Google käynnistää Stadia-pelipalvelun 2019

Ketju osiossa 'Uutiskeskustelu', aloittaja Tuksa, 20.03.2019.

Pelit-brändi toivottaa teille neutraalia vuosineljännestä!

  1. Tuksa

    Tuukka Grönholm (Pelit) Tuksa Admini

    [​IMG]

    Google paljasti GDC:ssä pelaamiseen keskittyvän Stadia-suoratoistopalvelunsa. Pelit pyörivät Googlen palvelimella ja pelaajalle lähetetään pelkkää videokuvaa, minkä ansiosta pelaaminen onnistuu liki millä tahansa Chrome-selainta tukevalla laitteella.

    Pilvipalvelun ideana on tarjota näyttävää grafiikkaa oman pelikoneen tehoista huolimatta. Stadia pystyy pyörittämään peliä 4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa HDR-tuella. Toinen tärkeä ominaisuus on pelikokemuksen jakamisen helppous. Youtube-videosta voi hypätä linkin kautta suoraan Stadiaan pelaamaan samaa peliä. Striimistä pääsee liittymään jopa täsmälleen samaan peliin.

    Mukana olevia pelejä tai julkaisijoita ei vielä listattu, mutta palvelu esiteltiin Assassin's Creed Odyssey -teemalla. Toistaiseksi vain Doom Eternal on julkistettu alustalle. Palvelussa ei ole tarkoituksena pyörittää pelkästään muiden julkaisemia pelejä vaan Google on perustanut Stadia Games and Entertainment -osaston, jota vetää Ubisoft Toronton perustanut ja muun muassa Assassin's Creed -sarjaa tehnyt Jade Raymond.

    Google alkaa myydä myös Stadia-padia, mutta Stadia tukee monipuolisesti kaikkia muitakin ohjaimia. Jos ohjain toimii nyt koneessa, se todennäköisesti toimii myös Stadiassa.

    Stadia-farmikoneen laskentatehoksi ilmoitetaan 10,7 teraflopsia, mikä olisi tuplasti PS4- ja Xbox One -konsoleiden karvahattumalleihin verrattuna. Yleensä pilvipalveluissa suorituskyky jaetaan useamman eri käyttäjän kesken, mutta Stadiassa maksimisuorituskyvyn luvataan aina olevan pelaajan käytössä. Pilvipalvelun suorituskykyä ei voi suoraan verrata kotikoneeseen. Näytönohjaimen sijaan pullonkaulana toimii nettiyhteys, joka aiheuttaa peliin viivettä ja saattaa pudottaa resoluutiota. Stadian vaatimasta nettiyhteydestä ei vielä olla puhuttu mitään.

    Vaikka julkaisulistalla ei suoraan mainita Stadia, niin pienellä tuurilla myös Suomi on jo julkaisupäivänä mukana. Google aikoo käynistää palvelun vuonna 2019 Yhdysvalloissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa. Hinnoittelusta tai palvelun ansaintamallista ei ole vielä kerrottu mitään, joten kaikki vaihtoehdot ovat auki. Hinnoitteluna voi olla esimerkiksi kuukausimaksu, erikseen ostettavat pelit, mainokset, mikromaksut tai kaikkien yhdistelmä.
     
    Muokattu: 20.03.2019
  2. El Cubo

    Tommi Sankola El Cubo

    Yhteistyössä Helsingin ammattikorkeakoulun kanssa.
     
    Skanneri ja Laki tykkäävät tästä.
  3. Tuksa

    Tuukka Grönholm (Pelit) Tuksa Admini

    Se on nykyään Metropolia.
     
  4. JarnoF

    Jarno Fält JarnoF

    Se ei ollut Stadia edes silloin, kun minä siellä opiskelin. Ainakaan opiskelijoiden tai henkilöstön puheessa. Mielummin puhuttiin vaan Helsingin Ammattikorkeakoulusta kuin että olisi käytetty tuota siivousfirman nimeä! :D
     
    Veksu ja Khanum tykkäävät tästä.
  5. JarnoF

    Jarno Fält JarnoF

    "Pilvipalvelun suorituskykyä ei voi suoraan verrata kotikoneeseen. Näytönohjaimen sijaan pullonkaulana toimii nettiyhteys, joka aiheuttaa peliin viivettä ja saattaa pudottaa resoluutiota. Stadian vaatimasta nettiyhteydestä ei vielä olla puhuttu mitään."

