Final Fantasy VI: Peli vailla päähahmoa

 

Vuonna 1994 Square Enixin lippulaivasarjaan ilmestyi jo kuudes osa, Final Fantasy VI. Super Nintendolle julkaistu peli alkoi välittömästi niittää mainetta aikansa medioissa ja alan harrastajien keskuudessa. Joillekin se on vielä tätä kirjoittaessa, yli 20 vuotta myöhemmin, sarjan paras peli. Tässä blogissa en tule ottamaan kantaa siihen, mikä FFVI:n paikka on Final Fantasy-sarjan arvojärjestyksessä. Sen sijaan yritän selvittää, kuka on sen päähahmo!

Final Fantasy VI:ssä on enemmän pelattavia hahmoja, kuin missään sarjan pelissä. Lähimmäksi pääsee Final Fantasy IV 11:llä hahmolla, mutta kuutosessa on vielä kolme enemmän. Pelin loppupään epälineaarisuudesta johtuen mukaan viimeiseen taisteluun on pakollista ottaa ainoastaan kolme hahmoa ja heidät saa valita täysin mielivaltaisesti. Tämän vuoksi osa faneista on alkanut spekuloida, kuka FFVI:n neljästätoista pelihahmoista todellisuudessa on pääosassa, jos kukaan? Spekulointi alkakoon! (VAROITUS! Teksti tulee sisältämään raskaita juonipaljastuksia)

1.Terra

Terran on FFVI:n päähahmoksi ehkä se kaikista selkein vaihtoehto. Hän on ensimmäinen hahmo, jolla pääsee pelaamaan ja hänen ympärillään pyörii käytännössä koko tarinan alkupuolisko. Lisäksi koko Final Fantasy-sarjan kattavat viralliset kokoelmapelit, kuten Theatrhythm ja Dissidia asettavat Terran FFVI:n keulaan itsestään selvästi. Mutta onko asia niin yksinkertainen? Terra on kuitenkin pelin aikana tasaisin väliajoin pois joukkueesta, eikä häntä ole edes pakko käydä värväämässä World of Ruinin aikana ennen hyökkäämistä Kefkan Torniin (Vaikka hän paikalle joka tapauksessa singahtaakin loppukahinoiden jälkeen). Valitsit miten tahansa, peli alkaa ja loppuu Terraan, joten hän on päähahmoväittelyissä erittäin vahvoilla.

2.Locke

Kohlingenista kotoisin oleva "aarteenmetsästäjä," Locke Cole varastaa FFVI:n päähahmon paikan monien sydämessä. Hän on mukana lähes alusta asti, lyöttäytyy pakollisiin kokoonpanoihin todella usein ja on oleellinen osa sekä Terran, että Celesin hahmojen kehityskaarta. Toki häntäkään ei ole pakko etsiä mukaan loppukahinoihin, mies kun pyörii raunioiden maailmassa ajamassa vain omaa ja kauan sitten menehtyneen rakkaansa etua raidaten Phoenix Cavea. Locke on pelissä kuitenkin sen verran merkittävä hahmo, että hänetkin on otettu mukaan edustanaan Final Fantasy VI:ta koko sarjan kattavissa kokoelmateoksissa.

3.Edgar

Figaron nuori kuningas on Returners-kapinaliiton jäsen, vaikka päällisin puolin toimii pahan Gestahlin keisarikunnan liittolaisena. Ilman Edgarin apua Terra ja Locke eivät olisi päässeet pelin alkua pidemmälle. Sen lisäksi World of Ruinia ja lopulta Kefkan Tornia ei voi läpäistä värväämättä Edgaria mukaan. Kaiken kukkuraksi mies on lähes koko pelin ajan valittavissa pelattavien hahmojen kokoonpanoon. Nämä meriitit puhuvat vahvasti päähenkilön roolin puolesta, mutta valitettavasti tarinankuljetuksessa Edgar jää usein seinäkukkaseksi tärkeämpien hahmojen rinnalla.

4. Sabin

Edgarin junia mielivaltaisesti heittelevä pikkuveli Sabin saa myös osansa parrasvaloista Final Fantasy VI:ssä. Pelin alkupuoliskolla hänelle on varattu todella pitkä itsenäinen skenaario ja World of Ruinissa hän on ensimmäinen hahmo, joka on mahdollista värvätä joukkueeseen. Tämä Terran sanojen mukaan kuntosalilta karannut kehonrakentaja ei kuitenkaan muuten säväytä tarinallisesti, hän kun on monesti mukana vain tuomassa kevennystä repliikeillään.

5. Cyan

Doman ylpeä samurai menettää perheensä ja kuninkaansa Kefkan myrkyttäessä valtakunnan vedet ja taistelee koko loppupelin ajan toipuakseen tästä traumasta. Cyan on näyttämöllä Sabinin rinnalla verrattain paljon pelin alussa ja World of Ruinissakin häneen keskittyy kokonaista kaksi juonilankaa, kun hän kirjoittelee rakkauskirjeitä salanimellä Mt.Zozolla, sekä menettää melkein sielunsa demonille vaipuessaan syyllisyyden ja vihan alle kotilinnavierailun yhteydessä. Nämä ovat kuitenkin täysin vapaaehtoisia, pelin suuriin juonilinjoihin kuulumattomia tapauksia, jotka sysäävät Cyanin helposti pois FFVI:n päähahmokahinoista.

6. Gau

Final Fantasy VI:n oma Tarzan, Gau, voittaa pelaajan sympatiat puolelleen surullisella tarinallaan, jossa isä hylkää pojan villipetojen keskelle äidin kuoltua synnytykseen. Tämän enempää hahmoa ei sitten juuri kehitetäkään World of Ruinissa tapahtuvaa tapakoulutusta ja isukin tapaamista lukuun ottamatta. Tästä syystä viidakkopoika voidaan sivuuttaa päähahmokeskustelussa lähes kokonaan.

