Uneton Oulussa - Pelimaraton 2016

17.-19.6.2016 järjestettiin Oulun Nallikarissa, Oulun Insinöörien Villa Kaljaasissa pelailutapahtuma nimeltä Pelimaraton 2016. Kyseessä on elokuussa 2015 ensimmäisen kerran päivänvalon nähnyt tulevaisuudessa todennäköisesti joka vuotinen tilaisuus, jossa striimaajat, tubettajat ja muut pelien ystävät kokoontuvat nauttimaan videopeleistä ja toistensa seurasta. Pelimaraton 2015 oli varsin pieni, vähän mainostettu ja lyhyellä varoitusajalla järjestetty tapahtuma, mutta se antoi hieman osviittaa siitä, mitä tuleman piti. Sen aikana läpäistiin 16 peliä 31 tunnin aikana viiden osallistujan toimesta, kun taas tänä vuonna vastaavat lukemat olivat 34 peliä, 44 tuntia ja 13 pelaajaa. Lisäksi paikan päällä oli useita pelkästään suorituksia seuraamaan ja tunnelmasta nauttimaan saapuneita henkilöitä. Pelailut striimattiin suorana Twitch-palveluun ja kaikki materiaali on myöhemmin katsottavissa tapahtuman Youtube-kanavalla.

Itse olin mukana maratonilla jo 2015 ja vaikka yli 30:n tunnin valvomisen jälkeen olo olikin kuin rekka-auton alle jääneellä, tämän vuoden tapahtumaan lähdin jälleen kerran suurella innolla. Molemmissa Pelimaratoneissa oli pääosassa rakkaus erityisesti retroon, sillä sekä Nintendon 8-bittinen, että Super Nintendo ja Sega Mega Drive olivat hyvin edustettuna. 2016 näiden lisäksi pelialustoina olivat PC, PS1, Gamecube, PS3, Xbox 360 ja Wii U. Sanomattakin selvää siis, että tekniikan puolelta vaadittiin paljon valmisteluja sujuvaan kuvankaappaukseen. Pelikuvan lisäksi katsojille tarjottiin myös tunnelmia tapahtumapaikalta, jossa yleisöä oli parhaimmillaan kolmattakymmenettä pelaamisen ystävää.

Koska tapahtuman järjestämisvaiheessa viitteellinen peliaika per maratoonari oli maksimissaan 3 peliä, joiden yhteisaika 3 tuntia, jäi 44 tunnin aikana tilaa myös muulle toiminnalle, joten samoihin tiloihin oli järjestetty myös lämmittelyhuone tulevia suorituksia varten, saunomismahdollisuus ja kokeiltiinpa yön pimeinä tunteina myös uutta rautaa Oculus Riftin kauhun merkeissä (allekirjoittanut vakuuttui masiinasta, vaikka "nautin" esityksestä vain lyhytelokuva Catatonicin verran).

Hyvin onnistuneen tapahtuman jälkeen osallistujalla on takki tyhjänä kaikesta valvomisesta ja hauskanpidosta, mutta katse on jo tiukasti tulevassa. Pelailujen aikana sekä osallistujilta, että chatissa kirjoitelleilta katsojilta tuli sen verran monia ehdotuksia tulevaan Pelimaratoniin, että ensi vuodelle tiloja joutuu jälleen kerran suurentamaan. Vaikka Pelimaratonista ei koskaan Assemblyjen tai Games Done Quickin kokoista massiivikokoontumista kehkeytyisikään, tiedossa on kuitenkin paljon pelejä, pelaajia ja hauskanpitoa. Itselleni pelailuista jäivät parhaiten mieleen Super Probotector: Alien Rebelsin läpäisy puoleen tuntiin ja Zelda: A Link to th Pastin kahteen ja puoleen tuntiin. 

Pelimaraton 2015 pelailut löytyvät jo tapahtuman Youtube kanavalta ja tämänvuotiset runit tipahtelevat eetteriin pikkuhiljaa. Tässä kiinnostuneille esimakua: