Wuxia-sankari taistelee ja pohtii

Painovoima rajoittaa vain nynnyjä. Jo paljon ennen Matrixin Neoa tämän tiesivät aasialaisten wuxia-elokuvien sankarit. Juuri nyt wuxia on jälleen in.

Yleistäen voisi sanoa, että meillä länsimaalaisilla on J.R.R. Tolkien ja Robert E. Howard, kiinalaisilla ja hongkongilaisilla on wuxia. Vertaus toimii sikälikin, että wuxia ei tarkoita vain elokuvaa, vaan myös wuxia-kirjallisuutta on valtavasti. Esimerkiksi Kiinassa jo 1900-luvun alusta alkaen.

@Teksti:Wuxia-sankaritarinat sijoittuvat menneisyyteen enemmän tai vähemmän fantasiamaiseen miljööseen. Alku wu viittaa itämaisten taistelulajien taitoihin, xia henkisiin arvoihin. Wuxia-soturi ei voi olla pelkkä martial arts -mestari tappamassa kylmästi kaikki vihollisensa. Wuxiaan kuuluvat myös moraali, kunnia ja lojaliteetit. Wuxia-soturi ei petä lupaustaan tai isäntäänsä tai tapa viattomia sivullisia. Wuxia-sankari tappaa, jotta hänen ei tarvitsisi tappaa enempää.

Taistelutaitojen lisäksi individualistisella sankarilla on taianomaisia psyykkisiä kykyjä. Niistä näkyvin on kyky uhmata painovoimaa. Wuxia-soturi osaa melkein lentää. Huoneen päästä päähän hän liitää vaivatta. Tästä syystä elokuvaharrastavat kutsuvat wuxia-filmejä usein vaijeri-fu-leffoiksi (vrt. kung fu).

Toisinaan wuxiaan kuuluu kyky siirtyä paikasta toiseen tahdon voimalla.

Tuotteliaat Shaw't

Shaw-veljekset eivät keksineet wuxiaa, mutta heidän elokuvissaan 1960#70-luvuilla wuxiasta tuli oma taiteenalansa. Toki Shaw't tekivät paljon muitakin martial arts -elokuvia. Run Run Shaw ja Run Me Shaw'n studioiden tuotantovauhti oli uskomaton. Paljon kertoo se, että Shaw-veljesten elokuvista vain osa julkaistaan DVD:llä. Tämän kunnian saa 760 parasta Shaw-elokuvaa.

Shaw-veljesten jälkeen wuxia jäi hetkeksi unohduksiin tai ainakaan se ei ollut muotia. Tyylilajin keksi uudelleen hongkongilainen mestariohjaaja Tsui Hark. Sellaiset elokuvat kuin Swordsman (1990) ja Swordsman 2 (1991) tekivät wuxiasta viimeinkin tunnetun myös länsimaissa, joskaan mainstream-yleisö ei ollut vieläkään kuullut koko sanaa.

Kaikki muuttui, kun Ang Leen Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) ilmestyi. Kiinankielisyydestään huolimatta elokuva keräsi neljä Oscaria ja lipputuloja pelkästään Yhdysvaltojen teattereissa 130 miljoonaa dollaria. Sana wuxia oli useimmille yhä outo, mutta genren elokuvat eivät enää olleet. Nykyään melkein jokaisessa Hollywoodin toimintaelokuvassa on wuxia-vaikutteita.

Tiikeri-lohikäärmeen jälkeen koko planeetan tunnetuimman wuxia-elokuvan taitajan tittelin otti haltuunsa Yimou Zhang. Kiinalaisella rahalla tehty Hero (2002) korosti yksilön velvollisuuksia taistella epäitsekkäästi yleisen hyvän puolesta. Hero ja sitä seurannut Lentävien tikarien talo(2004) kuuluvat kautta aikain kauneimpien elokuvien joukkoon.

Yimou Zhangin anti modernille wuxialle onkin juuri uskomaton visuaalinen loisto ja viimeisen päälle harkitut värit. Jokainen kuva on suunniteltu tarkasti ennen kuvaamista. Lopputulos on runollisen kaunista silmäkarkkia.

Ang Lee ja Yimou Zhang ovat modernisoineet wuxiaa myös toisella tavalla: he ovat antaneet naisille luvan olla rohkeita toimijoita ja taitavia taistelijoita. Vaikka nainen onkin äärimmäisen kaunis olento, hän ei silti ole enää vain koriste.

10 hienoa wuxia-leffaa

Kaikki pääjutussa mainitut elokuvat ovat upeaa katsottavaa. Myös seuraavat kymmenen wuxia-elokuvaa edustavat laatua.

The Bride With White Hair (1993)

Aina katsomisen arvoisen Ronny Yun ohjaama rakkaustarina sijoittuu keskelle klaanisotia.

Dragon Inn (1992)

Kiinaa salaliiton avulla hallitsevat eunukkipoliisit saavat turpiinsa pisimmän mahdollisen kaavan mukaisesti. Lopputaistelu on uskomaton.

Zu: Warriors of the Magic Mountain (1983)

Tsui Harkin ohjaama toiminnallinen fantasiaseikkailu on wuxia-elokuvan perusteoksia.

Royal Tramp (1992)

Törmäilyitä, hölmöilyitä ja fyysistä komediaa keskellä muinaisen Kiinan soturidynastioiden taisteluita.

The Seven Swords (2005)

Harva on tätä uunituoretta elokuvaa vielä nähnyt, en minäkään. Ohjaaja Tsui Hark on luvannut viedä wuxiaa askeleen verran realismin suuntaan.

The Eagle Shooting Heroes (1993)

Slapstick-komedian toimintakohtauksista vastaa legendaarinen Sammo Hung. Palatsijuonitteluita ja salaliittoja keisarien ajan Kiinassa.

Hu Shan Hang (1969)

Tyylilajin veteraani ja edelläkävijä. Rosvoja, sankareita ja kapinallisia.

Heroic Ones (1970)

Shaw-veljesten ehdoton klassikko. Kuningas antaa kolmelletoista kenraalilleen käskyn tehdä selvää jälkeä vihamiehistään.

Come Drink With Me (1966)

Wuxia-legenda King Hun ensimmäinen tyylilajin elokuva säikäytti katsojat uudenlaisilla verisillä ja väkivaltaisilla taisteluillaan. Tämäkin on Shaw-elokuva.

Sword (1980)

Patrick Tamin ohjaustyö on merkittävimpiä uuden sukupolven wuxia-elokuvia. Vanha miekkamestari jää eläkkeelle, vaan ei pääse irti verenvuodatuksesta.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…