E3 05Kolmen suuren koitos

Maailman suurimpien pelimessujen perinteisiin kuuluu olla aina suurempia kuin viime vuonna. Tänä vuonna odotettavissa oli tavallistakin suurempi spektaakkeli, kun kaikki kolme konsolivalmistajaa löivät seuraavan erän kortit pöytään.

Kävijöitä messuilla oli noin 70 000, mikä ainakin ensimmäisenä messupäivänä ylitti jopa massiivisen Los Angeles Convention Centerin kipurajan. Joka paikka oli tukossa, liikkuminen pelkkää matelua ja mitenkään järjellinen pelien tsekkaaminen liki mahdotonta.

Suurimmat julkaisijat haluavat varmistaa median jakamattoman kiinnostuksen järjestämällä omia pre-E3-tapahtumia. Oikeastaan messut olivat alkaneet jo pari viikkoa aiemmin ja jatkuivat myös E3:n jälkeen.

Tällä kertaa kyseessä oli erityisen tärkeä E3. Sony, Microsoft ja Nintendo näyttivät, miten pelaajien kukkaron nyörit löysennetään seuraavan vähintään viiden vuoden aikana.

Seuraavan sukupolven esiinmarssi

Pelin aloitti Microsoft pitämällä massiivisen lehdistötilaisuutensa ja bileet peräti neljälle tuhannelle kutsuvieraalle. Kortit iskettiin pöytään avoimesti. Puhuttiin paljon Xbox 360:stä olohuoneen keskipisteenä, jonka kautta jatkossa kulkisi kaikki se digitaalinen viihde, jolla joutilaat pidetään hereillä.

Xbox 360:n hintaa ei vielä mainittu, mutta useimmat asiantuntijat veikkasivat hinnan sijoittuvan jonnekin 300 dollarin tietämille, minkä myös J Allard vahvisti epävirallisesti.

Sonylla ja Nintendolla oli näyttää vasta konsepti, jonka pohjalta konsolit suunnitellaan. Sonyn taktiikkana on tehdä Microsoftille dreamcastit ja saada pelaajat odottamaan Xbox 360:n jälkeen ilmestyvää PS3:a. Hypemylly ainakin pyöri vauhdilla, sillä vain muutaman pelidemon ohella messuilla esiteltiin villejä videoita siitä, mihin pelintekijät pyrkivät pelejä tehdessään.

Sonyn Ken Kutaragin PS3-haastattelukommentit aiheuttivat lähinnä myötähäpeää. Miehen mukaan esimerkiksi PS3:n Cell-prosessori muuttaa luppoaikanaan DVD-elokuvat teräväpiirtotelevision resoluution.

Nintendon paletti oli Revolutionin suhteen vielä pahasti auki, sillä varsinaisia paljastuksia ei messuilla ollut kuin yksi. Revolution on taaksepäin yhteensopiva kaikkien aikaisempien Nintendo-konsoleiden kanssa ja laitteelle voi maksua vastaan imuroida netistä NES-, SNES- ja N64-pelejä. Pettymyksenä yhtään Revolution-peliä ei mainittu edes nimeltä, saati näytetty. Lehdistötilaisuuden suurin uutinen oli se, että Gameboy Advancesta tehdään uusi versio: pieni ja kompakti Gameboy Micro. Laitteen ulkonäkö on uusi, mutta tekniikka saamaa kuin Advancessa ja SP:ssä.

Odotusten vastaisesti kevään E3 ei vielä ollutkaan PS3:n ja Revolutionin esiinmarssi, vaan ne nähdään kunnolla vasta vuoden 2006 messuilla. Näillä näkymin PS3 on Euroopassa syksyllä 2006 ja Revolution ehkä vähän myöhemmin.

Paljon maksaa metri hyllyä?

