Final Fantasy V: Hommat hanskassa

Final Fantasy-sarjan merkkiteoksista puhuttaessa esiin nousee yleensä PS1 trilogia: sarjan seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs osa. Myös alun perin Super Nintendolle julkaistut osat neljä ja kuusi saavat suitsutusta. Näiden väliin putoaa vähemmän tunnettu, mutta sarjalle yhtä kaikki tärkeä ja merkittävä teos, Final Fantasy V. Tämä 1992 vain Japanissa Super Famicomille julkaistu jrpg ei milloinkaan saanut alkuperäisalustallaan länsijulkaisua ja suurimmaksi syyksi lähteet kertovat yleensä sen, että teosta pidettiin amerikkalaisille liian monimutkaisena. Kun koko sarjan siihen mennessä yksinkertaisinta peliä, Final Fantasy IV:ää, oli entisestään helponnettu jenkkiversiona, tästä suoraan syvään päähän loikkaava jatko-osa päätettiin jättää nousevan auringon ihmeeksi. Vasta vuonna 1999, FFVII:n sinetöityä Squaresoftin lippulaivasarjan menestyksen, Final Fantasy V:n hetken katsottiin koittaneen erilaisten PS1 kokoelmien myötä.

Mikä sitten Final Fantasy V:stä tekee niin monimutkaisen? Todennäköisesti 22 erilaista hahmoluokkaa sisältävä Job System, joka mahdollistaa pelin neljän päähahmon, Bartzin, Lennan, Galufin ja Fariksen muuntelemisen jokaisen taistelun välissä täysin mielivaltaisiin kokoonpanoihin. Tarvitaanko pomotaistelussa elementaaliloitsuja? Valintasi on musta maagi. Entä kuukahtavatko hahmosi liian nopeasti? Ryhmä saattaa tarvita parannusta tai suojaloitsuja valkoisesta magiasta. Mukana on paljon jo sarjassa esiintyneitä taitoja, mutta mukaan on lisätty myös hieman erikoisempia tuttavuuksia. Taistelujen mittaan kukin hahmo kartuttaa luokalleen Ability Pointseja ja opittuaan uusia kykyjä, voi ottaa ne osaksi jonkun toisen hahmoluokan repertuaaria. Näin pelaaja voi halutessaan luoda nyrkeillä tappelevia Summonereja tai loitsuja heittäviä ritareita. Mikä parasta, täysin opittu hahmoluokka siirtää korkeimmat statsinsa Freelancer-hahmolle, joka vahvistuu sitä mukaa, kun eri luokkia masteroi. Hahmoluokkien lisäksi pelissä on sadoittain erilaisia varusteita ja käyttötavaroita, jotka vaikka ovatkin suurimmaksi osaksi tuttuja sarjan aikaisemmista osista, olisivat saattaneet hämmentää länsimaalaisia, joiden edellinen Final Fantasy oli yliyksinkertaistettu ja helponnettu FFIV.

Nykypäivänä pelaajia ei enää aliarvioida samalla tavalla ja Final Fantasy V onkin saanut lokalisaation niin GBA, iOS, Android ja Steam-versiona koko hahmoluokkakirjossaan (Itseasiassa uusimpiin iteraatioihin on jopa LISÄTTY hahmoluokkia). Valitettavasti se ei historiastaan johtuen koskaan ole päässyt nauttimaan samanlaisesta julkisuudesta, kuin esimerkiksi kaksi muuta alun perin Super Nintendolle julkaistua Final Fantasya. Kuitenkin monet peliin tarttuneet ovat tulleet jopa siihen tulokseen, että kyseessä on jopa koko sarjan paras peli!

Jokainen päättäköön itse ja tätä päätöstä helpottaakseni aloitan Let's Play kanavallani tätä kirjoittaessa maailman ensimmäisen suomikommentaarilla varustetun pelailun kyseessä olevasta teoksesta. Tulkaa mukaan seikkailuun!