Battlezone: Yksi parhaista peleistä joita kukaan ei pelannut?

Ketju osiossa 'Uutiskeskustelu', aloittaja fluojn, 10.05.2015.

Pelit-brändi toivottaa teille neutraalia vuosineljännestä!

  1. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Battlezone: Yksi parhaista peleistä joita kukaan ei pelannut?

    10.5.2015 - fluojn

    Kategoriat: Blogit

    Tagit: Activision, avaruus, Battlezone, fps, Let's Play, PC, retro, rts

    Joskus 90-luvun loppupuolella allekirjoittaneen lapsuudenkotiin hankittiin uusi tietokone sen rouskun tilalle, joka kyseisen masiinan virkaa siihen mennessä oli hoitanut. Itselleni tärkeintä uudessa koneessa oli tietysti suuremmat tehot ja näin ollen enemmän mahdollisuuksia pelikäyttöön. En tiedä tarkasti, kuinka kauan aikaa siinä meni, mutta eräänä kauniina päivänä löysin käynnistys- ja ohjelmistolevykkeiden seasta vihreän CD-rompun, jossa luki Battlezone. Tänäkään päivänä en tiedä, mistä levy oli tullut. Joka tapauksessa asetin sen suurella mielenkiinnolla asemaan ja sieltähän paljastui jotain aivan tajunnan räjäyttävää!

    Activisionin 1998 julkaisema Battlezone on saanut nimensä 80-luvun arcadeklassikolta, jossa siihen aikaan viimeistä huutoa olevissa vektoriympäristöissä käytiin tiukkaa tankkisotaa. Reboot-versiossa konseptin ympärille on rakennettu todella upeat puitteet: Vaihtoehtoisessa historiassa Apollo 11:n astronautit löysivät kuuvierailunsa aikana biometaliksi ristittyä tuntematonta ainetta, joka mullisti sen astisen avaruusalusteknologian. Pian sekä Yhdysvallat, että Neuvostoliitto rakensivat maan asukkailta salassa suuren avaruusarmeijan ja alkoivat valloittaa kilvan aurinkokunnan taivaankappaleita.

    Pelimekaniikka on sekoitus ensimmäisen persoonan räiskintää ja reaaliaikaista strategiaa. Ensimmäisissä tehtävissä totutellaan ohjaamaan jenkkien NSDF-joukkojen erilaisia kulkuneuvoja ja rakentamaan biometallia kerääviä yksiköitä. Pian tehtaillaankin jo täysimittaisia tukikohtia, komennetaan liituritankkien armeijaa ja räiskitään neukkujen tiedustelijoita. Mekaniikan jippona on se, että pelaaja on yleisesti toimintanaksujen taivaalta tapahtumia seuraavan komentajan sijasta yksi rivimiehistä ja joukkoja johdetaan kirjaimellisesti edestä. Kun oma liituri kärsii liiaksi vahinkoa, on vielä mahdollista pelastautua heittoistuimella ja yrittää selviytyä turvaan pelkän avaruuspuvun turvin. Tällaisessa tilanteessa täytyy kuitenkin olla äärimmäisen varovainen, sillä jo yksikin osuma viholliselta voi tuoda kuoleman.

    Yksinpelissä on tarjolla sekä jenkkien että neukkujen mittavat kampanjat, mutta Battlezoneen sisältyi myös moninpeli, jossa pyrittiin tuhoamaan kaverin tukikohta, tai vain räimittiin menemään perus Deathmatchissa.

    Ilmestyessään peli sai testeissä todella upeita arvosanoja ja sille julkaistiin myös kaikin tavoin hiotumpi jatko-osa vuonna 1999. Sitten pelisarja katosi historian hämäriin. Se on unohdettu jopa niin tehokkaasti, että ainakaan itse en ole vuosikausiin lukenut mistään pelimediasta edes viittausta kumpaankaan teokseen. Onko siis lopulta käynyt niin, että peli oli innovatiivinen ja hyvin tehty, mutta se ei milloinkaan saavuttanut tarvittavaa pelaajakuntaa, että sarja tai sen edustama harvinaislaatuinen genre ei päässyt etenemään pidemmälle?

