Helsinkiin avattiin uusi retropelihalli

Ketju osiossa 'Uutiskeskustelu', aloittaja Tuksa, 22.04.2016.

Pelit-brändi toivottaa teille neutraalia vuosineljännestä!

  1. Tuksa

    Tuukka Grönholm (Pelit) Tuksa Admini

    Helsinkiin avattiin uusi retropelihalli

    [​IMG]

    Pitäjänmäelle avattiin Fun N Games -retropelihalli, jossa pääsee pelaamaan pelihistorian ensimmäisiä arcadepelejä ja elektronisia flippereitä 70-90-luvuilta. Alle 10 euron sisäänpääsymaksulla saa pelata niin paljon kuin huvittaa. Rahoilleen saa erinomaisen vastineen, sillä suhteelliseen pieneen tilaan on mahdutettu parinkymmenen pelin valikoima.

    Fun N Gamesin perustaja Arto Mikkola aikoo muuttaa harrastuksensa ammatiksi.

    ”Idea konkretisoitui, kun Sugoi avasi pelihallin Helsingissä ja heillä näytti menevän ihan ok. Sugoin valikoima on erilainen kuin mistä itse olen kiinnostunut, sillä harrastan flippereitä ja ihan ensimmäisiä kolikkopelikabinetteja. Jos pelejä kokeilee pelkkinä Java-peleinä, niin onhan kokemus vähän karu. 70- ja 80-luvun kabineteissa on kuitenkin oma tunnelmansa, jota ei emulaattoreilla koe ja näe", Mikkola sanoo.

    Pelihallin vanhimmat pelit ovat mekaanisia ampumapelejä eli Haunted House vuodelta 1972 ja Ambush vuodelta 1973. Molemmissa ammutaan liikkuvia maaleja kuin tivolien ampumakojuissa ikään. Ambush sijoittuu teemaltaan Vietnamiin, jossa konepistoolilla pudotetaan sissejä, helikoptereita ja tankkeja. Haunted Housessa jahdataan noitaa, haamuja, kissoja ja haudanryöstäjiä. Varsinkin Haunted House on suomalaisittain kiinnostava yksilö, sillä laite on sama, joka aikanaan oli Linnanmäen pelihallissa. Fun N Games Arcadeen koneet ostettiin ja kunnostettiin yksityisistä kokoelmista.

    ”Vaikka peli on mekaaninen, niin Haunted Housessa on jopa taustamusiikki ja äänitehosteet. Kasiraitasoittimen nauha pyörii koko ajan ja osuma aktivoi äänitehosteen soittavan lukupään. Toteutuksen huomaa pelatessa, sillä joskus tuskanhuuto alkaa keskeltä ja loppuu kesken. Kun ostin koneen, kasetti puuttui kokonaan, mutta löysin USA:sta toisen harrastajan, joka kopioi ja lähetti alkuperäisen nauhan minulle”, Mikkola kertoo.

    Aikanaan tekijät osasivat kiertää tekniikan rajoitukset näppärillä kikoilla. Space Invaders –kabinetissa on vain mustavalkoruutu, vaikka pelissä näkyykin värit. Ruudun päälle liimattiin värillisiä kalvoja, jotka muuttavat ammusten ja alusten värejä niiden liikkuessa. Osa taustagrafiikoistakin on tehty pelkkinä teippauksina.

    ”Kuva on vielä aavistuksen tumma, joten teippaukset eivät näy niin hyvin kuin pitäisi. Kabinetin mustavalolamppu oli palanut, joten vaihdoin sen uuteen, mutta uusi lamppu on vähän liian hyvä. Minulle paljastui vasta myöhemmin, että alkuperäinen 70-luvun lamppu vuotaa vähän tavallista valoa kabinettiin, mikä valaisi alun perin taustaa.”

    Osa pelikoneiden huoltamisen vaatimasta tietotaidosta on kovaa vauhtia katoavaa kansanperinnettä. Mustavalkokuvaputkia ei juuri pelikoneharrastajamaailman ulkopuolella enää käytetä, saati korjata.

    ”Aika lailla vähissä ovat Suomessakin harrastajat. Pääkaupunkiseudulla onneksi löytyy vanhoja tv-korjaajia, jotka suostuvat vielä koneisiin koskemaan, mutta aika paljon pitää opetella myös itse. Jos kuvaputki menee lopullisesti rikki, on etsittävä toinen vanha ruutu. Amerikasta niitä onneksi vielä löytyy, mutta se näkyy suoraan kustannuksissa.”

