Battlefield 2: Special Forces (PC) – Erikoista porukkaa

4037-bf2 (1)a.jpg4037-bf2 (4)a.jpg4037-bf2 (2)a.jpgAseet eivät tapa ihmisiä, mutta niistä on apua. Niitä käyttämään tarvitaan ammattimiehiä, joita tämä Battlefield kakkosen lisäri on pullollaan.

Ammattimiehet eivät ole mitään pauketta pelästyviä Vekarajärven jääkäreitä, vaan aitoja erikoisjoukkoja. Rannikkotykistö häpeällisesti puuttuu, korvikkeeksi on tilalla Yhdysvaltain laivaston SEALeja, Venäjän Speznazeja ja brittien iloksi paikallisia SAS-joukkoja. Näitä vastassa on näyttämölle sopiva ryhmä terroristeja kautta vapaustaistelijoita.

Moottorin murinaa

Emopelistä tuttujen menopelien lisäksi mukana on kourallinen uusia. BMP 3 tarjoaa panssaroitua kuljetusta, Black Hawk Downista on pöllitty teknikaalit eli siviiliautot, joihon on lavalle lyöty kk. Sitten on ATV-mönkijä, HUMMERin panssarintorjuntaversio ja Desert Raider, kolmella konekiväärillä terästetty menopeli. Vesillä kiidetään vauhdikkaasti vesiskootterilla, ilmaan vispilöidään mainosten mukaan Apachella ja Hind 35 -koptereilla, joskin ainoat näkemäni kopterit olivat kuljetuskoptereita.

Special Operations riehuu kahdeksalla uudella kentällä, joista yksi on sellainen erikoisuus kuin lentotukialus. Yleensä ottaen kentissä otetaan hyvin huomioon SpecOpsin jalkaväkiominaisuudet. On korkeaa rakennusta sniputtajien iloksi, ja muutenkin keikutaan katoilla, osaan taloista pääsee jopa sisälle. Ikävä uutinen on peliin lisätty pimeänäkölaite, koska sen ansiosta kolme kenttää haaskaantuu tyhmiin yötaisteluihin.

Tehokasta koukutusta

Virtuaaliaseista herkästi innostuville on uusia leluja, joskin varsinaiset aseet ovat niitä toiminnaltaan tuttuja mutkia uusilla kuorilla.

Lähinnä sisäkamppailua varten Supportin vyöllä roikkuu kyynelkaasukivääri ja SpecOpsilla flashbang. Vaikka naamaria ei ajoissa ehtisi laittaakaan, kyynelkaasun tehokkuudesta en ole kauhean vakuuttunut. Flashbang kyllä pistää korvat soimaan ja ruudun valkoiseksi tarpeeksi tehokkaasti.

Parhaat uudistukset eivät ole aseita. Pakollisia lisiä tästä eteenpäin jokaiseen paukutteluun ovat liukuköysi ja kiipeilykoukku, varsinkin jälkimmäinen. SpecOpsilla ja sniputtajalla on liukuköysi eli jalkajousi, jolla ammutaan vaijeri jonnekin alemmaksi ja sitten liu'utaan. Vielä parempi on Assaultin ja Antitankin kiipeilykoukku, jolla pääsee katoille ja pystyy (sinänsä koomisesti) ylittämään vaikka matalia aitoja, jotka muuten pysäyttävät huippukoulutetut erikoisjoukkojen miehet.

Harmi kyllä Special Operations on tuttua Conquest-huttua, vaikka tässä olisi kympin paikka Counter-Strike-tyyppiselle toinen hyökkää, toinen puolustaa -pelilajille. Muitakin mahdollisuuksia on missattu: emopelin kartat eivät ole Erikoiskäytössä, eikä SpecOps vastaan perusmosurit –matseja voi järjestää.

Teknisessä toteutuksessa ei ole muuta valittamista kuin tuttu tuhonkestävä teflon-ympäristö. Pelasin samaan aikaan Star Wars: Battlefront 2:sta, minkä ansiosta (paitsi että aloin sekoittaa ’fieldin ja ’frontin) Battlefield 2 sai ilmaista glooriaa. Sen realistinen tempo ja jykevät äänet miellyttävät paljon enemmän kuin hyperhyppely.

Harry Botter ja tyhjä testiserveri

Oikeaan nettipelaamiseen ei arvosteluversiolla vielä ollut asiaa, mutta mitä ongelmia emopelillä jo testatussa nettipelissä voisi olla? Korkeintaan joku ennakoimaton tasapainotusjuttu voi nostaa jalomuotoista päätään. Toki EA:lla oli pari testiserveriä moninpelin kokeiluun, ja kerran jopa pelasin jonkun ulkomaisen journotontun kanssa ennen kuin se haihtui pois.

Käytännössä siis telmin 16 pelaajan nettipeliemulaatiota ystävieni Bottin perheen kanssa. Voisin vannoa, että botitkin ovat juoneet aivomehua, sillä ne pelasivat paremmin ja yhteistyökyisemmin kuin OMG LOL n00b! -ääliöt keskiverrolla julkiserverillä. Yritän vastahakoisesti sanoa, että minulla oli melkein hauskaa pelatessani digitaalisten ystävieni kanssa, mikä on aika tarkkaan ensimmäinen kerta. Ei tätä silti yksinpeliin kannata hankkia. Pisteet annan kun olen ihan oikeasti pelannut netissä.

Kaupunkitaistelun ja jalkaväelle lisättyjen uusien lelujen ansiosta Special Operations nousi omalle ostoslistalleni. Taistelukentällä tavataan, minut löytää sieltä pistelistojen alapäästä.

EI PISTEITÄ