    Oma nettiyhteys tuskin monellekaan tulee olemaan ongelma. Ei tuo kuvan/äänen/kontrollien kuljetus kovin monen megan yhteyttä kaipaa. Isompi ongelma on se Googlen farmin fyysinen etäisyys käyttäjästä = ping. Fysiikan lakeja on paha mennä muuttamaan.
     
    Muokattu: 22.03.2019
    MixuS ja bastardo tykkäävät tästä.
  6. Seth_Diamond

    Mika Suominen Seth_Diamond

    "We know that our internet bandwidth requirements won't reach everybody day 1. There's nothing I can promise that will change that. But we'll work hard to reduce the bandwidth required and increase the quality," Harrison said.

    Harrison reiterated similar numbers that he has mentioned before about Stadia internet speed requirements, specifically telling me that players will need "roughly" 30 megabits per second internet speed for 4K/60 frames per second streaming, while 1080p streaming will require "significantly less than that.

    https://nordic.ign.com/hardware/23633/news/google-exec-on-stadias-internet-speed-requirements
     
    JarnoF tykkää tästä.
  7. JarnoF

    Jarno Fält JarnoF

    Eli ei pitäisi suomalaisilla olla ainkaan laajakaistan leveydestä kiinni 4K-striimaus. :) Edelleen kuitenkin askarruttaa ne millisekunnit... :-/
     
  8. Jaime Kubovski-Käki

    Aki Kuuppelomäki Jaime Kubovski-Käki

    Epäilen sen olevan sitä tasoa, että lukemattomilla mobiilikapeakaistan käyttäjillä ei varmaankaan ole paljoakaan asiaa kuin vuoropohjaisten pelien pariin.
     
  9. JarnoF

    Jarno Fält JarnoF

    Korvessa asuminen on jokaisen oma henkilökohtainen valinta. :)
     
    tepsunius tykkää tästä.
  10. Raikku

    Rami Ahola Raikku

    Veikkaan että haminaan voi tulla aika muuttoryntäys, tosin jengi ei tajua että siellä menee pää sekaisin.
     
  11. Jaime Kubovski-Käki

    Aki Kuuppelomäki Jaime Kubovski-Käki

    Aika paljon noita tuntuu taajamissa olevan käytössä, koska hinta on selvästi halvempi.

    Kyllä tähänkin valokaapelit saisi vedettyä, mutta ongelmana on, että kaapelointia ei ole tehty kämppiin asti, joten projektille tulisi hintaa enemmän kuin mitä minulla on varaa laittaa nettiyhteyteen.
     
  12. HikinenM

    Mika Koskinen HikinenM

    Korvessa voi olla jopa nopeampi yhteys tarjolla. Monesti suurempien kaupunkien eri alueilla on niin paljon käyttäjiä tukiasemilla, että nopeudet putoavat alle 10mbps.

    E: Korvessa asuvat kuuluvat usein myös Eu-tukien piiriin joten kaikenlaisia kuitu-yhteyksiä alkaa valmistumaan tuppukyliin. Sen sijaan keskikokoisen kaupungin lähiöt riutuvat vielä pitkään ADSL ja 4g yhteyksien varassa.
     
    Muokattu: 22.03.2019
  13. Tulispa pouta

    Juha Salminen Tulispa pouta

    Oliko jossain tietoa milloin tuo Googlen joypad tulee ostettavaksi? Vanha padi alkaa mennä rikki niin voisi samantien ostaa tuollaisen.
     
  14. Zyn

    Jussi Forelius Zyn Henkilökunta Mode

    Tämähän se. Ei ohjausviiveellä jaksaisi edes niitä todennäköisesti alustalle tulevia Ass Creedejä takoa. Puhumattakaan jostain vielä tiukempaa ohjausta vaativasta. Semiluotettavasta suunnasta kuulin viiveen olevan luokkaa 166 ms (huom. ei siis missään nimessä virallinen luku), johon vielä ympätään pingi ja laitteiston viiveet päälle. Alle 200 millisekuntia on siis varmasti ihan mahdollinen. Se ei kuulosta pahalta tai millään tapaa pelikelvottomalta jos on nettipelejä pelannut, mutta tämä viive lisätään suoraan ohjaukseen. Kaikki ensimmäisen ja kolmannen persoonan pelit voi silloin varmaan karsia suoraan pois listalta.

    Seikkailupelejä, Civejä ja muitahan tuolla nyt pelaisi ihan helposti. Toisaalta kun on jo pöytäkone, niin miksei pelaisi Steamin kautta etänä? Vaan eipä tämä palvelu varmasti minulle olekaan tarkoitettu.
     