Pelikauppiaiden keskuudessa vallitsi syvä huoli. Ollaanko nykyinen sukupolvi tappamassa liian varhain? Huoli on aiheellinen varsinkin Xboxin kohdalla, koska Xbox 360 on tulossa myyntiin jo tänä vuonna ja Microsoft ilmoitti viimeisten heidän omien peliensä ilmestyvän Xboxille tänä kesänä.

Toinen kauppiaiden murhe oli, mistä ihmeestä kehitetään tarpeeksi hyllymetrejä. Parhaassa tai pahimmassa tapauksessa ensi vuoden jouluna kaupan hyllyillä notkuu pelejä kymmenelle eri alustalle: PS2, PS3, Xbox, Xbox 360, GameCube, Revolution, PC, Gameboy, Nintendo DS, Sony PSP ja mobiilipelit. Julkaisijat joutuvat kilpailemaan kalliisti siitä, kuka saa hyllymetrejä ja kenen pelit ovat kaupoissa esillä.

Ihmeissään ovat varmasti monet julkaisijatkin päättäessään mitä tehdä kullekin pelikoneelle. Ainoastaan EA:n, Activisionin ja Ubi Softin kaltaiset jättiläiset pystyvät mitenkään merkittävissä määrin tekemään pelejä kaikille koneille ja silloinkin karsinta on raakaa. Vähiten menestyneet pelikoneet jäävät väkisinkin keräilemään murusia.

Löysää käsipeliä

Kännykät olivat vallanneet julkaisijoiden osastot. Kaikki merkit viittaavat siihen, että mobiilipelaamiseen voi suhtautua muunakin kuin vitsinä. Jokaisella vähänkään suurimmalla julkaisijalla oli oma osastonsa mobiilipeleille, ja lähes järjestään tunnetuimmat pelisarjat käännetään kännyköille.

Viime vuonna uumoiltu käsikonsoleiden vallankumous jäi ainakin messuilla suutariksi. Etukäteen arveltiin Sonyn esiintyvän PSP edellä, koska PS3:n julkaisu ei ole vielä käsillä, mutta PSP:lle ei ollut ensimmäistäkään kiistatta vaikuttavaa peliä.

Nintendo antoi Nintendo DS:lle vankasti näkyvyyttä omalla ständillään ja peleistä puhuttiin aavistuksen enemmän.

Katu-uskottavuutta etsimässä

Yleinen vaikutelma näytillä olleista sadoista, ellei tuhansista peleistä oli marginaalien kaventuminen entisestään. Simulaattoreita tai muuta kuin aivan kevyintä strategiaa oli turha etsiä, kaikki tuntui olevan enemmän tai vähemmän GTA-johdannaista vapaata haahuilua näennäisen elävissä maailmoissa. Vallitsevat genret ovat 3D-räiskintä ja toimintaseikkailu, joiden sisälle mahtui loputtomasti eri teemoja.

Trendinä hiphop-kulttuuri ja gangstojen ihannointi näyttää pesiytyneen peleihin. Muun muassa 50 Cent: Bulletproof, Saint's Row ja Snow sekoittavat GTA:ta katujen kasvattien tyyliin. Härskeimmät ja huomionkipeimmät eivät kaihda lisätä mukaan sitä osaa katukulttuurista, johon ei tätä ennen ole puututtu kuin satunnaisesti: kovat huumeet ovat nyt keskeinen osa pelien sisältöä. Onkohan nyt ylitetty yksi raja liikaa?

Toivottavasti E3 on sekä kestoltaan että kooltaan tavoittanut lakipisteensä. Seuraavan sukupolven myötä ala polarisoituu entistä enemmän muutaman jättijulkaisijan taistoksi, mikä näkyy myös messujen suurimpien sirkusosastojen kasvaessa entisestään. Pienemmät julkaisijat ottavat suosiolla etäisyyttä ja esittelevät erikoisempia pelejään niille, jotka tajuavat hetkeksi ottaa sivuaskeleita valtavirrasta. Pinnan alla kuplii.

Lisää aiheesta