Lukijan kysymys: Roolipelaajan konsolivalinta

Mitä tehdä, jos on pelannut konsolilla viimeksi 8-bittisen Nintendon aikaan ja nykyaikaiset roolipelit kiinnostaisivat? Mihin uuteen konsoliin kannattaisi tarttua? Tässä postauksessa yritän vastata näihin kinkkisiin kysymyksiin.



Saan aika ajoin blogin lukijoilta kysymyksiä. Kiitos siitä, että lähetätte niitä. Vastailen nimittäin mielelläni, vaikka vastaaminen ei ole aina helppoa.

Joulukuussa Riikka lähetti minulle Twitterissä seuraavan kysymyksen:

"Mitä konsolia ja pelejä suosittelisit hankittavaksi, jos viimeisin konsoli oli Nintendo 8 bit (=Ei ymmärrä nykyajan konsoleista mitään), mutta lempparipelit on RPG:tä (esim. Skyrim)"

On sanottava, ettei Riikan kysymys ole ihan helppo, mutta yritän vastata siihen parhaan kykyni mukaan. Eriäviä (ja muitakin) mielipiteitä aiheesta saa ehdottomasti jättää kommenttiboksiin. Erilaiset näkemykset voivat nimittäin auttaa haastavassa konsolivalinnassa toisia pelaajia.

Millä taustalla vastaan kysymykseen?


Oma pelaamiseni alkoi Commodore 64:llä ja jatkui Riikan mainitseman 8-bittisen Nintendon parissa. Nykyisin olen kuitenkin ehkä enemmän PlayStation-pelaaja kuin Nintendo-pelaaja. Jos saman pelin saa molemmille alustoille, olen taipuvainen PlayStationin kannalle. Tiedostan silti, ettei minun valintani ole aina kaikille se optimaalisin. Nintendon lisäksi joku voi myös valita tuoreimman Xboxin pelialustakseen (ja toki myös PC:n, mutta se ei ole tämän postauksen aihe).

Pelitaustani varmasti useimmat aktiivisista lukijoista jo tietävätkin, mutta avaan sitä silti hieman. Olen lapsuudessani pelannut samoja Super Mario -pelejä kuin monet muutkin. Nuoruusvuosina viihdyin erityisen hyvin Tomb Raidereiden parissa, kunnes löysin Final Fantasy -sarjan, joka tempaisi minut täysillä mukaansa. Nykyisin pelaan myös muita japanilaisia roolipelejä.

Länsimaalaisista roolipeleistä minulla on vain vähän kokemusta. Olen kyllä yrittänyt pelata niitä, mutten ole päässyt niihin koskaan sisään. Ne tuntuvat vieraalta maastolta, kun taas japanilaisten roolipelien parissa koen olevani kotona. Tästä syystä en ole erityisen tarkasti kartalla, mitä tarjontaa länsimaisella roolipelipuolella on ja tietoni niistä pohjautuvat puhtaasti siihen, mitä olen lukenut ja kuullut toisilta pelaajilta. En siis ole paras henkilö suosittelemaan länsimaalaisia roolipelejä.

Alkuun muutamalla kysymyksellä


Kun olet kiinnostunut roolipeleistä ja pähkäilet konsolin ostamista, mieti läpi seuraavat asiat:

  • Mikä on budjettisi?
  • Onko sinulle tärkeää, että konsoli kulkee helposti myös mukaan reissuille?
  • Kuinka tärkeää roolia näyttelevät fotorealistiset peligrafiikat?
  • Oletko enemmän kiinnostunut länsimaisista vai japanilaisista roolipeleistä? Vai kiinnostavatko molemmat yhtä paljon?
  • Millainen ohjaintuntuma sopii juuri sinulle? (Selviää tosin vain testaamalla käytännössä.)

Nyt kun olet pohtinut kysymyksiä, lukaise vielä alta näkemykseni erilaisista vaihtoehdoista.

Nykyinen konsolisukupolvi


8-bittisen Nintendon jälkeen konsolisukupolvia on ehtinyt elää useampi. En käy historiaa läpi tässä postauksessa, koska se ei suoranaisesti palvele kysymykseen vastaamista. Sen sijaan hyppään suoraan tähän päivään.

Mitään konsolisotia en halua aloittaa, vaikka oman tiimini tiedän tasan tarkkaan. Jokaisella alustalla lienee omat hyvät ja huonot puolensa, ja valinta on syytä tehdä pelitarjonnan ja omien  mieltymysten perusteella. Muiden mielipiteistä ei niin kannata välittää.

Sony PlayStation 4 (Pro)

PS4
Kuva Pixabaysta
PlayStation 4 on tehokas kotikonsoli, jolle on saatavilla myös virtuaalitodellisuuspelejä  (PS VR). Konsolista kannattaa kuitenkin hankkia Pro-versio, mikäli näitä mielii pelata. Muussakin tapauksessa Pro on käytännössä parempi, sillä kaikki tuoreimmat pelit eivät alkuperäisellä PS4:llä pyöri yhtä hyvin kuin Prolla. Hinnassa tosin säästää jonkin verran, jos hankkii konsolin vanhemman version.

Omiin silmiini PS4:n pelien visuaalinen ilme on usein kaunis ja grafiikat ovat osassa peleistä hyvin fotorealistisia. Konsolin tehot takaavat siis näyttävät grafiikat silloin, kun pelintekijät ovat niihin pyrkineet.

Erityisesti kuitenkin pidän konsolin ohjaimesta, joka istuu käteen paremmin kuin aiemmat PS-ohjaimet. Tatit sijaitsevat juuri sopivilla kohdilla ja näppäinten käyttö on helppoa. Tähän kuitenkin vaikuttaa se, että olen pelannut vuosia pleikkareilla, joten komennot ovat minulla selkäytimessä ja tattien sijainnin luonnollisuus johtuu kokemuksesta.

Microsoft Xbox One (X)

Kuva Pixabaysta
Xbox One on vielä hieman PS4:ää tehokkaampi kotikonsoli. Myös siitä on olemassa Xbox One X -versio, joka on alkuperäistä tuoreempi ja tehokkaampi. Jälleen kerran hinnassa säästää, jos hankkii vanhemman version, mutta tehokkaampi todennäköisesti pyörittää pelejä paremmin.

Omat kokemukseni kyseisestä konsolista ovat olemattomia. Olen aiempia Xboxeja testannut pikkaisen, mutta tuotekehittelyä on varmasti tapahtunut tähän uuteen sukupolveen. Näin ollen kokemukseni Xboxin parissa eivät ole enää relevantteja, koska ne perustuvat vanhempaan tekniikkaan.

Nintendo Switch

Kuva Pixabaysta
Periaatteessa Nintendo Wii U:n sanotaan olevan samaa konsolisukupolvea PlayStation 4:n ja Xbox Onen kanssa, mutta en katsonut järkeväksi ottaa sitä tähän keskusteluun mukaan. Nintendo Switch on vienyt markkinat Wii U:lta ja syrjäyttänee myös yhtiön tuoreimman käsikonsolin, Nintendo 3DS:n piakkoin.

Siinä missä Sony ja Microsoft ovat jahdanneet tehoja ja hienoja grafiikoita, Nintendo on pyrkinyt olemaan muilla tavoilla innovatiivinen konsoliensa suhteen. Switch onkin siitä näppärä laite, että se toimii sekä kotikonsolina että käsikonsolina. Se on helppo napata telakasta mukaan ja jatkaa pelaamista matkalla tai sängyssä siitä, mihin sohvalla nököttäessä jäi. Jos siis kaipaa liikkuvuusmahdollisuutta pelaamiseensa, Switch on ylivoimainen kahteen muuhun vaihtoehtoon verrattuna.

Pelikonsolin mukana tulee kaksi Joy-Con-ohjainta, jotka saa kiinnitetty konsolin kylkiin, kun sitä käyttää käsikonsolina. Tuohon tarkoitukseen ne ovat näppäriä, mutten itse erityisemmin nauti niillä pelaamisesta irtonaisina enkä edes ohjainkehikkoon (tulee myös pakkauksessa) kiinnitettyinä.

Pro Controller oli tästä syystä omalla kohdallani pakollinen. Siinäkään ei ole mielestäni yhtä hyvää tuntumaa kuin PS4-ohjaimessa, mutta sillä pelaan jo sujuvasti. Myönnettäköön, että n. 150 tuntia Xenoblade Chronicles 2:ta teki tehtävänsä ja olen jo aika sinut Pro Controllerin kanssa. Kyseisen ohjaimen hankinta kuitenkin nostaa konsolin lopullista hintaa melko paljon.

Lisäksi Switchiin on suositeltavaa ostaa näytön suojakalvo, ettei konsolin näyttö naarmutu käytössä. Osa pelaajista on onnistunut ilmeisesti saamaan naarmuja näyttöön ihan vain irrottamalla konsolin telakastaan, mikä puhuu suojakalvon tärkeydestä.