7. Celes

Gestahlin imperiumin entinen kenraali ja Magitek-ritari Celes Chere nousee monissa FFVI:n päähahmokskusteluissa monesti Terran rinnalle ja jopa ohi. Syynä tähän lienee se, että pelin toinen puolisko aloitetaan nimenomaan Celesin perspektiivistä. Myös hänen vaikea kehitystarinansa ja suhteensa Lockeen nostavat pisteitä. Ja kuten Edgarinkin kanssa, myös Celes on väkisinkin mukana loppukahinoissa. Jotkut pistävät riidan poikki asettamalla Terran pelin alkupuoliskon ja Celesin loppupuoliskon päähahmoksi.

8. Setzer

Maailman ainoan ilma-aluksen omistava uhkapeluri nousee FFVI suosikkihahmoäänestyksissä hyville sijoituksille, mutta päähahmoksi hänestä ei kuitenkaan taida olla, vaikka World of Ruinissa hänen suhteensa Daryliin ja tämän Falcon ilma-alukseen nousevat avainasemaan. Lisäksi hän on kolmas ja viimeinen hahmo, joka raunioiden maailmassa täytyy värvätä pakosta joukkueeseen, jos pelin mielii läpäistä.

9. Mog

Vaikka Mog on järjestyksessä kolmas pelattavista hahmoista jonka tapaamme tarinan aikana ja ilman tämän pörröisen ystävän avustusta Terra jäisi Narshen inkvisition kynsiin alkumetreillä, on hän kuitenkin pääasiassa ylimääräinen ja vapaaehtoinen joukkueen jäsen. Otuksella ei ole edes mainittavaa tarinan kaarta (vaikka toki monipuolisempi, kuin Gogolla ja Umarolla), porukkaankin hän lyöttäytyy vain ukko Ramuhin unessa näkemänsä kehotuksen perusteella.

10. Shadow

Mustan palkkasoturin tarina on FFVI:n riipaisevimpia, mutta koska hänet on mahdollista jopa menettää lopullisesti pelin puolivälissä, ei hän ainakaan päähahmon pallille asti nouse. Shadowiin liittyy kuitenkin huomattavasti enemmän draaman kaarta, kuin moneen muuhun jopa suuremmassa osassa olevaan hahmoon. Suurin osa tästä on kuitenkin rivien välissä ja täysin sattumanvaraisesti ilmestyvissä yöllisissä takaumaunissa.

11. Strago

Strago Magus edustaa Maagien sodasta hengissä selvinneiden maagisotureiden jälkeläisten perintöä ja tuonäin tarinaan mukaan elämänkokemusta. Ukko tulee kuitenkin mukaan joukkueeseen vasta verrattain myöhäisessä vaiheessa, eikä tämän sinisen maagin sortuminen maailman tuhon jälkeen Kefkan palvontaan suinkaan herätä pelaajassa päähahmon elkeitä.

12. Relm

Samaa voi sanoa Stragon lapsenlapsesta, taiteellisesta Relmistä, joka tuntuu aluksi olevan mukana vain jonkinlaisena kevennyksenä. Nuoren artistin taustasta alkaa kuitenkin paljastua pikkuhiljaa synkkiä vivahteita. Erityisesti hänen suhteensa palkkamurhaaja Shadowiin on erinomaisen kipeä ja ajatuksia herättävä. Mutta kaikki tyynni, ei päähahmoainesta.

13. Umaro

Narshen hirmuisesta lumimiehestä ei paljoa tarvitse mainita, olento on joukkueen jäsenenäkin kyseenalainen koska häntä ei voi käskyttää. Päähahmokisassa hän on kuitenkin vieläkin hyödyttömämpi. Ainoa varsinainen suhde kehenkään Umarolla on Mogissa, joka kertookin olevansa jetin päällikkö. Miten hän tämän aseman on saavuttanut, jääkin sitten pimentoon.

14. Gogo

ZoneEaterin vatsasta löytyvästä miimikostakaan ei juuri tarvitse kummoisia kirjoitella. Tosin jos otetaan mukaan faniteoriat, joiden mukaan kyseessä on ihmeen kaupalla henkiin jäänyt entinen imperiumin kenraali Leo, saatta hänenkin hahmonkehityksessään olla jotakin syvyyttä.

Kaiken kaikkiaan ainakin paperilla päähenkilökeskusteluissa vahvimmilla ovat ylivoimaisesti Terra, Celes, Locke ja Edgar. Myös pelin pääpahis, Kefka, saa yleensä muutaman äänen. Eikö olisikin mielenkiintoista, jos FFVI kertoisi ennen kaikkea imperiumin hovinarrista, joka tulee hulluksi Magitek-infuusion takia ja lopulta vastoin kaikkea todennäköisyyttä nousee maailmassa kaiken magian lähteeksi ryöstettyään voimat maailman luoneilta jumalpatsailta?

Todellisuudessa jokainen pelaaja luo Final Fantasy VI:n loppupuoliskosta ja siinä mukana olevista hahmoista juuri sellaisen kokonaisuuden kuin itse haluaa ja eri kokoonpanot voivat muuttaa kokemusta merkitävästi. Mitä mieltä lukijat ovat FFVI:n päähahmokysymyksestä?

Aiheen setvimistä jatkan Let's Play kanavani uudessa sarjassa, jonka aikana yritän pelata Final Fantasy VI:n mahdollisimman kattavasti läpi, keräten mukaan kaikki nämä hahmot. Tervetuloa mukaan seuraamaan!