Yoshi's Island: Super Mario Advance 3 (GBA)

Kolmas ulottuvuus on amatööreille, sillä kahdellakin pärjää, jos ratasuunnittelu on tehty pelaamisen hauskuus mielessä. Tämän todistaa Yoshi's Island: Super Mario Advance 3, joka on ehdottomasti Gameboy Advancen parhaita pelejä.

Haikara on viemässä Mario- ja Luigi-vauvaa heidän vanhemmilleen, jolloin ilkeän Koopa-roiston kätyrit yrittävät kidnapata veljekset, mutta eivät suunnitelmassaan onnistu. Mario tippuu pienten ja suloisten yoshi-dinosaurusten saarelle, jossa ystävälliset yoshit päättävät palauttaa Marion oikeille vanhemmilleen.

Matkaa kertyy kuusi maailmaa, joista jokainen jakautuu kahdeksaan tasoon ja kunkin maailman neljänneltä eli viimeiseltä radalta löytyy tasopomo. Tasopomot voivat olla samanlaisia hermosahoja kuin tyylilajissa turhauttavimmillaan, sillä oikean päihitystavan keksii vain yrityksen ja erehdyksen kautta.

Vaikka Yoshi's Island on söpö kuin vauva vaaleanpunainen hattara kädessään, haastetta riittää myös aikuisille. Kaltaiseni nakkisormi joutui hetkeksi luuppiin jo ensimmäisen maailman hankalimmissa paikoissa. Siitä viis, sillä Yoshi's Island on todella hauska peli. Jokainen kenttä on suunniteltu huolellisesti, yllätyksiä riittää ja kaiken kokeileminen palkitaan ruhtinaallisesti.

Sylkeminen sallittu

Jos löytää kaikki mahdolliset kukat, kolikot ja muut tilpehöörit, avautuu GBA-versiota varten tehty erikoiskenttä. Mutta siinä sitä onkin tekemistä, sillä maailmassa on yllättävän paljon piilopaikkoja ja vaihtoehtoisia reittejä.

Yoshi's Island käyttää kaikki GameBoy Advancen tekniset mahdollisuudet hyväkseen, mutta kuvaruutu on edelleen pieni ja pimeä, mikä aiheuttaa ongelmia. Välillä tuntuu siltä, että epäilyttävään reuna-alueeseen ei saa millään näköyhteyttä ja sokea hyppy tyhjyyteen jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Mario-vauva ratsastaa erilaisten yoshi-dinojen kyydissä. Itse Yoshi on melkein voittamaton, mutta jos Koopan kumppanit saavat Marion mukaansa, on elämiä yksi vähemmän. Harvoin Mario kuitenkaan katoaa yhdestä kosketuksesta, vaan hänet voi pyydystää takaisin, kunhan vain on tarpeeksi vikkelä.

Yoshilla on tuttujen hyppy- ja tallauskykyjen lisäksi pitkä kieli, jolla voi ottaa vihollisen vangiksi. Vastustajat voi tämän jälkeen sylkeä ja käyttää aseina. Vihollisesta voi myös hautoa munan, joita pystyy sylkemään kauemmaksi. Räkimällä voidaan aktivoida erilaisia kytkimiä ja yllätyksiä.

Harmittavasti ainoa moninpeli on muistakin Mario-peleistä tuttu alkuperäinen Mario Bros, joka on samalla kasetilla kaupanpäällisenä. Se voi olla kaveripiirissä ihan hauska kokemus hetken, mutta yksinpelinä Mario Bros. ei jaksa enää innostaa.

Joidenkin jopa suhteellisen viisaiden ihmisten mielestä Yoshi's Island on yhä tänäkin päivänä kaikkien aikojen paras tasohyppely. Tällaisessa väitteessä on jo vähän nostalgiapisteitä mukana, mutta paljon tyhmempiäkin kommentteja on tullut kuultua.

93