Tulevat konsolit

Nintendo ei todennäköisesti ole ihan lähivuosina julkaisemassa uutta konsolia, mutta on toki mahdollista, että Switch saa päivitysversion. Sen sijaan PlayStation 5 ja seuraava Xbox saattavat hyvinkin kolkutella jo ovella. Mikäli nykyinen pelitarjonta kyseisille konsoleille on kokematta, voi lähivuosina olla hyvä sauma lunastaa jompikumpi konsoli edullisesti.

Jos taas haluaa päästä heti kiinni uuteen sukupolveen ja sen tarjoamiin peleihin, pitää olla valmis sijoittamaan konsolihankintaan reilusti rahaa. Uusia konsoleita saanee myös odottaa ainakin vuoteen 2020, joten ihan huomisen juttu ne eivät vielä ole.

Roolipelitarjonta edellä mainituille alustoille


Nyt kun konsolit on esitelty, pääsemme siihen pelitarjontaan. Riikka mainitsi kysymyksessään olevansa kiinnostunut erityisesti roolipeleistä ja nosti esimerkiksi Skyrimin. Tältä pohjalta olettaisin hänen kiinnostuksensa kallistuvan enemmän länsimaalaisten kuin japanilaisten roolipelien suuntaan. Jouduinkin siis tekemään hieman taustatutkimusta vastausta varten.

Listaan ensin länsimaalaisesta roolipelitarjonnasta muutaman suosikin. Jokaisen pelin nimen perässä on maininta, mille konsolille se on saatavilla. Toiseksi listaan vielä suosituksia japanilaisten roolipelien puolelta samalla metodilla. Kumpikaan suosituslista ei ole paremmuusjärjestyksessä.

Länsimaisten roolipelien osalta en osaa sanoa, kuinka aloittelijaystävällisiä ne ovat, koska omakohtainen pelikokemukseni on erittäin vähäinen. Japanilaisten roolipelien osalta jaottelin suositukseni aloittelijaystävällisiin ja vaativampiin peleihin.

8 pelisuositusta länsimaalaisten roolipelien puolelta


Kuva Pixabaysta

Assassin's Creed -sarja (PS4, Xbox One)

Iso osa sarjan peleistä on saatavilla PS4:lle ja Xboxille. Sarjassa seikkaillaan salamurhaajien kiltaan kuuluvalla päähahmolla ja päästään sukeltamaan erilaisten historiallisten aikakausien syövereihin.

The Elder Scrolls Online (PS4, Xbox One)

Jos Elder Scrolls -pelit kiinnostavat, tämä voi olla hyvä vaihtoehto. Kyseessä on kuitenkin massiivinen verkon ylitse pelattava moninpeli, joten kannattaa varautua yhdistämään konsoli nettiin ja sietämään toisia ihmisiä pelissä.

Dragon Age: Inquisition (PS4, Xbox One)

Sarjassa on ilmestynyt myös Dragon Age: Origins ja Dragon Age II, mutta ne ovat saatavilla edellisen sukupolven konsoleille (PS3 ja Xbox 360). Olen käsittänyt, että mukaan voi joka tapauksessa hypätä myös tästä uudesta osasta. Kyseessä on eeppinen fantasiaseikkailu, jossa painottuvat hahmokohtalot.

The Elder Scrolls V: Skyrim (PS4, Xbox One, Switch)

Skyrimin Riikka mainitsikin itse esimerkkinä kiinnostavasta pelistä. Se on osa Elder Scrolls -sarjan jatkumoa, mutta pelaamisen voi onneksi aloittaa mistä tahansa osasta. Kyseessä on hieno fantasiaseikkailu jylhissä maisemissa. Skyrim on ilmeisesti länsimaalaisten roolipelien harrastajien suuressa suosiossa.

Fallout 4 (PS4, Xbox One)

Myös Fallout-sarja on saavuttanut fanien suosion vuosien saatossa ja nelososa on saatavilla sekä PS4:lle että Xbox Onelle. Toisaalta Bethesda-peliyhtiö on saanut pelaajilta noottia siitä, että julkaisee pelinsä keskeneräisinä ja jättävät ne pelaajien korjattavaksi. Tästä syystä veikkaisin, että peli kannattaa ennemmin hankkia PC:lle, jolloin sen tueksi voi ladata fanien tekemiä modeja.

Horizon Zero Dawn (PS4)

Tämä seikkailu sijoittuu maailmanlopun jälkeiseen maailmaan eikä ehkä ole genrensä innovatiivisin edustaja. Tarinankerronaltaan se on kuitenkin hyvä ja toiminnallinen taistelusysteemi pitää pelaajan tiiviisti otteessaan.