    Pelikoneen kunnostus on tasapainoilua käyttöarvon ja alkuperäisen säilyttämisen välillä. Mikkola on esimerkiksi huoltanut Missile Commandin trackball-ohjauksen yhtä hyvään kuntoon kuin se oli laitteen ilmestyessä 1980, mutta kabinetin kylkeen hän jätti alkuperäiset tarrat, vaikka niissä on pientä kosteusvauriota. Koristeteippaus on kokonaisuudessaan niin hyvässä kunnossa, että se kannatti säilyttää historiallisen arvonkin takia.

    Osa paikan viehätyksestä syntyy Mikkolan tarinoista, sillä puolet pelikoneista on hänen omista kokoelmistaan. Hänellä tuntuu olevan henkilökohtainen suhde jokaiseen koneeseen. Esimerkiksi Popeye Saves the World -flipperiin kannattaa suhtautua hellyydellä, sillä se on Mikkolan kokoelman ensimmäinen flipperi.

    ”Oman konekokoelman käyttö on vähän kaksipiippuinen juttu. Osa arcadekabinettien komponenteista hajoaa, jos ne vain seisovat käyttämättöminä. Kolikkopelejä enemmän flippereissä pelimäärät aiheuttavat kulumista, mutta toisaalta aika moni laitteista on kaatopaikalta pelastettu ja sieltä kunnostettu. Kun näkee, että ihmiset oikeasti innostuvat. Se on palkinto itsessään”, Mikkola sanoo.

    Fun N Games on auki tiistaista sunnuntaihin, arkipäivänä paikka on auki kello 14-21, viikonloppuna 12-20. Osoite on Pitäjänmäentie 17, joka on aivan juna-aseman vieressä.

    Lisätietoa ja pelikonelista löytyvät pelihallin kotisivuilta.
    Alkuperäiseen kirjoitukseen.
     
    Muokattu: 23.04.2016
    Nihilant tykkää tästä.
  2. LateksiNarkkari

    Tero Uuttana LateksiNarkkari

    Pelihalli onkin sitten jo suljettu. Harmi, ois tonne voinut käydä ainakin yhden pääsymaksun maksamassa. Täytynee käydä siellä Malmilla ennen kuin sulkee ovensa.
     
  3. Jaime Kubovski-Käki

    Aki Kuuppelomäki Jaime Kubovski-Käki

    Ei taida riittää tarpeeksi retrosetiä ja -tätejä, kun suurin osa retropeleistä kiinnostuneista varmaan kokee pärjäävänsä ihan emulaattoreilla.
     
  4. rampale

    Jaakko Vaaramaa rampale

    Piti tuolla käydä, mutta kynnys lähteä Pukinmäkeen osoittautui liian suureksi. No, sinne Malmille tosiaan pitäisi lähteä käymään.
     
  5. King Gaylord

    VARLEN T. SANTONGKUM King Gaylord

    Tuossa viime viikolla tuli pelattua wanhan ajan aitoa flipperiä. Se mekaaninen naksahtelu ja muut asiaankuuluvat äänet olivat kyllä huumaavia.
     
  6. Lexicon

    Lauri Taipalus Lexicon

    Ai tämä meni jo nurin? En itsekään ehtinyt käydä vaikka ihan lähellä asunkin.

    Sugoissa sen sijaan tulee käytyä paljonkin, viimeistään nyt voisi muutkin PK-seutulaiset käydä katsastamassa paikan jos ei ole vielä ehtinyt.
     
  7. Crusa

    Juha Mäkeläinen Crusa

    Sijainti, sijainti, sijainti. Olisi kyllä kiinnostanut käydä pelaamassa varsinkin flippereita mutta pukinmäkeen en ole sen takia menossa, enkä malmillekaan.
     
  8. Karpaasi

    Hannu Saarinen Karpaasi

    Jep, pitää kaivertaa mieleen merkintä Sugoille, että käy siellä tässä tulevalla kesälomalla. Tämmöistä toimintaa pitää kyllä tukea kun semmoista kerta löytyy.

    Arvailisin, että tässä Fun 'n Gamesissa oli vähän turhankin eksoottinen ja niche valikoima, jotta se olisi kunnolla pysynyt pystyssä Helsingin kokoisessa kaupungissa.
     
