Final Fantasy XI: Viimeistä kertaa Vana'dielissä

Tätä kirjoittaessa Final Fantasy-sarjan ensimmäinen massivimoninpeli XI on ehtinyt roikkua langoilla jo 15 vuotta. Se on pitkä aika mille tahansa verkkopelille, mutta Final Fantasy XI on kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Pelin parissa viihtyy yhä niin monta kuluttajaa, että Square Enix on katsonut parhaaksi kerätä tähän päivään asti yhtä suuret kuukausittaiset käyttömaksut, kuin teoksen alkutaipaleella. Eikä toisaalta ihme, vuosien varrella Final Fantasy XI on saanut yhteensä viisi täysimittaista laajennusta, kolme pikkulaajennusta ja vinon pinon taisteluareenoita. Viimeisimmän sisällön peli sai vuonna 2015, kun Square Enix julkaisi Rhapsodies of Vana'dielin, juonellisen päätösosan, joka yhtiön sanojen mukaan nivoo yhteen nippuun kaiken, mitä pelin taipaleella on saatu aikaiseksi.

Viimeistään tässä kohtaa allekirjoittanut tunsi piston sydämessään. Final Fantasy on ollut kaikkien aikojen lempipelisarjani jo yli 20 vuotta, mutta sen verkkopeliedustajat ovat häpeäkseni jääneet suurimmaksi osaksi hyllyyn pölyttymään. Final Fantasy XIV Realm Rebornin ilmestyttyä kahlasin sen Main Scenarion lopputeksteihin asti PS3:lla, mutta alkuperäinen massiivimoninpeli, FFXI jäi pintaraapaisuksi. Tein yhteensä kolme urheaa yritystä sukeltaa Vana'dielin ihmeelliseen maailmaan, mutta yleensä aina aika, energia, raha tai muuten vain kiinnostus lopahtivat ja kynnys palaamiseen nousi aina vain korkeammaksi ja korkeammaksi. Uutiset PS2:n ja Xbox 360:n Final Fantasy XI-servereiden sulkemisesta maaliskuussa 2016 olivat viimeinen niitti. Minun oli päästävä takaisin pelaamaan Final Fantasy XI:tä ennen kuin olisi liian myöhäistä ja mieluiten vielä tallentaa kokemus jälkipolville.

Projektin aloittaminen kesti yli vuoden päivät. Aluksikin Let's Play kanavallani olen pelannut pääasiassa lapsuuteni ja nuoruuteni pelejä, sekä teoksia, jotka tunnen keskivertoa paremmin. Sen vuoksi Final Fantasy XI:n maailmaan hyppääminen olisi ollut, jos ei nyt täysin blind pelailu, niin ainakin haparointia tulisi olemaan huomattavasti tavallista enemmän. Sen lisäksi pelin ollessa verkkoroolipeli, sisältö, että siihen käytetty aika tulisi olemaan niin valtavaa, että videoiden säännöllinen julkaisu, saatika sitten todennäköisyys sarjan loppuun saattamisesta vaikutti täysin mahdottomalta. Kun kuitenkin hyväksyin vajavaisuuteni ja tosiasiat videoiden teknisessä puolessa, alkoi ajatus kypsyä kohti vääjäämätöntä toteuttamisajankohtaa. Joka tosin siirtyi taas pitkälle eteenpäin perheenlisäyksen johdosta.

En tiedä onko aika pelailulle vieläkään oikea, mutta kuten kaikissa elämän suurissa päätöksissä, jos parasta hetkeä jää vartomaan, sitä ei välttämättä tule koskaan. Tämän vuoksi aion nyt, hyvässä ja pahassa, tehdä kulttuuriteon ja aloittaa suomikommentaarilla varustetun pelailun Final Fantasy XI:stä. Sarjan pituudesta ja julkaisutiheydestä ei ole minkäänlaista käsitystä, mutta teen parhaani ja yritän saada aikaan mahdollisimman laadukasta jälkeä. Toivottavasti mahdollisimman moni kiinnostunut lähtee matkalle mukaan ja antaa neuvoja, ehdotuksia ja kannustusta kommenteissa! Taataan tulevillekin sukupolville mahdollisuus vierailla Vana'dielin maailmassa, jos ei sitte muuten, kuin videoiden kautta!

Linkki soittolistaan: