Liveen liittyminen on Xbox 360:lla huomattavasti helpompaa kuin aiemmin Xboxilla. Erillistä Live-pakettia ei tarvitse hankkia, vaan jokaisen Xbox 360:n mukana on Live Silver -jäsenyys ja kuukauden ilmainen tutustumisaika Live Gold -palveluun.
Kultaa ja hopeaa
Suurin ero ilmaisen Silverin ja maksullisen Goldin välillä on se, että vain jälkimmäisellä voi osallistua moninpeleihin. Pelien demoihin, trailereihin, Live Arcaden pikkupeleihin ja muuhun sälään pääsee käsiksi yhtä hyvin Silverillä kuin Goldilla.
Live Gold -käyttömaksun voi ostaa lipukkeena kaupasta. Vuosihinta on noin 70 euroa, kolme kuukautta maksaa noin 24 euroa.
Liven asennus on helppoa, kunhan käytössä on tavallinen ADSL- tai kaapelimodeemireititin. Useimmissa tapauksissa riittää, kun pistää piuhan kiinni Xbox 360:n ja reitittimen väliin ja polkaisee boxin käyntiin. Verkkoasetukset saa haettua automaattisesti systeemivalikosta.
Live sijaitsee nätisti omalla sivullaan Xbox 360:n käyttöliittymässä. Tuttujen kanssa voi pitää yhteyttä lähettämällä kutsuja peleihin, mutta myös teksti- tai ääniviestejä voi lähettää. Voipa Liveä käyttää kuulokemikin kanssa Skypen kaltaisena nettipuhelimena.
Marketplacen takaa löytyy varsinainen pikkusälän runsaudensarvi. Pari viikkoa julkaisun jälkeen imuroitavaksi oli ilmestynyt pari leffatraileria HD-tarkkuudella, kourallinen ilmaisia pelidemoja ja valtava määrä pientä sälää. Jälkimmäiset ovat lähinnä pelaajan hahmon koristukseksi tarkoitettuja kuvakkeita ja teemoja Xbox 360:n käyttöliittymään. Onnettomista kuvakkeista ja tapeteista rahan pyytäminen tuntuu hieman halpamaiselta, vaan ostavathan ihmiset samaa sälää kännyköihinkin.
Ostettavalle sisällölle ei ole ilmoitettu oikeaa hintaa, vaan ainoastaan imurointiin vaadittava pistemäärä. Pisteitä voi lunastaa joko lipukkeina kaupasta tai luottokortilla suoraan Livestä.
Tällä hetkellä 2100 pistettä maksaa noin 30 euroa, eli eurolla saa noin 70 pistettä. Luottokortilla Livessä maksetut pisteet ovat hieman edullisempia, riippuen siitä, kuinka ison läjän ostaa kerrallaan. Kuvakkeista joutuu pulittamaan 20-120 pistettä ja teemoista 150 pistettä, eli karkeasti noin kaksi euroa.
Retroa ja puzzleja pikkurahalla
Paremmin rahoilleen saa vastinetta käyttämällä pisteitä uudistuneen Live Arcaden kautta imuroitaviin peleihin. Enää ei tarvita erillistä levyä, vaan Arcade on upotettu osaksi Xbox 360:n käyttöliittymää.
Tarjolla on retrovaikutteisia toimintapelejä, kuten loistava Geometry Wars. Se on malliesimerkki hyvästä suunnittelusta. Retroilu on otettu vain lähtökohdaksi ja jatkettu sitä silmiä hivelevällä ulkoasulla ja järjettömän hektisellä toiminnalla. Oikeita retropelejäkin on tyrkyllä, kuten maanmainio läpsyttelypeli Joust, legendaarinen nelinpelattava luolaseikkailu Gauntlet ja hurmeinen mättöpeli Smash TV. Retropelejä ei ole heitetty tyrkylle vain sellaisenaan, vaan niihin on lisätty moninpeli Livessä, mikä on aika kova juttu.