    Muokattu: 22.03.2019
  15. riki_88

    Riku Kinnunen riki_88

    "pelaaminen onnistuu liki millä tahansa Chrome-selainta tukevalla laitteella."
    "4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa HDR-tuella"
    olen erittäin kriittinen tätä väittämää kohtaan koska edes youtube videot eivät toimi nykyisellä
    koneellani 4k tarkkuudella.

    tarkemmin ottaen kaikki videot ei pyöri edes 1080p tarkkuudella vaan katson yleensä 700p tarkkuudella.

    voi muuten olla että kys. palvelua ei eurooppaan edes tule jos artikla 13 saadaan läpi ja youtube poistetaab eusta.
     
    Muokattu: 22.03.2019
  16. MN

    Ilmari Nieminen MN

    Normaaleissa nettipeleissä kuva tuotetaan kuitenkin omalla koneella, ja vaikka vasteaika serverille olisikin paljon pidempi, niin komennoille tulee kuitenkin omalle näytölle välitön palaute. Jos ihan kaikki komennot tapahtuvat viiveellä, niin kuvittelisin yli 100 millisekunnin viiveen jo aika sietämättömän tuntuiseksi.
     
  17. Makis

    Marko Poutiainen Makis

    Tuo yllä sanottu, että korvessa voi olla paremmat yhteydet on ihan totta. Valokuitua on vedetty monin paikoin maaseudulle kun vanhoissa kaupunginosissa mennään edelleen ADSL-linjalla, ja huonolla sellaisella.

    Akille tiedoksi, että jos taloyhtiöön saadaan vedettyä kaapeli, niin loppumatkan voi hoitaa vaikka VDSL:llä puhelinkaapelia pitkin. Sillä päästään vähintään sadan megan nopeuksiin (100/100 taitaa olla yleensä mitä myydään). Toki tuota ei yhdelle asunnolle kannata tehdä, koska se keskukseen tuleva VDSL-reititin maksaa muistaakseni parin tonnin luokkaa (tosin joskus operaattorit tuovat sen veloituksetta käyttöön).
     
    Jaime Kubovski-Käki tykkää tästä.
  18. HikinenM

    Mika Koskinen HikinenM

    Eurogamerin testeissä oli tuo luku, mutta siinä oli laitteiston viive mukaanluettuna. Verrokkina heillä oli: Xbox one X 145ms, PC 30 fps 112ms, PC 60 fps 79ms.
     
  19. MN

    Ilmari Nieminen MN

    Ihan absurdia muuten, että pelikoneeksi tehdyllä laitteella on nykyään noin paljon paskempi viive kuin PC:llä.
     
  20. Makis

    Marko Poutiainen Makis

    Onko tuossa testissä käytetty samaa ohjainta ja näyttöä?
     
  21. Seth_Diamond

    Mika Suominen Seth_Diamond

  22. Jaime Kubovski-Käki

    Aki Kuuppelomäki Jaime Kubovski-Käki

    Itse asiassa en ole varma onko se kaapeli vedetty edes taloon asti, vai tuleeko se vain tuohon kadun varteen. Isännöitsijältä lienee turha kysyä, koska se ei ymmärrä yhtään mitään näistä asioista. Joskus vuosia sitten, kun niitä valokaapeleita tuohon kadun varteen vedettiin, sieltä tuli joku isännöitsijän tiedote, mutta siitä paistoi niin selvästi läpi, ettei kirjoittaja ollut ymmärtänyt lainkaan mistä hänen edes oli tarkoitus asukkaita informoida. En tajunnut lainkaan mitä hän yritti sanoa, eikä ymmärtänyt kukaan muukaan, eivät edes parit tietoliikennetekniikan ammattilaiset, joilla sitä lappua silloin piruuttani näytin.

    Pitäisi joskus kysäistä operaattorilta, siellä varmaan joku tietää. Tosin eipä se niin varmaa ole, kun se on nykyään Elisa. Siihen aikaan, kun ne kaapelit vedettiin, se oli vielä Anvia, ja silloin kun soitti asiakaspalveluun, niin tarpeen tullen puhelu käännettiin tyypille, joka tunsi kyseisen alueen suht tarkasti. Se oli aika eri tasoa kuin Elisan "katsomme mobiililaajakaistan kuuluvuuden tämän meidän ihan helevatan epätarkan nettisivuillamme olevan kartan avulla, mitään sen tarkempaa tietoa meillä ei ole". (EDIT: Tämä siis ennen vanhaan, kun se nettisivuilla oleva kartta oli paljon epätarkempi kuin nykyään. Nykyään sillä tekeekin jo jotain.)
     
    Muokattu: 24.03.2019