    Joka tapauksessa kyseessä on itselleni todella tärkeä pala lapsuuden pelaamiskokemuksia, koska sen lisäksi, että pidin sekä toimintastrategiasta, että räiskinnästä, rakastin avaruusseikkailuja yli kaiken. Ja mikäpä sen sykähdyttävämpää, kuin päästä kruisailemaan seitsemän eri taivaankappalen pinnalla vihollisia kurmoottaen tunnelmallisen musiikin soidessa taustalla. Tämän vuoksi haluan jakaa kokemuksen myös kaikkien Pelit.fi seuraajien kanssa. Sen lisäksi, että liitän blogiin jälleen kerran Let's Playta, kehotan kaikkia vähänkin kiinnostuneita hommaamaan google-haulla helposti löytyvän freeware-version ensimmäisestä Battlezonesta ja kokeilemaan avaruusseikkailua itse. On aika herättää tämä unohtunut klassikko vuosikausien hiljaiselosta!

    https://youtu.be/dwNJCxc1FIA

    Osa 2:

    https://youtu.be/5V2FPdJyc6g

    Osa 3:

    https://youtu.be/Hb7vbbHpWZY

    Osa 4:

    https://youtu.be/gTMYkcCn0-A

    Osa 5:

    https://youtu.be/t0cSOOSrv-M

    Osa 6:

    https://youtu.be/mcb6En-9Htg

    Osa 7:

    https://youtu.be/HOmOKIdPc70

    Osa 8:

    https://youtu.be/8z1LyoSXDDo

    Osa 9:

    https://youtu.be/BcosbDQngoI
    Alkuperäiseen kirjoitukseen.
     
    Muokattu: 10.04.2016
  2. Kyllä aivan huikee peli aikanaan. Tuli pekattua vuosi sitten ja pitääpä kokeilla uudelleen.
     
  3. Nakkila

    Tuomo Ruuhijoki Nakkila

  4. El Meri

    Guest El Meri

    Toi tuli ainakin Fujitsu Scaleon mukana.Siinä tais olla melkein puolen gigan prossu ja käyttis tais olla Windows98.Hetki tuli tota mätkittyä.
    (Hämäriä muistikuvia)
     
    Valvojamuokkaus: 10.05.2015
  5. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Jes! Ainakin yksi, joka muistaa tämän hienouden :P
     
  6. Nakkila

    Tuomo Ruuhijoki Nakkila

    Pelasin pari vuotta sitten tuota ilmaisversiota ja jouduin nöyrtymään jossain jenkkien viidennessä tms. tehtävässä. Aivan mahdotonta kamaa nykyajan pullamössöminulle! Pääsipähän sentään vähän nostalgisoimaan, jos ei muuta. Ei ollu Voodoo2 enää koneessa.
     
  7. tpekkala

    Tony Pekkala tpekkala

    Jenkkikampanjan pelasin läpi ties miten monta kertaa, mutta neukkujen vastaavassa sain aina turpiin. Ehkä pitäisi yrittää uudelleen, edellisestä pelikerrasta on mukavat 15+ vuotta.
     
  8. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Pelissä taitaa olla viisi vaikeusastetta very easysta aina kiveäkin kovempaan very hardiin asti O_o Joten eiköhän tuolla helpoimmalla ainakin menisi neukkukampanjakin läpi :D
     
    Muokattu: 21.07.2015
  9. Yöhaukka

    Esa Hietala Yöhaukka

    Tämä on yhä mainio peli, jospa tulisi uusiversio jossain välissä :)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. MixuS

    Miikka Salminen MixuS

    Mulla on jotenkin syöpynyt mieleen se metallinkerääjien "Scavenger here. I'm on it!" tokaisu kimakalla äänellä. Jenkkikampanjan pääsin vikaan tehtävään asti mutten saanut mitenkään sitä "loppuvastusta" hengiltä. Neukkukampanja taisi jäädä muutamaan tehtävään.
     
  11. ichijiro

    Mikko Hansen ichijiro

    Hieno peli, arvostin. Sain hakattua läpikin, ilmeisesti joku saavutus.
     
  12. McCoy

    Markus Lukkarinen (Pelit) McCoy Mode

    Ah, Battlezone. Loistava peli. Muistaakseni jäi kesken kampanjan loppupuolella.
     
  13. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Pelissä on ilmestymisajankohdakseen kyllä ensiluokkainen ääninäyttely. Itselleni on jäänyt parhaiten mieleen neukkukampanjan yksiköiden venäläisaksentilla tulevat kommentit: "At your disposal!" ja Recyclerin "Constroctinct!"
     
  14. ichijiro

    Mikko Hansen ichijiro

    Saako tätä jostain ostettua? Ja kakkosta kanssa?
     
  15. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    http://www.battlezone1.com/ <- Tuolta freeware-versio. Suosittelen lämpimästi!

    edit: Kakkosesta en tiedä onko freewarea. Kummankin saa varmasti myös fyysisenä osteltua jos seurailee nettihuutokauppoja :)
     
    Muokattu: 10.05.2015
  16. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Itse en ole koskaan Battlezonessa modeja harrastanut, mutta olisihan se ihme, jos ei jonkinlaisia olisi olemassa kun vain lähtee etsimään...
     
  17. Tiera

    Juha Kontturi Tiera

    Tätä hehkutettiin Pelit-lehdessä ja sen ostoa ei todellakaan katunut. Tuollahan tuo vanha Battlezonet, Freespace II:t, I-Warit ja muut nähnyt mikkitikkukin vielä odottelee aikaa parempaa. Alkuperäinen cd:kin löytyy. Hmm...
     
  18. half_

    Veli-Pekka Lehtonen half_

    Joku unoffical patch oli aikoinaan, jolla sai ainakin resoluution kohdilleen ja taisi siinä olla jotain grafiikkaparannuksiakin.
     
  19. rampale

    Jaakko Vaaramaa rampale

    Kyllä tää ainakin Pelitissä on ollut alusta asti kovasti arvostettu. Itse pelasin noihin aikoihin vähän vastaavaa Uprisingia, mutta Battlezonea ei tullut testattua.
     
  20. tpekkala

    Tony Pekkala tpekkala

    Uprisingia pelaisin varmaan vieläkin, mutta en ole saanut sitä toimimaan Windows 7/8:lla. Kakkosta en koskaan ehtinyt testaamaan.
     
  21. Altair

    Antti Pohja Altair

    Battlezone II oli kova aikoinaan, sitä pelattiin lanissakin. Ykköstä en ole koskaan testannut. Juuri tuo strategian ja räiskinnän yhdistelmä oli kiinnostava omalla kohdalla.
     
  22. Khanum

    Juha-Matti Ojakoski Khanum

    Molemmat on tuttuja, Battlezone 2 jäi aikoinaan jostain syystä kesken melko loppupuolella. Muistaakseni tehtävä oli joku veemäinen. Voishan tohon palata, pitäis vaan varmaan pelata kokonaan alusta.
     
  23. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Battlezone II on kyllä ihan mukiinemenevä peli, mutta itseäni häiritsi, kun liikuttiin Pluton jälkeen täysin keksityillä planeetoilla jossakin galaksin reunamilla. Ja siellä loppupäässä OLI kyllä muutama todella ärsyttävä kenttä!
    Lanissa pelattiin kanssa taannoin! Strategisessa matsissa harmitti vain, että oma ukkeli spawnasi aina kuoleman jälkeen uudestaan. Olisi ollut paljon jännempää, jos kaikilla olisi ollut vain se yksi elämä. Ei olisi tullut rynnittyä niin paljon toisen tukikohtaan, kun aina kuitenkin sai kuoleman jälkeen jatkettua pelaamista!
     
  24. Pullasuti

    Tommi Huhtala Pullasuti

    Molemmat löytyvät hyllystä, ykkönen pelattu jopa läpi molemmilla puolilla. Oli se hauskaa, kun sai muutaman pitkän kantaman tykkipatterin asemiin.

    Kakkonen jäi keslen johonkin veemäiseen kenttään.
     
  25. _markku_

    Markus Saarinen _markku_

    Peli, jonka tiedän ja muistan, mutta en ole koskaan pelannut.
     
  26. khan_mcdick

    Matti Sillanpää khan_mcdick

    Peli josta yritin pitää, mutten kyennyt. Jotenkin tää oli niitä ekoja enteitä tulevasta, eli enemmän flashyä graffaa kuin sisältöä.
     
  27. HikinenM

    Mika Koskinen HikinenM

    Battlezone II:n omistin ja se oli huikea peli. Muistaakseni se oli todella raskas. Myöhemmin koneen päivityksen jälkeen peli toimikin sulavasti ja olihan se aikaisekseen kaunis.
     
  28. Tuohon aikaan muuten pelien elinajanodote kauppojen hyllyssä oli suhteellisen lyhyt. Taisi olla jossain kevään PELITissä arvostelu tästä ja kun syksyn aikana oli sopivasti taskurahaa kertynyt ja olin kaupassa hakemassa omaani oli myyjän vastaus suurinpiirtein "Eeei noin vanhoja enää ole tarjolla...". Päiväni pelastui joskus seuraavana vuonna, kun taisi mennä niin että uuden voodoo -kortin kylkiäisenä tuli ko. peli.
     
  29. Battlezone 1 tuli ostettua joskus vuonna -98 alelaarista, ehta pahvilaatikkoversio. Peli on niin hyvä että on todellinen häpeä ettei siitä ole kukaan vielä tehnyt versiota moderneille myllyille...toisaalta eipä se juuri muuta kaipaisikaan kuin ulkoasun päivitystä. Täytää rautaa koko peli!
     
  30. Jarnage

    Jarno Peltonen Jarnage

    On kyllä yksi parhaista peleistä mitä olen koskaan pelannut. Varsinkin neukkujen tehtävät oli ihan parhaita. Muistaakseni jenkkien viidennessä tehtävässä piti suojella jotakin alieneiden rakennusta, sitten neukut lähettää jotakin todella tehokkaita aluksia tuhoamaan sitä. Keho tärisi suunnilleen kun siitä selvisi.
     
  31. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Heh, aika hyvin kuvailtu sitä fiilistä, joka itselläni oli kun sain sen muukalaistehtaan pelastettua neuvostojoukoilta :D Aina kauhea pula ammuksista ja hirmuinen paniikki päällä kun alus räjähti alta ja jotenkin pitäisi selvitä hengissä tankkisodan keskellä!
     
    Kelkius tykkää tästä.
  32. mjk

    M Ja J Karhunen mjk

    Hyvä peli. Tämäkin helmi olisi mennyt ohi, jos ei olisi tullut joko jonkun näytönohjaimen kylkiäisenä tai sitten postikuluilla Bonnierin "peli-kerhon" ilmaisnäytteenä.

    Kakkonen on kerännyt pölyä tuossa vanhan koneen päällä jo yli 10 vuotta.

    JK
     
  33. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Aijai, suosittelen kyllä suurella lämmöllä myös kakkosta jos se karran odottaa korkkausta kotona! Ei ehkä ihan ykköselle vedä vertoja, mutta hyvä peli kuitenkin!
     
  34. videowarrior

    Paavo Saalasti videowarrior

    Sekoitat nyt johonkin toiseen peliin. Meinaan Battlezonehan on öbaut ainoa peli ikinä, joka on onnistuneesti yhdistänyt kevytstrategian ja räiskintäpelin. Sisältököyhäksi haukkuminen kertoo siitä, että pelaaminen loppui alkudemon katsomiseen.
     
  35. Khanum

    Juha-Matti Ojakoski Khanum

    Onkohan muuten mitään vastaavia edes? Ei minulla ainakaan just nyt tule mieleen.
     
  36. videowarrior

    Paavo Saalasti videowarrior

    No joskus tossa ysikyt ja 2000-lukujen taitteessa tuli muutamia, mutta olivat aika skeidaa kaikki tyynni muistaakseni. Se Hostile Waters taisi olla ihan jees.
     
  37. Nihilant

    Saska Lång Nihilant

    Alkuperäinen arcade on tuttu mutta ei tämä uusinta.
     
