Arcade-friikin toiveuni

Xgaming X-Arcade Two Player

www.x-arcade.com

PC, PS2, PSone, GameCube, Xbox, Dreamcast

Saatavilla myös: Mac (USB)

Kolikkopelien ohjaustikut on rakennettu kestämään kännisten idioottien raivo pieleen menneestä pelistä, ja siksi ne ovat omaa luokkaansa. Kotonakin on toista kepittää arcade-klassikkoja kunnon ohjaimella kuin kahden euron surkukepillä. Vaikka komeat arcade-tikut paljastuvat usein surkeiksi muoviromuiksi, Xgamingin X-Arcade lunastaa jykevän ulkonäkönsä lupaukset.

Xgamingin järeä X-Arcade Two Player -joystick kasataan aidoista kolikkokoneen osista, joten sen koko, massa, mittasuhteet ja kestävyys ovat omaa luokkaansa. Noin neljä kiloa painavan ohjaimen runko on tukevaa ja nätisti päällystettyä puulevyä. Runsaat 60 senttiä leveän X-Arcaden tikut ulottuvat suurin piirtein kuudentoista sentin korkeuteen.

Ohjekirja lupaa ohjainsauvoille ja napeille vähintään kymmenen miljoonan painalluksen keston, joten nappeja saa rauhassa rämpyttää. Tanakoiden osien ansiosta kalifornialainen Xgaming antaakin ohjaimelle elinikäisen takuun.

Kahden pelaajan X-Arcade Two Player -mallissa on yhteensä kaksikymmentä toimintonäppäintä ja kaksi ohjelmointikytkintä. X-Arcade ei tarvitse PC-ajureita, sillä laite on PC:n silmissä tavallinen näppäimistö. Ohjain kytketään näppäimistöliitäntään ja koneen oma näppis ketjutetaan X-Arcaden perään. Laitteessa on neljä muistipankkia, joihin voi ohjelmoida minkä tahansa PC-pelin näppäinkuviot. Mikäli peli taipuu näppisohjaukseen, sitä voi pelata myös X-Arcadella.

Jos ohjain kytketään konsoliin, kaapelin nokkaan kytketään konsoliadapteri. Sovittimen johdot liitetään konsolin padiportteihin. X-Arcaden näppäimet kattavat kaikki konsolipadien namiskat tattiklikkauksia lukuun ottamatta. Yhden ja kahden pelaajan näppäimet vastaavat padien start-nappuloita ja selectit mapataan ohjaimen kyljessä sijaitseviin flipperinäppäimiin.

Kaikki adapterit toimivat luotettavasti ja Xbox-palikka huomioi jopa Live-palvelun, sillä adapterissa on kaksi liitäntää muistikorteille ja Live-kuulokemikille. Dreamcast-sovittimeen ei voi kytkeä muistikortteja, joten pelitilanteen tallennus saattaa vaatia ykkösportin ohjaimen vaihtoa kesken pelaamisen.

Ohjaimen toiminnot ovat digitaalisia, joten X-Arcade on parhaimmillaan mätkinnöissä, perinteisissä räiskinnöissä ja retropeleissä. Joystick korvaa konsolipadien suuntanäppäimet, mutta tikkua voi käyttää myös vasempana tai oikeana analogitattina. Digitaalinen joystick ei tosin ole tattina yhtä tarkka kuin normaali padi, sillä X-Arcaden ohjausliikkeet lasketaan aina täysillä vasemmalle -tyylisiksi eikä hienovaraisia hivutuksia huomioida.

Tukevaa tykitystä

Muinaisten kolikkopelien fanit ovat Xgamingin tärkein kohdeyleisö, joten PC:n MAME-emulaattori tukee X-Arcadea suoraan. Ah sitä autuutta ja ekstaasia, kun pääsin jauhamaan Robotronia alkuperäiseen tapaan kahdella tukevalla joystickilla. Kunnon tikku nousee omiin sfääreihinsä monimutkaisia kiepautuksia vaativissa mätkinnöissä, kuten Guilty Gearissa ja Capcomin 2D-räimeissä. Kun X-Arcadeen on kerran tottunut, tavalliseen padiin palaaminen on kitinän ja kitkerän valituksen siivittämää.

Ohjaimen jämäkän napakka tuntuma päihittää selkeästi kaikki padit. Miellyttävien pisaran muotoisten tikkujen palautus on arcademaisen raskas ja terävä. Joystickit ja kuppimaiset näppäimet naksuvat jonkin verran, mutta se kuuluu asiaan. Niksahduksesta kuulee satavarmasti, milloin näppäin tai tikkusuunta on todella aktivoitunut, joten mokatuista komboista voi syyttää vain itseään.

Useilla adaptereilla terästetty X-Arcade Two Player on melko tyyris paketti, mutta GameCubea lukuun ottamatta halvalla ei saa hyvää. Tikku on siistiä, tukevaa ja erittäin kestävää työtä, joten mätkintä- ja retrofriikit saavat rahoilleen taatusti vastinetta. Xgaming lupaa kaikille tuleville menestyskonsoleille omat adapterit, joten laite ei vanhene paperipainoksi edes kuluvan konsolisukupolven kuoltua.

Xgaming X-Arcade Two Player

Valmistaja: Xgaming

Testikappele: Xgaming

Hinta: 149,95 USD (yksi adapteri sisältyy hintaan) + 19,95 USD per adapteri + 60 USD toimitus (FedEx) + tullit sekä ALV

Hyvää

Jämäkät tikut ja näppäimet.

Erinomainen tuntuma.

Tukeva runko.

Sopii jokaiseen moderniin pelikoneeseen.

Huonoa

Kallis.

5 tähteä

Pelit suosittelee

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…