Koko perheen osastolla on klassisia lauta- ja korttipelejä sekä hyviksi havaittuja puzzlekoukuttajia kuten Bejeweled 2 ja Zuma. Seassa on myös Tetriksen kehittäneen Aleksei Pajitnovin uutuus Hexic. Arcaden pelivalikoima tuntuu laajenevan viikoittain. Kaikkien pelien kokeiluversiot saa imuroida ilmaiseksi. Maksullisten versioiden hinnat ovat joko 400 tai 800 pistettä, eli noin 5-10 euroa.
Live Arcaden pelit, kuten muukin imuroitava sisältö vaatii kiintolevyn, mikä on jälleen yksi hyvä syy jättää Xbox 360 Core -paketti hankkimatta, tai ainakin ostaa suosiolla kiintolevy mukaan.
Runsas ja jatkuvasti uusiutuva imuroitava sisältö lisää valtaisasti Xbox 360:n arvoa, varsinkin kun kalliita pelejä ei tule kovin usein ostettua. Luulisi silti, että Xbox 360:n tehot antaisivat myöden tehdä imuroinnin aikana muutakin kuin tuijottaa imurointipalkkia. Varsinkin isompien pelidemojen ajan loota saa olla toimettomana kiusallisen pitkään, vaikka imurointi sinänsä toimii kiitettävän rivakasti.
Harmi vain, ettei imurointia ja kustomointia ole viety loppuun asti, vaikka etukäteen Xbox 360:n kovimpana juttuna mainostettiin nimenomaan sen yksilöllisyyttä. En huoli tylsiä valmiita teemoja ja kuvakkeita. Miksen voi tehdä niitä itse tai edes siirtää haluamiani roinia muistikortilta tai verkosta?
Xbox-pelit komistuvat
Yhteensopivuus Xbox-pelien kanssa vaatii toimiakseen kiintolevyn, mielellään myös Live-yhteyden. Yhteensopivuus toimii emulaattoreilla, jotka päivittyvät jatkuvasti ja joiden viimeisin versio haetaan Livestä.
Otimme yhteensopivien listalta summamutikassa kourallisen pelejä. Kaksi tärkeintä peliä, Halo ja Halo 2 toimivat moitteetta. Kumpikin hyötyi selvästi Xbox 360:n myötä tulleesta reunanpehmennyksestä ja korkeammasta resoluutiosta. Toisaalta teräväpiirtoinen LCD-telkkari ei antanut peleille lainkaan armoa, vaan ne näyttivät yllättävän karuilta. Pelattavuus oli toki kohdallaan, vaikka Halo kärsikin edelleen ajoittaisesta hidastelusta kun roinaa lensi ruudulla riittävästi. Halo 2:n mainio moninpeli toimi ongelmitta.
Muista kokeilluista peleistä Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Metal Arms, Super Monkey Ball ja NHL Hitz 2003 toimivat kaikki mainiosti. Loput peleistä tyssäsivät outoon virheilmoitukseen ongelmista näyttöasetuksissa. Kaikki mahdolliset tarkkuuksien ja kuvasuhteen yhdistelmät tuottivat saman herjan.
Ongelmaksi paljastui käytössä oleva Microsoftin VGA-kaapeli. Pelit lähtivät toimimaan ongelmitta, kun tilalle laitettiin komponenttikaapeli. Harmillisesti vain se ei tue useimpien LCD-telkkareiden resoluutiota 1360x768 tai LCD-näyttöjen resoluutiota 1280x1024, vaan tyytyminen on alempaan 1280x720-resoluutioon, joka on selvästi suttuisempi niillä näytöillä ja televisioilla, joissa on jokin muu alkuperäinen resoluutio.
Piuhojen kanssa joutuu yllättävän valinnan eteen. Haluanko terävän mahdollisen kuvan vai yhteensopivuuden Xbox-pelien kanssa? Sopii toivoa, että tilanteeseen tulee pikainen korjaus.
Live vakuuttaa edelleen varmalla toimivuudellaan. Se on suurin yksittäinen asia, joka luultavasti jatkossakin erottaa Xbox 360:n kilpailijoistaan. Kutkuttaa kuvitella, miten Live kehittyy, kun sisältöä oli vain pari viikkoa julkaisun jälkeen eli joulukuun puolivälissä jo näin runsaasti.