  38. khan_mcdick

    Matti Sillanpää khan_mcdick

    Iteasiassa pelasin sitä puoliväkisten viikon ja jotain 3-5 tehtävää. En kyllä Hexenin jälkeen ole erikoisemmin FPS:sistä perustanut (pl eka Half Life ja Arx Fatalis, joista jälkimmäinen oli rope) ja naxu-puoli oli jo tuolloin niin nähty.
    EDIT: typo.
     
    Muokattu: 18.05.2015
  39. tpekkala

    Tony Pekkala tpekkala

    1997 ilmestyi Uprising: Join or Die-niminen strategiaräiskintähybridi. Oli jopa ihan hauska, vaikka Battlezone oli paljon monipuolisempi. Ja parempi. Jatko-osa ilmestyi joskus vuotta myöhemmin, mutta sitä en koskaan pelannut.

    Yritin asentaa Uprisingin vähän aikaa sitten, mutta se ei pitänyt Windows seiskasta ollenkaan.

    Muoks: Niin, ja Hostile Waters oli tosiaan aika hyvä.
     
    Muokattu: 18.05.2015
  40. videowarrior

    Paavo Saalasti videowarrior

    No siis mä en edes tajua, miten Battlezonea voi verrata Hexeniin. Sama kuvakulma? Pelin klassikkostatushan on tullut just siitä, että pelkkänä räiskintänä tai naksuna se olisi ollut aika keskinkertainen. Noiden symbioosina peli kuitenkin nousi aivan uusiin sfääreihin ollen tuhannesti parempi kuin osiensa summa. Bonuksena sitten hauska jenkit vastaan neukut -teema, joka valitettavasti (muuten erinomaisessa) kakkosessa sitten vesittyi.
     
  41. khan_mcdick

    Matti Sillanpää khan_mcdick

    Tarkotin vaan että kumpikaan aspekti ei napeksinut ja vaan esimerkkejä poikkeuksista sääntöön. Kahdestä löysästä nakista ei tuu jäykkää patonkia (vanha viidankon sanonta).
     
  42. videowarrior

    Paavo Saalasti videowarrior

  43. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    WHAAAT?! Käsittämättömän upeaa :D Juuri kun pääsee peräänkuuluttamasta sitä vääryyttä, että sarja on unohdettu historian hämäriin, niin nurkan takaa tulee tällainen julkistus yllättäen ja pyytämättä O_o
    Olisi erikivaa, jos päästäisiin taas käymään avaruuden Kylmää Sotaa... :P Putin vastaan Obama :D
     
  44. Srock

    Aleksi Aho Srock

    Itsellänikin tuo tuli tyyliin tietokoneen mukana joskus vuosituhannen vaihteessa ja muistan lukeneeni jostain että kyseessä olisi upea peli joten jonkun aikaa yritin tuota mutta en vain oikein tajunnut kaikkia kontrolleja tms eikä peli imaissut sisään lainkaan. Muistan samoihin aikoihin turhautuneeni nethackiin kun nappuloiden etsiminen näppäimistöltä vei aina turhauttavan paljon aikaa, siis silloin kun edes tiesi että mitä nappia piti etsiä.

    Voin kuvitella että nyt vähän enemmän pc-pelaamiseen tottuneena tuo maistuisi paremmin.
     
  45. fluojn

    Jaakko Näsi fluojn

    Kyllä jos yhtään uppoaa tosiaikastrategia ja FPS niin kanattaa pelille antaa mahdollisuus, kun sen kerran freewarena voi itselleen homata :D (Tai sitten pelaat siltä alkuperäiseltä levyltä, jos tietokone suostuu pyörittämään niin vanhaa peliä)
     
    Antti Hyytiäinen tykkää tästä.
  46. Pelikertoja varmaan ainakin viisi takana tämän kanssa. Viimeisellä eli 2013/14 vaihteessa alkoi ehkä jo ikä näkyä, vai oliko sittenkin vain jo liian tuttua? No onneksi remasteroitu versio on tulossa.<br />
    <br />
    Battlezone 2:n hankin joskus 2003 mutta jäi kesken. Pitänee yrittää uudestaan jos nykykoneilla toimii.
     
    Valvojamuokkaus: 18.07.2015