Battlefield Heroes (PC) – Nuoret sankarit

BFHeroes 2011-10-05 14-01-53-14

Nuoret sankarit

Sotiminen on niin vaikea taito, että se pitää aloittaa nuorena. Taistelukentät haluavat sankareita, mielellään muotitietoisia.

Battlefield Heroes edustaa tulevaisuutta. Käynnissä on murros ja tienhaarassa oleva peliteollisuus etsii uusia tapoja tienata. Räiskintäpelin isä Id Software julkaisi vanhasta urheiluräiskinnästään Quake 3 Arena ilmaisen, selaimen kautta pelattavan verkkoräiskinnän Quake Live. Peliin on tarkoitus aikanaan myydä mainoksia.

Electronic Arts kopioi idean, mutta sen ilmainen selainräiskintä Battlefield Heroes perustuu mikromaksuihin. Peli ja pelaaminen on ilmaista, mutta jos haluaa pelihahmolleen jotain hienompaa kuin karun perusunivormun, Visan pitää vingahtaa.

Rahan voima rajoittuu vain ulkokuoreen, pelillistä etua sillä ei voi ostaa.

Battlefield Habbo Hotel

Battlefield Heroes on suositusta Battlefield-nettiräiskintäsarjasta kevennetty, selaimen kautta pelattava versio. Kohteena on selvästi nuorempi kaarti.

Sankarihahmoja ovat perussotilas, tarkka-ampuja/kommando sekä kk-mies. Pelihahmon luokkaa ei voi vapaasti vaihtaa, vaan se vaatii uuden hahmon luonnin. Hahmot keräävät pisteitä, joilla niiden arvo nousee ja ne saavat uusia erikoisominaisuuksia.

Tehtävien rakenne on aina sama. Kuninkaalliset ja kansallismieliset aloittavat 50 pisteellä, joita vähentävät tapot ja vallatut liput. Kun vihulle nolla koittaa, on kiva voittaa.

Pelissä saa rällätä jeepillä, jyrätä tankilla ja kiitää lentokoneella. Pelissä on edelleen vaatimattomat neljä karttaa. Niistä kaksi on isoja, joissa on kaikki ajoneuvot, ja kaksi pieniä, joissa on vain jeeppejä.

BFHeroes 2011-10-05 13-52-54-06

Koomisesti konekiväärillä

Koska sota on paha, väkivaltakaan ei ole jees ja koska kohderyhmä on varhaisnuoriso, Battlefield Heroes ei varsinaisesti tarjoa visvaista sotarealismia. Grafiikka on todellisuudesta etäännyttävän, mutta samalla kivan sarjakuvamaista kirkkain värein. Iloisissa maalaiskentissä kirmaavat karikatyyriset sotilaat. Se on mukavaa vaihtelua synkeään viherruskeaan sotilasrealismiin.

Ja sitten siirrytään outojen ratkaisujen valtakuntaan. Hahmot kirjaimellisesti ravaavat koomisesti jalkojaan nostellen, mutta seurauksena vauhti on liian hidas. Minulla on olo kuin painajaisunessa, jossa jalat polkevat tervaa kun juoksen pakoon Keskustan eduskuntaryhmää. Jos kentässä ei ole ajoneuvoja, hidas juokseminen alkaa äkkiä nyppiä.

Aseiden teho on ilmakiväärin luokkaa, eli yleensä vihua kurmotetaan kauan ja hartaasti, ennen kuin se kupsahtaa. Veren asemasta lyijykuuron uhri vuotaa vahingon määrää ilmaisevia numeroita.

Kun hidas vauhti kohtaa heikon tappavuuden, syntyy räiskintälapsi, jonka pelidynamiikka on liian veltto. Räiskintäpeleissä ideana kun sattuu olemaan se, että suonissa kohisee, korvissa jylisee, maailma hidastuu ja tuntee elävänsä, ennen kuin tajuaa taas kuolevansa.

BFHeroes _osto

Tähtäin väärässä taulussa

Battlefield Heroes on ollut avoimessa betassa jo kesäkuun lopusta alkaen, Siihen nähden kehitystä on ollut aika vähän, ilmeisesti pääasia on ollut saada tekniikka toimimaan, sillä peli esimerkiksi yrittää automaattisesti hakea serveriä, jossa muut pelaajat ovat samalla tasolla. Kun aloitin peliä, se osoittautui melkoiseksi ongelmaksi, pelejä kun ei tuntunut löytyvän, koska alkutasoista nousee jo aika lyhyellä pelaamisella.

En oikein tiedä, mitä Electronic Arts on hakenut takaa. Jotta mikromaksaminen toimii, pelaajan täytyy innostua pelistä. Nyt tuntuu, että EA langennut kasuaaliansaan: tyypillisin väärä tapa houkutella niin kutsuttua tavispelaajaa on pitää tätä yksinkertaisena ja motorisesti tumpulana, tässä tapauksessa siis hidastaa peliä. Väkivallan minimointi ja hassuttelu ehkä laskee kynnystä perheissä, joissa kynnys sotimisen sietämiseen on korkea, mutta epäilen sitäkin.

Battlefield Heroesille on liikaa kilpailijoita, aina sen omasta perheestä alkaen. Vanhempia Battlefieldejä saa pikkurahalla, ja vastaavia pelejä, vaikka loistava Quake Wars: Enemy Territory, on PC:lle pimein pilvin. Myös pelaajamäärä, maksimissaan 8 vastaan 8, on nykyään liian vähän.

Minä en kuulu kohderyhmään, mutta 12-vuotias poikani kuuluu. Olemme silti yksimielisiä siitä, ettei Battlefield Heroes (käytännössä) ilmaiseksi peliksi ole yhtään hassumpi, ja sitä pelaa aikansa ihan mielellään. Vähintään yhtä mielellään sitä taas palaa menevämpien konfliktien pariin.

30