Yakuza 3 (PS3) – Yakuzaveljet

Yakuza-toimintapelissä orpokodin johtajan arki kuulostaa lupaavan dickensmäiseltä. Työpäivässä piisaa viskiä ja joukkotappeluita.

Järjestäytyneessä rikollisuudessa on kyse bisneksestä. Bisneksestä, jolla on kysyntää, mutta ei valtaväestön hyväksyntää. Huumeita, aseita, ihmisiä ja ihmishenkiä, kaikki on kaupan, jos vain hinnasta sovitaan.

Rikollisorganisaatioilla on omat sääntönsä, koodinsa ja vinoutuneet kunniakäsityksensä. Yakuza 3 -mätkintäseikkailu nostaa Nipponin ammattirikollisten tiukan hierarkiasysteemin erityispiirteet esille.

Turpiin vaan ja onnea

Tarinan sankari on Tojo-yakuzaklaanin ex-pomo Kazuma Kiryu, joka hoitaa orpokotia Okinawalla. Kauniilla hiekkarannalla sijaitsevan orpokodin tontille halutaan lomakeskus, mutta Kazuma on toista mieltä. Nuorisosäätiön tapahtumat eskaloituvat paikallisten pikkuyakuzojen puuhastelusta ministeritason salaliitoksi.

Avoimeen hiekkalaatikkokaupunkiin sijoittuva tarina kasataan pienistä palasista. Lyhyet keikat kattavat kaikenlaista deittailusta takaa-ajojen kautta shoppailuun. Tehtäviä on paljon, mutta ne ovat vain kosmeettisia naamioita käsirysyille.

Homma haiskahtaa äkkiseltään GTA: Tokiolta, mutta tuoksu leijailee naapurin padasta. Konfliktit ratkaistaan näyttävällä mätkinnällä, Kazuma ei aja minnekään ja tuliaseetkin ovat harvinaisia. Katujengien jäsenet, yakuzat ja ties mitkä räkänokat kiusaavat Kazumaa kaikkialla. Taistelut ovat snagarityyliin satunnaisia, sillä uhkien välttely on ihmisvilinässä vaikeaa ja toisinaan mahdotonta.

Kun matsi alkaa, sivulliset muodostavat tappelupukarien ympärille kehän, jotta nujakasta pakeneminen ei onnistu. Meininki ei eroa peruskoulusta, sillä lyhyen uhkailu- ja haistatteluosuuden jälkeen Kazuman kimppuun käy kahdesta kolmeen tappelupukaria.

Rupusakki rämpytetään kumoon lyöntien, potkujen, heittojen, torjuntojen ja väistöjen yhdistelmillä. Kahta viimeistä tosin tarvitaan vain pomoja vastaan. Kun vimmamittariin kertyy tarpeeksi energiaa, Kazuma tekee brutaaleja erikoisliikkeitä. Ilkeissä loppuniiteissä Kazuma niistää roiston naaman seinään tai potkaisee maassa makaavaa päähän.

Tyhjä käsi?

Kaikki irtaimisto kelpaa kättä pidemmäksi: roskapöntöt, kyltit, pullot, polkupyörät ja tuolit antavat lyönneille lisäpainoa. Jos roistoilla on pesismailoja, puukkoja tai katanoita, ne saa käyttöönsä kantajan tyrmäyksen jälkeen. Löytöaseet menevät päreiksi nopeasti, joten niistä on iloa korkeintaan parissa nujakassa. Ostettuja aseita korjataan rahaa vastaan ja muokataan esineillä. Tehottomien tuliaseiden merkitys minimoidaan ammusten korkealla hinnalla.

Käsirysyihin kulminoituvat tapahtumat kyllästetään ronskilla meiningillä. Roistot ja sankarit kiroilevat, tupakoivat ja marinoivat aivojaan viinalla. Juonenkäänteissä ei säästellä verta, viskipaukkuja eikä latvasta lahoja tyyppejä. Kun paketti kuorrutetaan vielä ripauksella naisten paljasta pintaa, ikärajaa ei tarvitse arvailla.

Varmemmaksi vakuudeksi tuotesijoittelu nostaa framille alkoholijuomat. Etenkin saket ja viskit ovat hyvin edustettuna, ja baarimikot kuvailevat juomien luonnetta tarkkaan. Ryypiskelystä irtoaa jopa kokemuspisteitä, kun kurkkuun solahtaa Macallan 1946 -viskin tyylisiä harvinaisuuksia. Paheellisten elämäntapojen vastapainoksi orpokotiin sijoittuvissa episodeissa korostetaan terveiden ihmissuhteiden merkitystä.

Toimintaa rytmitetään minipeleillä. 16 lajin viihdelistalla ovat muun muassa golf, biljardi, darts, keilailu ja bemanikaraoke. Minipelit eivät ole turhia läpihuutojuttuja, sillä urheilu- ja pubilajeja täytyy harjoitella tosissaan. Kaupungilla pyörimiseen tuo vaihtelua outojen tapahtumien valokuvaus ja tallelokeroiden avainten etsiminen.

Okinawan Ryukyun ja Tokion miljööt ansaitsevat erikoismaininnan, sillä yksityiskohtia ja paikallisväriä riittää. Tokio on yhtä outojen merkkien ja valotaulujen siivittämää audiovisuaalista ryöpytystä. Kaupunkinäkymiä elävöitetään ahtailla kaduilla pyörivillä ihmismassoilla ja taustahälinällä. Autot ovat tosin pääosin pysäköityjä, mikä syö ripauksen uskottavuutta.

Yakuza 3 on itseään toistavista tehtävistä huolimatta viihdyttävä eikä sitä voi laittaa suoraan samalle viivalle GTA IV:n tai Saints Row 2:n kanssa. Se mikä vapaudessa ja erilaisten tehtävien määrässä hävitään, voitetaan itämaisella eksotiikalla ja persoonallisella otteella takaisin.

82