X-Men: Next Dimension (PS2)

Marvelin mytologiassa mutantit ovat ihmisiä, joiden perimässä on erikoinen geeni, joka ilmenee teini-iässä puhkeavina supervoimina. Sarjakuvissa mutantteja vihaavat höyrypäät ovat Ryhmä-X:n vakiovihollisia ja sama pätee myös X-Men: Next Dimension -mätkintäpeliin. Pitkän linjan mutskunvihaaja Bastion vapautetaan ja mutanttien tuhoamiseen erikoistuneet Vahti-robotit temmeltävät jälleen maan päällä.

Tappeluihin osallistuu koko sarjakuvista tuttu Ryhmä-X-kaarti. Pahoja poikia ja tyttöjä leipovat esimerkiksi teräväkyntinen Wolverine, tele- ja pyrokineetikko Feenix ja Kyklooppi, joka kanavoi kosmista energiaa silmillään. Kahden tusinan friikin joukkoon kuuluvat myös Peto, Painajainen ja Gambiitti. Konnakaartin kohokohtia ovat järkälemäiset Vahti-robotit ja pakettiauton kokoinen Juggernaut.

Yksinpeli viehättää tavallista enemmän selkeän juonen ansiosta. Tarinan poimuissa sankari vaihtuu monta kertaa ja juonta tuupitaan eteenpäin Patrick "Picard" Stewardin paatostamilla videopätkillä. Pelimoodeihin kuuluvat kaikki vakiot, kuten harjoittelu, kaksinpeli ja survival-selviytymiskamppailu.

Matsin pyörteissä ottelijat paiskautuvat seiniä, huonekaluja ja muuta roinaa päin. Sopivassa kulmassa rojahtava vötkäle voi singahtaa komeasti lasin läpi tai kaiteen yli toiselle areenalle. Maisemat ja tappelupukarit ovat kulmikkaita ja synkän paletin suttaamia, sillä melkein kaikki värit on tummennettu tylsästi mustalla.

Taistelusysteemi tutisee näppäinläjän alla: kuvionamiskat varataan lyönneille ja potkuille, liipaisimista irtoavat 3D-liikkuminen, spesiaalipalkin säätö, perus- ja vastaheitto. Liipaisinsählingillä ja staattisella kameratyöskentelyllä latistetut hienoimmat liikkeet jäävät useimmiten käyttämättä, joten ottelut rapautuvat rämpytyskisoiksi.

Perusmätön myötä paisuva mutanttivoimamittari jakautuu neljään osaan. Jos palkki on täynnä, sankari voi tehdä monta erilaista superliikettä putkeen. Miellyttävän helpot ja hauskat megakoukerot ovat pitkiä ja Matrix-hidastuksilla pönkitettyjä mesoamispötköjä. Huitaisut lähtevät suurin piirtein ajallaan, mutta valitettavasti pitkät ja sekavat liikeanimaatiot puurouttavat tuntuman ja tekevät pelattavuudesta heikon.

X-Men: Next Dimension lainaa parhaat kikkansa lajityypin kärkinimiltä. Kloonatut ominaisuudet jäävät selkeästi pliisummiksi kuin esikuvissa, joten Ryhmä-X:n uutta ulottuvuutta kehtaa suositella vain mutanttitiimin kaverittomille faneille, sillä yksinpeli toimii keskimääräistä paremmin.

72