Action Quake 2 – Nappi otsaan

Quake 2:n moninpeliin tarkoitetuista lisäosista on netissä valtaisa runsaudenpula. Satojen mitäänsanomattomien tekeleiden joukosta löytyy kuitenkin joskus helmiä, joissa on keksitty jotain uutta. Action Quake 2:n oivallus on tehdä John Woon elokuvien oloista aseiden pauketta, ilman mitään fantasiaa tai scifiä. Tekijät kehuvatkin sen olevan "leffarealistista" toimintaa.

Action Quake 2:n hienoin keksintö on pelaajien tekeminen oikeasti haavoittuviksi, jolloin yksikin osuma voi olla tappava tai ainakin se haavoittaa tai rampauttaa. Osuma jalkaan muuttaa kävelyn lähes mahdottomaksi, osuma päähän tappaa välittömästi ja mikä tahansa osuma saa aikaan haavan, joka pitää sitoa nopeasti tai kuolee verenhukkaan. Samalla Action Quake 2 kuin vahingossa on yksi harvoista genren peleistä, joissa tarkistetaan mihin kohtaan kroppaa osumat sijoittuvat.

Oikeat aseet

Muiden pelaajien haavoittamista varten ei ole tyypillisiä "moninpelin tappajia". Sinkoa ei ole lainkaan, eikä myöskään minkäänlaisia sädepyssyjä, vaan mukana on ainoastaan verrattain realisisesti tehtyjä käsiaseita. Oletuksena pelaajalla on kädessään Heckler & Koch Mk23 -pistooli ja kahdentoista ammuksen lipas. Kuolleilta pelaajilta voi napata mukaansa toisen pistoolin, jonka jälkeen voi ampua oikeaoppiseen Woo-tyyliin kaksikätisesti. Taskussa on myös veitsi lähitaistelua varten. Niiden lisäksi mukana voi kantaa vain rajoitetun määrän ammuksia sekä yhden muun aseen.

Muita valinnaisia aseita ovat M3-rynnäkköhaulikko, MP5/10-konepistooli, kiikaritähtäimellä varustettu Sig Sauer SSG 3000 -tarkkuuskivääri, M4-rynnäkkökivääri, sahattu kaksipiippuinen haulikko sekä käsikranaatteja. Yhteistä kaikille aseille on se, että ne pitää ladata ammusten loputtua lippaasta. Upeasti tehdyt aseet on suunnitellut sama heppu kuin maineikkaan Navy Seals Quaken aseet.

Aseiden lisäksi mukana voi olla kerrallaan yksi esine. Kevlar-liivi suojaa yläruumista, äänenvaimennin hiljentää aseen äänen ja peittää suuliekin, lasertähtäin parantaa osumatarkkuutta, taisteluvyön avulla voi kantaa mukanaan enemmän ammuksia ja "sipsuttelutossuilla" kulkea äänettömästi.

Pyrkimys leffarealismiin jatkuu Action Quake 2:n kentissä. Taistelupaikat ovat kuin mistä tahansa toimintaleffasta. Oletuksena mukana on vain kaksi karttaa, mutta kun mukaan lisää erillisen karttapaketin, taistelemaan pääsee muun muassa ostoskeskuksessa, toimistorakennuksessa, vankilassa, leffateatterissa, lentoasemalla ja parkkihallissa. Kentät ovat hieman vaisuja, tosin joissain on muutamia hyviä yksityiskohtia. Silti niiden karun tavalliset maisemat ovat mielenkiintoisempia kuin iänikuiset luolastot ja epämääräiset scifi-maisemat.

Silmitön räiskintä ei kannata

Action Quake 2:n viehätys on nimenomaan hienosti toimivissa aseissa, jotka tuntuvat tehokkailta, koska osumat näkyvät ja tuntuvat. Ampuminen ei ole silmitöntä räiskintää, koska aseet pitää ladata lippaan tyhjennyttyä ja ampujan liikkuminen vaikuttaa suoraan osumatarkkuuteen. Ampuminen juostessa heittää ammukset minne sattuu, kävellessä menee jo vähän kohti, seisten huomattavasti paremmin ja kyykystä ammuttaessa aseet ovat tarkimmillaan. Paikallaan pysyvä ampuja on helppo maali, joten touhu on nopeaa pyrähtelyä hyvästä ampumapaikasta toiseen. Deathmatchien tyypillisin ja idioottimaisin taktiikka, eli niin sanottu circle-strafing on täysin hyödytöntä.

Monissa aseissa on kaiken lisäksi omat kommervenkkinsä. Haulikot tappavat läheltä varmasti, mutta niissä ei ole kantamaa laisinkaan ja sahattua haulikkoa joutuu lataamaan joka laukauksen välissä. Konepistooli on tarkka vain kyykystä ammuttaessa ja rynnäkkökiväärin ammukset napsahtavat komeiden verikaarien säestyksellä nätisti uhrin läpi. Minkä tahansa aseen kanssa on syytä olla varma osumasta, sillä suuliekki paljastaa oman paikan.

Hauskana pikkujippona mukana tulee iso nippu skinejä, jotka kaikki on napattu tunnetuista toimintaleffoista. Mukana on päähenkilöitä muun muassa leffoista Rambo, Die Hard, Reservoir Dogs, Pulp Fiction, John Woon leffat, Indiana Jones, Shaft, Mad Max ja monta muuta. Ihan lysti pikku tyylikikka tekijöiltä.

Hienoista aseista huolimatta Action Quake 2 alkaa hieman tylsistyttää pidemmän päälle, varsinkin jos on pelannut Team Fortressia tai Capture the Flagia. Se nimittäin kaipaisi kipeästi jonkin sortin joukkuepeliä. Nyt ainoa taistelutapa on "kaikki kaikkia vastaan". Mielenkiinto säilyisi pidempään, jos pääsisi koittamaan vaikka lipunryöstöä tai tukikohtien valtausta kahden tiimin välillä. Onneksi tekijät ovat paraikaa lisäämässä niitä ja ehkä jo seuraavassa versiossa ne ovat mukana.

Action Quake 2:een kannattaa ehdottomasti tutustua, jos deathmatcheihin haluaa edes ripauksen lisää realismia. Mikä parasta, laadustaan huolimatta Action Quake 2 on täysin ilmainen.

88