Ystävät hyvät

Ystäviä on ilo kehua. Etenkin silloin, kun he ovat sen ansainneet.

Kun on tehnyt sarjakuvia enemmän tai vähemmän työkseen yli 30 vuotta, väkisinkin on tullut tutuksi ja ystävystynyt monen alalla pitkään vaikuttaneen piirtäjän kanssa. Ystävyys on kriitikolle kuitenkin ongelmallinen juttu – vierasta sikaa kun on paljon helpompi lyödä (herkullisen jouluinen vertaus, eikö?). Siispä nyt en lyö, vaan kehun estotta.

Hunt, my friend

Englantilainen underground-huumorisarjakuvan mestari Hunt Emerson tunnetaan meillä ehkä parhaiten Myrkky-lehdessä julkaistuista Firkin-kissa-sarjoista. Tai komeista Lady Chatterleyn rakastaja- (Tammi, 1989) ja Casanovan viimeinen kukoistus (Tammi, 1993) -albumeista. Voipa joku muistaa hänet Punaniska-lehden vierailevana tähtenäkin (Punaniska #4, Helsinki Media, 1994). Hetkeen ei Hunt kuitenkaan ole parrasvaloissa meillä paistatellut, vaikka syytä kyllä olisi. Englannissa julkaistiin juuri parikin albumillista Emerson-huumoria: paperilla hänen versioimansa maailmankirjallisuuden klassikko Dante’s Inferno ja iPadille kokoelma hänen omia sarjisklassikoitaan nimellä The Certified Hunt Emerson.

Suomessa Juho Juntunen on paikallistanut Helvetin Forssaan, mutta Danten vastaava on Italiassa. Molemmat ovat uskottavasti oikeassa, mutta Suomen Saatana on yksinkertainen sarvipää verrattuna italialaisiin virkaveljiinsä, joita riittää Helvetin hierarkiassa joka lähtöön. Huntin verevä sarjakuva kunnioittaa alkuperäistä, mutta ei kumarra sitä. Kirja on pirun hauska ja sivistäväkin. Nyt tiedän, minne matkani vie. Siis jos Italiassa kuolen.

Sähköiseen The Certified Hunt Emerson -iPad-kirjaan on koottu harvinaisempaa materiaalia Emersonin uran alkuajoilta ja 1990-luvun kultakaudelta. Erityisesti tykästyin Calculus Cat ja Jazz Funnies -sarjoihin, joita ei kyseisten sarjojen nimikkoalppareissa aikoinaan ollut. Ja onpa lopussa liitteenä kokoelma vain Myrkky-lehteä varten tehtyjä kansi- ynnä muita kuvituksiakin. Myös jo edesmennyt ystäväni Ari Kutila (muistoalbumi Mustapukuinen mies ilmestyi keväällä) näyttäytyy Kemin sarjakuvapäivillä otetussa valokuvassa yhdessä Huntin ja Gilbert Sheltonin kanssa. Vain Huntin piirtämä kuusisivuinen Punaniska-sarja puuttuu! Kun kysyin asiasta, Hunt kertoi, että luuli hukanneensa sarjan originaalit, mutta löysi ne aivan sattumalta äskettäin. Ja jos milloinkaan kakkososa iKirjalle tehdään, Punaniska päätyy sinne. Sitä odotellessa kannattaa siis ladata ykkönen.

Ystäväni Jouko (ja Mauri)

Edellisessä lehdessä jo kehuin Mauri Kunnaksen uutuutta, Piitles-bändin alkuajoista kertovaa poprockhistoriaa, mutta kehun sen tässä uudestaan. On se nimittäin niin hyvä sarjakuva. Kirjassa Kunnas on kuin yksi bändin jäsenistä, aivan kuin hän olisi ollut paikalla ja nähnyt kaiken. Mutta silloin 60-luvun alussa Beatlet olivatkin Maurille paitsi idoleita myös suuri samaistuksen kohde. Nykyisen Nyrok Dolls -kitaristin soittajasiemen alkoi jo silloin itää. Eli kirja on omalla tavallaan katkelma Kunnaksen omaa henkilökohtaista kulttuurihistoriaa ja samalla yksi parhaista Kunnas-kirjoista ikinä.

70-luvulle siirryttäessä nuorisokulttuurista karisi kuitenkin Beatlesien alkuaikojen lapsellinen naivius, kun suuret murrokset, kuten Vietnamin sota ja rotumellakat, avasivat kanavia rajummillekin mielenilmaisuille. Maailma muuttui, samoin sen lapset.

Forssassa nykyisin asuva Jouko Nuora muistelee 70-luvun lapsuuttaan ja nuoruuttaan voitokkaassa Kultainen nuoruus -teoksessaan (1. palkinto Sarjis 2011 -albumikilpailussa, järjestäjänä Sarjakuvantekijät). Ja jos on Kunnaksen albumi aurinkoisella huumorilla höystetty, Nuoran nuoruus on jotain ihan muuta. Yhteistä herroilla on rakkaus rockmusiikkiin ja sarjakuviin, mutta siihen se jää. Joukon tarina lapsuudesta on karua luettavaa, eikä tuo nuoruuskaan näytä helppoa olleen. Minunlaiselleni onnellisen kodin kasvatille kirja avaa näkymän rinnakkaismaailmaan, jonka tiesin kyllä olevan olemassa, mutta jota en oikein osannut hahmottaa. Nyt osaan.

Wallu

- Hunt Emerson: Dante’s Inferno, Knockabout, 2012, 88 sivua, hinta noin 12 euroa

- Hunt Emerson: The Certified Hunt Emerson, Panel Nine, 2012, 228 sivua, hinta 8,99 euroa

- Mauri Kunnas: Piitles, Otava, 2012, 77 sivua, hinta noin 20 euroa

- Jouko Nuora: Kultainen nuoruus, Moreeni, 2012, 64 sivua, hinta noin 15 euroa

Ystävät hyvät

Lisää aiheesta