  9. _markku_

    Markus Saarinen _markku_

    Älä vaan sano että asut Helsingissä. Huomasin tän ketjun vasta tänään ja olisin lähtenyt heti Lohjalta sinne, mut on näköjään jo suljettu. Harmi.
     
  10. Tuksa

    Tuukka Grönholm (Pelit) Tuksa Admini

    Sääli. Kävijämäärätavoitteet eivät edes olleet mitkään älyttömät.

    Pari kertaa kävin ja joka kerta viihdyin. Mikkola vaikutti puhtaalta pelitfinörtiltä.
     
  11. LateksiNarkkari

    Tero Uuttana LateksiNarkkari

    Ehkä markkinoinnissakin olisi voinut olla parantamisen varaa, kun tässäkin ketjussa useita tyyppejä, jotka eivät ehtineet käymään.
     
  12. half_

    Veli-Pekka Lehtonen half_

    "Pitää käydä pyörähtämässä joku kerta"-mies ilmoittautuu.
     
  13. Celebros

    Harri Ilkko Celebros

    Nämä on just näitä että toivoo onnea ja pitkää ikää, mut ei kyllä todellakaan ole menossa itse käymään.
     
  14. LateksiNarkkari

    Tero Uuttana LateksiNarkkari

    Jos oisin ollut kevään PK-seudulla, ni oisin varmaan käynyt. Täytyy ens kuussa käydä Malmin hallissa supporttaamassa ja testaamassa.
     
  15. vuorinen

    Mikko Vuorinen vuorinen

    Olisin kaivannut sellaisia pelejä kuten Hyper Sports, Star Wars, Gravitar, Commando, Xevious, Donkey Kong, Arabian, Congo Bongo - no okei melkein kaikkea, mitä itse pelasi (tai vain katseli vierestä) 80-luvulla. Ja ysäriltä Viper Phase One.
     
  16. Nihilant

    Saska Lång Nihilant

    Itse kävisin vaikka päivittäin jos olisi omassa kylässä tuollainen. Ei riitä rahkeet ravata stadissa niin usein vaikka kuinka homma innostaisi.
     
  17. Hekser

    Heikki Alatalo Hekser

    En ollut itse huomannut ollenkaan tätä ketjua ennenkuin tänään. Pitänee nyt sen verran korjata tätä virhettä että käyn siellä Malmilla joku päivä.
     
  18. rampale

    Jaakko Vaaramaa rampale

    Käväisin tänään nopeasti tuolla Sugoissa. Aukioloajat ovat vähän rajoitetut, joten vierailu kannattaa suunnitella ennakkoon. Paikka on myös vähän syrjässä, kävin autolla joten en tiedä miten hyvin julkisilla pääsee, vaikka se suht lähellä juna-asemaa onkin.

    Mutta itse paikka oli mainio. Halli oli melko pieni, mutta pelikoneita oli aika paljon, joku parikymmentä. Lähes kaikki joitain japanilaisia kolikkopelejä, osa niin japanilaisia että tekstit ja puhe on japaniksi. Se antoi ihan kivaa eksoottista tunnelmaa, melkein kuin ulkomailla olisi ollut.

    Pelit olivat suurimmaksi osaksi mätkintäpelejä ja Double dragon -tyyppisiä tappelupelejä. Niiden lisäksi muutama aika erikoinen musapeli. Osittain pelit olivat aika tuntemattomia, joten ihan niitä lapsuuxen klassikoita ei pääse pelaamaan. Mutta oli siellä mm. Tekkeneitä. Pieni miinus oli se, että lähes kaikki koneet olovat ulkoasultaan samasta muotista. Muutama moderni ja aika upea kone siellä oli myös.

    Kivoimpana jäi ekalla kertaa mieleen musapeli,,jossa hakattiin kapuloilla sellaista isoa rumpua. Myös yksi erikoinen napinhakkaus peli jäi mieleen, jpssa yhtenä minipelinä olo mm. täytettävän lyijykynän lyijyn hakkaaminen ulos. Myös uudehko sivuttain vierivä ammuskelupeli oli kovaa menoa ja joku japanilainen Die Hard -teemaa käyttävä Double dragon -klooni.

