Deluxe Ski Jump 3 (PC) – Mäkisirkuksen huvimestari

Mäkitornissa odottavat vuoroaan Saksan ja Suomen edustajat. Kantavatko hyppyhaalarit vai kutsuuko kumpu?

Suomalaiset ovat mäkihyppykansaa, jolle menestystä on tullut Antti Hyvärisestä Janne Ahoseen niin olympia- kuin MM-mäissä. Vastassa ovat yleensä olleet saksalaiset ja niin myös virtuaalikisoissa, sillä saksalaisen RTL:n vuodesta 2000 asti julkaisema RTL Ski Jumping -sarja haastaa kotimaisen pitkän linjan shareware-peli Deluxe Ski Jumpin. Samasta aihepiiristä huolimatta kumpikin lähestyy mäkihyppyä hieman eri vinkkelistä.

Mäkihyppy on tekniikkalaji ja RTL Ski Jumping 2006:ssa tekniikka paistaa hypyn joka vaiheesta. Puomilta lähtemisen jälkeen hyppääjää pidetään tasapainoisessa laskuasennossa tuulen ja tuiskun riepottelusta piittaamatta. Ponnistus pitää ajoittaa oikein. Sen jälkeen kiskaistaan V auki ja pyritään säilyttämään kantava lentoasento. Alas tullessa nykäistään ensin sukset yhteen ja jalat maahan. Oikeat asennot näkyvät ruudulla havainnollisissa mittareissa.

Hiiri on pienen totuttelun jälkeen tarkka tapa kontrolloida hyppääjää. Harjoittelu auttaa oikeasti: kokenut hiirikäsi luovii lentotaidollaan mäkimiehen pitkälle kovassakin puhurissa. Aloittelijalle iskee tuulenpuuskasta paniikki, jolloin ylireagoidut korjausliikkeet riepottelevat hyppääjäparkaa puolelta toiselle ja mitta jää tyngäksi.

RTL-mäkihyppy ottaa mukaan myös välineurheiluaspektin. Onko hyppyhaalari laadukas, varusteet aerodynaamisesti kehittyneitä ja sukset hyvin voidellut? Kisojen välissä voi voittamillaan tai sponsoreilta saamillaan rahoilla ostaa parempia varusteita. Rahaa uppoaa myös valmentajan ja voitelijan palkkoihin. Hyvä valmentaja parantaa mäkimiehen kykyjä, voitelija taas pitää huolen siitä, että sukset luistavat vauhdinottomäessä. Masokistit voitelevat suksensa itse.

Deluxe Ski Jump 3:ssa oikea tekniikka on kaiken alku ja loppu. Mäenlasku sujuu automaattisesti, mutta hyppy on hyvin samantyyppinen kuin saksalaisella kilpailijalla: oikea-aikainen ponnistus, V auki ja sen jälkeen oikeassa asennossa tasapainoilua alastuloon asti. Deluxe Ski Jump luottaa mittareiden sijaan selkäytimeen. Hiiriohjaus on herkkä ja tarkka, mutta hyppyasennon toimivuus näkyy vain ja ainoastaan tulosliuskasta.

Tuuliolosuhteet vaikuttavat hyppäämiseen myös Deluxe Ski Jumpissa. Vastatuulessa noste kannattelee hyppääjän pidempiin leiskautuksiin, tyvenessä taas asennon säilyttäminen on helpompaa.

Hyvää halvalla

Ovatko markkinatutkimukset osoittaneet, että mäkihyppyfanit ovat vähävaraisia? RTL Ski Jumping 2006 on halpispeli, Deluxe Ski Jumpin kokoversio irtoaa reilulla kympillä. Hinta ei heijastele laatua, vaan kumpaakin pelaa innokkaasti. RTL Ski Jumping on kiehtovan uramoodinsa ansiosta enemmän yksinpelaajan heiniä, Deluxe Ski Jumpin rasvattu toimivuus on omiaan nopeatempoiseen moninpeliin.

RTL Ski Jumpingissa mäkihyppyura aloitetaan junioriajoista. Kun nuorten pääsarjassa saa kerättyä menestystä, pääsee amatöörien joukkoon. Amatööreistä ponnahdetaan rehvakkaasti aikuisten ammattilaissarjaan. Juniori- ja amatöörisarjat kellahtavat turhan herkästi pelkäksi voittokuluksi, mutta ammattilaisympyröissä alkaa tapahtua. Maailmancupin voitto ensimmäisenä kautena on vain kaunis haave, toisena vuotena voi jo toivoa kolmos- tai nelossijaa.

Uramoodi on managerikuvioiden ja laajan varustevalikoiman ansiosta hauskaa paperinukkeleikkiä, jossa hyppääjän kehittämisestä tulee pakkomielle. Kunnian keräämisen sijasta kiinnostaa vain mammona, jolla saa parempia ja kauniimpia varusteita hyppääjälleen. Tienisteistä puristetaan jokainen liikenevä penni valmentajille, jotka tekevät mäkikotkasta rahtusen paremman.