Diablo III (PS4, Xbox One, Switch)

Peli sijoittuu parikymmentä vuotta edeltäjänsä, Diablo II:n, jälkeen, mutta on mahdollista pelata tuntematta edellisiä osia. Se perustuu pitkälti erilaisten luolastojen koluamiseen ja oman hahmon kehittämiseen. Tarina tapahtuu synkässä fantasiamaailmassa.

The Witcher 3: Wild Hunt (PS4, Xbox One)

The Witcher -pelisarja perustuu samannimiseen kirjasarjaan. Kaksi aiempaa osaa on julkaistu PC:lle, mutta olen käsittänyt, että tarinaan pääsee sisään suoraan tästä kolmannestakin. Tarina kertoo noiturista, hirviöiden metsästäjästä, joka saa tehtäväkseen etsiä paikallisen keisarin tyttären, jonka suonissa virtaa muinainen taika.

8 suositusta japanilaisten roolipelien puolelta

Kuva Pixabaysta

Aloittelijaystävälliset vaihtoehdot


Tales of Berseria (PS4)

Tales of -sarja kertoo fantasiatarinoita omalla perinteisellä otteellaan ja hyödyntää vahvasti tietynlaisia hahmotyyppejä. Animehuumori on peleissä vahvasti läsnä, mutta Berseriassa käsitellään silti myös synkkiä teemoja. Taistelusysteemi on hauska ja mukaansa tempaava. Parhaimmillaan se on kahdestaan pelattuna, mutta onnistuu hyvin myös yksin. Berserian lisäksi voi pelata sitä ennen ilmestyneen Tales of Zestirian, jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan Berserian jälkeen. Se ei kuitenkaan ole pelattavuudeltaan yhtä hyvä kuin Berseria.

Ys VIII: Lacrimosa of Dana (PS4, Switch)

Ys-sarja on edennyt kahdeksanteen osaansa, mutta hyppääminen mukaan onnistuu hyvin tästä tuoreimmasta. Päähahmo on peleissä aina sama (Ys: Originsia lukuunottamatta), mutta jokainen seikkailu on oma itsenäinen tarinansa. Peli sijoittuu saarelle, jonka ohitse laivat eivät pääse haaksirikkoutumatta. Näin käy myös kesken päähenkilön merimatkan eikä hänelle jää muuta mahdollisuutta kuin alkaa selvittää saaren mysteeriä päästäkseen joskus pois sieltä. Peli tarjoaa reipasta musiikkia, innostavan taistelusysteemin ja mielenkiintoisen tarinan.

Final Fantasy X | X-2 HD Remaster (PS4, tulossa myös Xbox One ja Switch)

Final Fantasy X ja X-2 ovat sinällään jo vanhoja pelejä, mutta yhä kokemisen arvoisia. HD-versiot tarjoavat parannellut hahmografiikat (päähahmojen osalta) ja uudelleen äänitetyn musiikin. Pelien ilme on kaunis ja varsinkin FFX:n tarina koskettaa syvältä.

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age (PS4, tulossa joskus Xbox One ja Switch)

Dragon Quest -sarja edustaa japanilaisten roolipelien perinteistä haaraa eikä yhdestoista osa tee tästä poikkeusta. Peli noudattaa vahvasti perinteitä eikä ole esimerkiksi hylännyt vuoropohjaista taistelusysteemiään tänä päivänäkään. Vuoropohjaisuus tekee ehkä taisteluista hidastempoisempia kuin toimintapainotteisissa peleissä, mutta antaa mahdollisuuden omien siirtojen miettimiseen. Tarinaltaan peli on ihan kelpoa fantasiaa muttei tarjoile suuria yllätyksiä.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch)

Zelda-sarja on ollut mukana Nintendon alkuajoista lähtien ja sillä on oma legendaarinen maineensa. Breath of the Wild eroaa kuitenkin sarjan aiemmista osista paljon, joten se on uudenlainen kokemus myös vanhoille faneille. Pelin avoin maailma houkuttelee tuntikausien tutkimusretkille mutta myös tarinallinen anti on hyvä. Peli yhdisteleekin sopivassa määrin uusia ja tuttuja elementtejä. Omakohtaista pelikokemusta minulla ei tästä pelistä ole, mutta seurasin vierestä puolison innostunutta pelaamista ja näin, miten hyvin peli voi maailmaansa imaista.