    Suosittelen paikkaa ehsottomasti etenkin kaverin kanssa. Tai jos noita yksin jaksaa hakata, niin mikä ettei. Hinnoittelukin on ihan kohtuullinen, mutta aikaa kannattaa varata reippaasti,,jos vaikka innostuu pelaamaan. Jotain kk-korttiakin sinne myytiin, joka olisi kova juttu, jos asuisin lähempänä.
     
    LateksiNarkkari tykkää tästä.
  19. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
    rampale ja half_ tykkäävät tästä.
  20. Eligius

    Paul-Johan Kaitaranta Eligius

    Just!
    Tämmöinen melkein naapurissa? (kävelymatkan päässä)
     
  21. Crusa

    Juha Mäkeläinen Crusa

    Extraball kiinnostaa, onkohan jossain listaa mitä flippereitä tuolta löytyy?
     
  22. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
  23. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
  24. Crusa

    Juha Mäkeläinen Crusa

    Onko tuolla painotus enemmän vanhoissa flippereissä vai näissä "modernimmissa" ysärin peleissä? Kuvissa ainakin aika vanhan oloisia pelejä.
     
  25. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
  26. Crusa

    Juha Mäkeläinen Crusa

    Äh, sitten vähän hiipui mielenkiinto. Itseäni ei nuo vanhemmat koneet kiinnosta ollenkaan ja voisin kuvitella, että uudempiin laitteisiin on kovasti tunkua.
     
  27. Tulispa pouta

    Juha Salminen Tulispa pouta

    Harmillista, että toi Sugoi on jossain skutsissa, olisi muuten voinut käydäkin. Jos tollaisille halutaan massasuosiota, on niiden sijaittava ihmisvirtojen lähistöllä ja Malmin teollisuusalue ei kyllä todellakaan sellainen ole.
     
  28. Jaime Kubovski-Käki

    Aki Kuuppelomäki Jaime Kubovski-Käki

    Olettaisin ongelman olevan siinä, että siellä ihmisvirtojen lähistöllä tilavuokrat ovat liian suuret, että homma kannattaisi vaikka asiakkaita enemmän olisikin. Tai ainakin riskit olisivat niin paljon isommat, etteivät yrittäjät uskalla niitä ottaa.
     
    LateksiNarkkari ja T_M_T tykkäävät tästä.
  29. Tulispa pouta

    Juha Salminen Tulispa pouta

    Noinhan se on, muna/kana-ongelma.
     
  30. Jaime Kubovski-Käki

    Aki Kuuppelomäki Jaime Kubovski-Käki

    Jota vielä oletettavasti pahentaa se, että tämän alan yrittäjät lienevät kyseisten laitteiden hc-harrastajia, joten pelko siitä, että myös tunnetasolla arvokkaat pelikoneet menetetään konkurssihuutokaupassa, syö riskinottohalua taatusti paljon. Pelissä on niin paljon muutakin kuin vain raha.

    En tiedä onnistuisiko siinä joku kuvio, jossa perustettaisiin kaksi firmaa. Toisella firmalla olisi ne laitteet, ja tämä sitten vuokraisi ne sille itse pelihallia pitävälle firmalle, joka kantaisi taloudelliset riskit itse pelihallista. Jos maksettu laitevuokra olisi asiallinen, niin se saattaisi onnistua. Tai en minä tiedä miten verottaja siihen suhtautuisi.
     
  31. Crusa

    Juha Mäkeläinen Crusa

    Eikai tuossa mitään ongelmaa ole jos laitteet esimerkiksi vain lahjoittaisi tuollaiseen kuitenkin niin, että niiden omistus olisi toisella firmalla / yksityisellä henkilöllä.
     
  32. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
  33. rampale

    Jaakko Vaaramaa rampale

    Silti ois kyl parempi, et esim Sugoissa vois käväistä samalla kun on stadissa sen sijaan, että sinne pitää varta vasten lähteä.
     
  34. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
  35. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
  36. Lexicon

    Lauri Taipalus Lexicon

    Muokattu: 07.07.2018
    Zyn tykkää tästä.
  37. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019
  38. Lucky_like_Fauntleroy

    Harri Huttunen Lucky_like_Fauntleroy

    Vähän hotsittais mutta kun on huono flippereissä ja siellä Sugoissakin pitäisi käydä. Katsotaan josko taas puolen vuoden päästä olisi mahdollisuus jättää väliin.
     
  39. T_M_T

    Toni Tolvanen T_M_T

    .
     
    Muokattu: 04.12.2019