Mukaan on ujutettu mahdollisuus tehdä lisätiliä lyömällä vetoa itsensä tai muiden mäkimiesten sijoituksista. Vielä käsittämättömämpi on Haluatko Miljonääriksi -tyyppinen tietovisailu. Paukautin kerran visailusta pääpotin 128 000 euroa, jonka jälkeen hyppääjä sai tuliterät vermeet ja huippuluokan valmentajan. Yleensä visailumenestys katkeaa jo alkuvaiheessa hämärään kysymykseen saksalaisurheilijoista.

RTL Ski Jumping pistää hetkin vihaksi, sillä peliin on livahtanut liuta hölmöjä bugeja. Vedonlyönnin seuraukset ovat joskus kyseenalaisia ja joukkuemäki lähinnä turhauttaa. Hyppää siinä ylpeänä Suomen väreissä, kun muut jäsenet tunaroivat minkä ehtivät. Joukkuetovereiden kuudesta hypystä yleensä pari kolme on nollan pisteen suorituksia.

Keksitty, aito, keksitty

RTL Ski Jumpingissa on aidot mäet mutta keksityt hyppääjät, Deluxe Ski Jumpissa keksityt mäet ja hyppääjiä ei lainkaan valmiina. Hyppääjävalikoiman saa tehdä omakätisesti sellaiseksi kuin sen haluaa nimeä, vaatteiden väritystä ja kykyjä myöten. Koneelle häviämisen sijasta voi ottaa myös reipashenkistä moninpelimatsia normaalikisoissa tai joukkuemäessä.

Deluxe Ski Jumpin käyttöliittymä on niin virtaviivainen, että pelaaminen sujuu kitkatta ja rivakasti. Nopeasti opittavan mutta vaikeasti hallittavan hyppytekniikan ansiosta peliin pääsee sisälle parilla harjoitushypyllä. Hallitsematon tuuli kuitenkin riepoo. Olisi hauskempaa ottaa moninpelimatseja aidoissa olosuhteissa (4 metrin sivupuhurissa harvemmin hypätään), vaikka tuloksia ei virallisiksi ennätyksiksi kirjattaisikaan.

Deluxe Ski Jump 3:n yksinpeli pyörii ennätysjahdin ympärillä. Kaikenlainen kromin puute lannistaa maailmancupissa. Ainoa ilo konehyppääjien hakkaamisesta on oma nimi tuloslistan ykkösenä. Olisin tyytynyt "Onnea, voitit" -tyyppiseen viestiin cupin lopuksi. Pelin kotisivuilta voi ladata haasteeksi mäkien maailmanennätykset, jotka ovat paitsi kovia myös pääasiassa puolalaishyppääjien hallussa.

Deluxe Ski Jumpin minimalismi on sille eduksi, sillä yksinkertainen grafiikka ja äänet ovat moitteettomia. RTL Ski Jumping on erinomaisen näköinen, mutta hirveän kuuloinen. Selostajaparivaljakko lukee paperilta toinen toistaan tyhmempiä juttuja ilman itsekritiikin häivää.

Planican lentomäen seireenikutsu houkuttelee yksinpelaajan RTL Ski Jumpingin pariin, Deluxe Ski Jump 3 vetää puoleensa moninpelaajia. Saksa-Suomi-maaottelu päättyi ratkaisemattomaan.

* * * * *

Mäkikotkii ilman siipii

Vuosi on 1985 ja Matti Nykänen hallitsee mäkihyppytorneja. Ruotsalaishyppääjä Jan Boklöv alkaa hypätä sukset sivuille sojottaen, koska "se tuntuu paremmalta". Lajia seuraavat naureskelevat hullua ruotsalaista ja tuomarit läiskivät miehelle kehnoja tyylipisteitä. Hymy alkaa hyytyä, kun käy selväksi V-tyylin paremmuus. Nykänenkin vaihtaa V-tyyliin ja voittaa Calgaryssa 1988 kolme olympiakultaa. Vuonna 1992 kaikki olympiamitalistit hyppäävät V-tyylillä.

Mäkihypyn ilmalento perustuu nosteeseen Newtonin kolmannen lain mukaisesti. Kovalla vauhdilla mäestä ponnistavan hyppääjän kroppa ja sukset työntävät ilmaa alaspäin, jolloin vastaavasti ilma työntää hyppääjää ylöspäin. Loppu selittyy Daniel Bernoullin havainnolla: ilmanpaine putoaa ilman liikkeen nopeutuessa. Mäkihyppääjän tavoitteena on liitää asennossa, joka pakottaa yläpuolella olevan ilman nopeampaan liikkeeseen. Tällöin hyppääjän alapuolella ilmanpaine kasvaa, jonka seurauksena on jälleen nostetta. Boklövin maailmancup-voiton jälkeen vuonna 1989 tehdyt tuulitunnelitestit osoittivat, että V-tyyli tarjoaa hyppääjälle 28 prosenttia suuremman nosteen kuin perinteinen tyyli.

Mika Äärilä

80