Neljä vuotta Let's Playta takana

Olen tällä päivämäärällä harrastanut jo kokonaista neljä vuotta Let's Play-videoiden tekemistä Youtubeen. Näihin neljään vuoteen on mahtunut yhteensä pelailut 67:sta eri pelistä, noin 150,000 katsomiskertaa ja yli 2 miljoonaa katsomisminuuttia. On ollut todella hienoa huomata, että videoille on tullut tilausta ja niille on löytynyt oma pieni kohderyhmänsä. Twitchin ja muiden suoratoistopalvelujen viime vuosien valtaisan suosion siivittämänä jotkut ovat kuitenkin povanneet jopa Let's Play-videoiden kuolemaa, tai ainakin suosion romahtamista. Moni aikaisemmin aktiivinen tubettaja onkin loikannut lähiaikoina lähes täysin livepelaamisen ja chattikommunikaation ihmeelliseen maailmaan. Mikä saa tämän valossa allekirjoittaneen yhä jatkamaan Let's Play-harrastusta?

Syitä on monia, mutta tärkeimmät niistä lienevät mielekkyys, ajankäyttö ja ikuistaminen. Aloitin Let's Play-videoiden tekemisen aikoinaan siitä syystä, että olin harmissani monen lapsuuden pelini vähäisestä huomiosta pelailumaailmassa. Toki Youtubesta löytyy varmasti pelailu lähes jokaisesta kuviteltavissa olevasta pelistä, mutta erityisesti suomitubettajat tuntuivat keskittyvän pääasiassa uusimpiin julkaisuihin, retron jäädessä hyvin marginaaliseksi sisällöksi. Koska lapsuuden ja nuoruuden peleillä on varmasti jokaisella yksilötasolla erityinen paikka sydämessä, on niiden pariin ollut erittäin mielekästä palata ja jakaa kokemuksia katsojien kanssa. Toiseksi, olosuhteet sanelevat hyvin pitkälti videoiden tekemisen ajankohdan. Koska elän ruuhkavuosia ja teen sataprosenttista työvuorolistaa, on nauhoitusaikaa revittävä sieltä, mistä irti saa. Useimmiten se otetaan yöunista tai arkivapaista. Esimerkiksi saadakseen katsojia Twitch-palevelussa, striimaajan on kyettävä tekemään lähetyksiä suhteellisen säännöllisesti ja useita tunteja putkeen. Nämä ovat asioita, joita ne tässä elämäntilanteessa pysty tarjoamaan. Kolmanneksi, Youtubeen ladatut videot ovat palvelussa saatavilla pitkään. Tokikaan minkään alustan säilymisestä ei ole takeita, mutta tämän rinnalla suoratoistopalveluiden pelailut ovat hyvin kertakäyttöisiä, enkä usko kauhean monen seuraavan niihin tallentuneita jälkilähetyksiä. Tällä hetkellä katsotuin pelailuni Youtubessa on alkuperäisestä Resident Evilistä ja suurin osa sen katsomiskerroista on kertyneet vasta julkaisun jälkeisinä vuosina. 

Erityisen ylpeä olen niistä pelailuista, jonka pelejä ei kukaan suomitubettaja ole aikaisemmin nauhoitellut. Niitä onkin kertynyt yllättävän paljon, mukana mm. Zelda II, Secret of Mana, StarCraft, klassiset Tomb Raiderit ja Final Fantasy XI. Myöskään Guitar Herojen täysimittaisiin Expert Career läpäisyihin en ole törmännyt. Vaikka katsojakunta on Youtuben mittapuulla varsin pientä, olen ainakin tehnyt jonkinlaisen kulttuuriteon jälkipolville, jotka haluavat vuosien varrella tutustua kyseessä oleviin peleihin.

Myös Youtube on muuttunut vuosien varrella, eikä vähiten sen paljon puhutun kaupallistamisen tiimoilta. Itsehän en ole tähän mennessä edes vakavasti ajatellut videoideni kaupallistamista, sillä katsojaluvut olivat ja ovat sen verran pieniä. Mutta siinä vaiheessa, kun palvelu alkoi painottaa erityisesti katsojien säilyvyyttä, toisin sanoen katseluminuutteja ja erityisesti katselukertojen keskimääräistä kestoa, aloin pohtia, josko lähtisin yrittämään jonkinlaista sivutuloprojektia. Valitettavasti juuri tällä hetkellä Youtube päätti vaihtaa kaupallistamispolitiikkaansa hieman ja mainostuloja myönnetään ainoastaan kanaville, joilla on yli tuhat tilaajaa ja 4000 tuntia katselua vuoden sisään. Omalla kanavallani on tilaajia tätä kirjoittaessa 447, joten en ole lähelläkään tarvittavaa määrää. Sen sijaan katselutunteja on vuoteen kertynyt kokonaista 13,000, tosin se ei tässä tapauksessa vaikuta. Katsotaan asiaa sitten vaikka seuraavan neljän vuoden kuluttua uudestaan!

Kuten monta kertaa aikaisemminkin Let's Play kanavaani koskevissa postauksissa olen maininnut, tunnen harrastuksen jatkamisen mielekkääksi todennäköisesti niin kauan, kuin katsojia ja kommentoijia riittää. Jos yksikin Youtube-katselija saa näistä viihdykettä, on tehtäväni onnistunut! Näiden neljän vuoden kunniaksi olen työstänyt hieman kouriintuntuvamman juhlavideon, jossa esittelen jokaisesta kanavalla pelatusta pelistä sen fyysisen kotelon ja reflektoin hieman suhdettani teokseen. Lisäksi hieman tavoistani poiketen raotan tulevaisuuden verhoa ja esittelen todennäköisesti seuraavan kahden vuoden tulevat pelailut masterlistaltani. Toivottavasti tulossa olevissa on paljon mielekkäitä pelailuja mukana ja toivottavasti olette viihtyneet tähänkin asti näiden parissa. Tästä vain sitten eteenpäin kohti uutta Let's Play-vuotta!

Lisää aiheesta