Zboard - Näppituntumaa peleihin

www.zboard.com

Muistatteko, kun aikoinaan pelien mukana tuli näppäimistön päälle asetettava pahvinen näppäinkaavio? Zboardissa keksintö on kehitelty äärimmilleen: pelin mukana vaihdetaan koko näppis.

Keksintö on typerryttävän yksinkertainen. ZBoardissa on kiinteä näppäimistön pohja, jonka päälle voi asentaa erilaisia näppäimistöjä. Paketissa on kirjoittamiseen ja muuhun tavalliseen puuhasteluun sopiva tavallinen näppäimistö ja pelinäppis, jossa tavallinen näppis on kursittu minimiin ja peleissä yleisimmin käytetyt WASD ja muut vasemman puolen napit on kustomoitu helpommin käpisteltäväksi ryppääksi.

Jos peli- ja perusnäppis eivät riitä, voi joillekin peleille tehtyjä erikoisnäppäimistöjä ostaa erikseen. Niissä näppäimet on sijoitettu nimenomaan yhtä peliä varten soveltuviksi ja ulkonäkö vastaa teemaltaan pelin henkeä. Testikappaleen mukana tullut punainen Doom 3 -näppis huokuu demonisia voimia ja verihyhmää aina kuvitusta ja fonttia myöten. Toistaiseksi erikoisnäppiksiä on saatavilla World of Warcraftille, Everquest II:lle, Medal of Honor: Pacific Assaultille ja Doom 3:lle.

Näppäimistön vaihto hoituu parissa sekunnissa. Ohjelmisto tajuaa vaihdon, osaa ladata uuden näppäimistökartan ja käynnistää pelin automaattisesti. Mukana tulevalla yleiskäyttöisellä pelinäppäimistöllä on valmiit näppäimistökaaviot muutamille suosituille 3D-räiskinnöille kuten Unreal Tournament 2004:lle, Battlefield: Vietnamille, Jedi Academylle, Grand Theft Auto 3:lle ja Counter-Strikelle. Niille voi tulostaa näppäinkomennot paperille lunttilapuksi. Kuva on niin pieni ja suttuinen, ettei siitä ole juuri mitään iloa.

ZBoardin nettisivuilla luvataan valmiit asetukset huomattavasti suuremmalle määrälle pelejä. Viimeisimmissä ajureissa niistä ei ollut tietoakaan, vaikka ajurit osaavat päivittää pelien tiedot helposti yhden napin painalluksella. Omia kaavioita ei voi tehdä, vaan näppäimet täytyy asettaa sopiviksi pelistä. Omista asetuksista ei voi tehdä tulostettavaa lunttilappua.

Pöhköä mutta mukavaa

Pelinäppäimistöllä kirjoittaminen on aikamoista sähellystä, mutta onneksi perusnäppäimistö ei ole lainkaan hassumpi. Ylimääräisiä erikoistoimintoja on runsaasti ja näppäimistön ylälaidassa on pitkä rivi muokattavia pikanäppäimiä. Kivana keksintönä Windowsin monet näppäinoikotiet on painettu kirjainten viereen. Tuntuma on muuten hyvä, mutta näppäimet ovat turhan jäykkiä ja vaativat turhan kovaa takomista. Varsinkin pitkiä juttuja kirjoittaessa sormet tuppasivat väsymään. Toivottavasti tuntuma notkistuu käytössä.

Olin skeptinen Zboardin suhteen. Mihin minä tällaista tarvitsen, kun tähänkin asti olen pärjännyt tavallisella? Isot, selkeästi omaksi ryhmäkseen erotetut näppäimet vaativat pitkään totuttelua, mutta alkoivat ajan mittaan viehättää. Varsinkin Doom 3:n pelaaminen oli herkkua, vaikkei peli sinänsä miellytä. Laite on jotenkin niin turhamaisen pöhkö, ettei siitä voi olla pitämättä. Lopulta viehätys oli jo sitä luokkaa, että tilasin erillisen World of Warcraft -näppiksen.

Vaikka hinta on aika kova langallisesta näppiksestä, onneksi tuntuma on hyvä ja laite tuntuu jämäkän laadukkaalta. Jos jotain tiettyä peliä pelaa usein, ei parikymmentä euroa juuri sille kustomoidusta näppäimistöstä ole paljon, kunhan niitä jatkossa on useammalle kuin neljälle pelille. Zboardin mukana tuleva setti sopii hyvin 3D-räiskintöihin ja toimintaseikkailuihin, mutta muissa peleissä siitä ei juuri ole iloa.

Valmistaja: Ideazon Inc.

Liitäntä: USB

Testikappale: Toptronics Oy

Hinta: noin 50 euroa, pelikohtaiset näppäimistöt noin 20 euroa

Neljä tähteä

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…