Vaativammat vaihtoehdot


Xenoblade Chronicles 2 (Switch)

Xenoblade-sarjassa on kaksi muutakin osaa, mutta itse en ole niitä pelannut ja pääsin tähän hyvin sisään. Peli tarjoilee kiinnostavan tarinan, jota tukee suuri määrä juonellisia sivutehtäviä. Pelissä riittää tekemistä todennäköisesti niin paljon, ettei kaikkeen edes jaksa paneutua, ja se on myös mikromanageroijan unelma. Vaikka tarinassa on vakavuutta, pelaajan kannattaa varautua animehuumoriin ja muihin animehenkisiin elementteihin.

NieR: Automata (PS4, Xbox One)

Toimintapainotteinen peli kuuluu osaksi Drakengard-sarjan jatkumoa, johon kuuluu myös aiempi Nier-peli. Näiden tunteminen ei kuitenkaan ole millään tavalla välttämätöntä tarinan ymmärtämisen kannalta. NieR: Automata tarjoaa hauskaa toimintaa mutta myös koskettavan tarinan, joka antaa ajattelemisen aihetta.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age (PS4, Xbox One, tulossa myös Switch)

Omaa suosikkia on vaikea olla suosittelematta. Peli tarjoaa fantasiatarinan, jossa painottuu politiikka ja valtapelit hallitsijoiden välillä. Taistelusysteemi vaatii hieman perehtymistä, että siihen pääsee kunnolla sisään, mutta se tarjoaa myös haasteita ja mahdollisuuksia. Itse pidän myös erityisen paljon pelin hahmoista, joita täytyy osata lukea rivien välistä, sillä kaikkea ei sanota suoraan. Osalle pelaajista tämä on kuitenkin ollut enemmänkin ärsyttävä seikka.

Päätöksen tekeminen vaatii perehtymistä

Kuva Pixabaysta
Pelejä on nykyisin tarjolla erittäin runsas valikoima, joten tarjonta ei todellakaan rajoitu näihin esille nostamiini tärppeihin. Tästä syystä ennen konsolivalinnan tekemistä voi hakea netistä erilaisia suosituslistoja, joita selaamalla saa todennäköisesti kattavimman kuvan siitä, mille konsolille on tarjolla eniten itseä kiinnostavia pelejä.

Monet pelit myös saavat nykyisin rinnakkaisjulkaisut eri alustoille. Roolipelirintamalla voi ehkä tehdä karkean jaottelun, että länsimaisia roolipelejä suosivan kannattaa ostaa joko PlayStation 4 tai Xbox One ja japanilaisista roolipeleistä innostuneen puolestaan napata matkaan PlayStation 4 tai Switch. Jos molemmat herättävät uteliaisuuden, itse laittaisin hankintalistalle PlayStation 4:n, jolle näyttäisi olevan tarjolla kattava valikoima kumpiakin.

Roolipelivalikoimaa laajentavat myös vanhempien pelien uudelleenjulkaisut uusille konsoleille. Jos siis jokin vanhempi roolipeli kiinnostaa erityisen paljon, voit myös kokeilla tarkistaa, löytyykö siitä uusi julkaisu jollekin tuoreelle alustalle tai onko sellainen mahdollisesti tulossa. Näitä vanhempia pelejä ei kaikkia kuitenkaan saa fyysisinä kappaleina kivijalkakaupoista vaan ostokset on tehtävä digitaalisina kyseisen konsolin sisäänrakennetusta kaupasta. Tätä varten tarvitset internetyhteyden.

Luonnollisesti konsolin valintaan vaikuttaa myös budjetti. Hinnoissa on jonkin verran eroa. Pikaisella tarkistuksella esimerkiksi Gigantin sivuilta näkee, että Xbox One X on kallein, toiseksi hintavin on PlayStation 4 Pro ja edullisin vaihtoehto Switch (joskin hintaa nostavat Pro Controller ja näytön suojakalvo, jos ne haluaa hankkia, itse hankkisin). Joka tapauksessa budjetti hankintaan on n. 330-450 euroa. Tämä hintahaarukka ei sisällä pelien hankkimista.

Valinnan tekeminen voi helpottua, jos saat tilaisuuden kokeilla konsoleita ennakkoon. Tämä voi onnistua esimerkiksi kaverin luona, joissain konsoleita myyvissä liikkeissä tai peliaiheisessa tapahtumassa.

Toivottavasti tästä vastauksesta on apua konsolivalinnan tekemisessä.

Nyt haluan avata keskustelun teille konsolipelaamisen konkareille. Mitä konsolia juuri sinä suosittelisit roolipelien ystävälle? Ja entä, mitkä pelit sinusta sopivat parhaiten myös aloittelijalle? Jaa ajatuksesi ja vinkkisi!


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja