu tavalliseen tapaan tattia veivaamalla. Kaasu, jalka- ja käsijarru ovat kuvionäppäimissä. Tuntuma on arcademaisen kevyt ja luisut irtoavat todella helposti, käkkäriä kiskomalla raskaat kuormuritkin kääntyvät kolikon päällä.

Olkanamiskoissa majailevat aseen valinta, liipasin ja kuvakulmakomennot. Pyssy lukittuu kohteeseen melkein automaattisesti, ja kun tattia tökkää pystysuunnassa, maali vaihtuu. Touhun erikoisuus on samanaikainen kaksinpeli, jossa kuskin ja ampujan kontrollit jaetaan eri padeille. Kaksinpelissä apukuskin tähtäys on täysin käsivaraista, joten poliisiparitoiminnassa on oma hupinsa.

Pirteät poliisibileet

Grafiikka rullaa varsin mukavasti. Näkyvyys on riittävä ja päivitys pysyy tasaisena. Driver kakkosen -tyylisiä tyhjästä tupsahtavia taloja ja diaesitystason notkahduksia nopeudessa ei tarvitse pelätä. Sulavampi meininki selittyy suhteellisen yksinkertaisilla autoilla ja vähäisellä liikenteellä. Venkoilevat tekstuurit palikoituvat lähellä räikeästi ja etenkin mainoskyltit ovat kamalia kuvatuksia. PS2:n tekstuurien suodatus parantaa grafiikkaa huomattavasti.

Ääniefektit ovat varsin tavanomaista pörinää, peltien rutinaa ja pyssyjen pauketta. Eläkkeellä olevan sheriffi John Bunnellin selostus on mainiota, sillä sheriffi paatostaa juonto-osuutensa hymyilyttävän periamerikkalaiseen tapaan. Tehtävien aikana poliisit raportoivat keskukseen ja päinvastoin, jolloin tasokkaat ääninäyttelijät viimeistelevät hyvän tunnelman.

Lyhyet, vaihtelevat ja selkeillä tavoitteilla ryyditetyt tehtävät latautuvat nopeasti, joten niitä jaksaa jauhaa ratkaisuun asti. Samasta syystä ahkera pollari on rullannut keikat läpi muutamassa päivässä. Peli-ikää voi pidentää Free Patrol -moodilla, jossa kruisaillaan kaupungilla ja otetaan satunnaisia rikollisia kiinni.

World's Scariest Police Chasesista on vaikea osoittaa todellisia vikoja. Harmillisin seikka lienee se, että roistot saavat törmäillä maisemiin niin paljon kuin lystäävät ja vain kosketus poliisiautoon vahingoittaa niitä. Koneen komentamat öykkärit ja sivulliset eivät piittaa takakannen tekoäly-mainoslauseista vaan autot paahtavat sitkeästi ennalta määrättyjä reittejä pitkin. Lisäksi liikenne muistuttaa lähinnä sunnuntaiaamuun ruuhkaa.

Maailman pelottavimmissa poliisitakaa-ajoissa ei ole mitään ennennäkemätöntä. Kokonaisuus on kasattu PSonen rajoitukset huomioiden, joten viihdyttävä paketti ei takkua missään vaiheessa. Takaa-ajot ovat vauhdikkaita ja välianimaatioiden aikana tunnelma pysyy korkealla hyvien ääninäyttelijöiden ansiosta. Useiden hämäräperäistä toimintaa kuvanneiden kaahailujen jälkeen on piristävää tarttua kunnon poliisiletukan ruoriin. Touhu sopii etenkin Driver-faneille, jotka eivät ole saaneet tarpeekseen liikenteen seassa toheloinnista.

85