Euro '96 – Actua Soccerin pikkuveli

Gremlinin viime vuoden lopulla ilmestyneestä Actua Soccerista tuli jalkapallomarkkinoilla huomiota herättänyt hittipeli, joka sai kuitenkin pahan kilpailijan Electronic Artsin FIFA '96:sta. Niinpä Gremlinin pojat päättivät nokittaa kilpailijaansa hankkimalla lisenssin viralliseen EM-kisapeliin. Tiedossa pitäisi siis olla kelpo jalkapalloa autenttisilla kisakokoonpanoilla.

Pukuhuoneessa

Euro '96 tarjoaa kisapelien tapaan sekä varsinaiset EM-kisat että mahdollisuuden ystävyysotteluihin. Kisoissa ovat mukana ainoastaan oikeat joukkueet, mutta lohkojaon voi halutessaan sekoittaa mielensä mukaiseksi.

Moninpelioptioihin on kiinnitetty enemmän huomiota kuin Actuassa, sillä nyt pelaajia voi olla samassa turnauksessa mukana jopa 16, ja kaikki ottelut on mahdollista pelata joystickilla. Lisäksi Eurossa on mahdollisuus modeemi- ja verkkopeliin.

Ennen ottelun alkua valitaan perinteiseen tapaan taktiikka ja kokoonpanot. Kokoonpanot ovat varsin paikkansapitävät, joskaan aivan viime hetken muutoksia ei mukaan ole saatu (muun muassa Englannin ratkaisevan rankkarin mokannut Gareth Southgate loistaa brittipelaajien riemuksi poissaolollaan). Ohjainvalinnan jälkeen pelaaja onkin valmis siirtymään kentälle ja puremaan nurmea.

Maaliverkko soikoon!

Varsinainen ottelutoteutus on lähes identtinen Actuan kanssa: valittavana on lukuisia eri kuvakulmia lintuperspektiivistä pelaajan omaan näkövinkkeliin, ja ottelua ryydittää selostajan taukoamaton pulina. Ottelujen alkuun on sentään lisätty hieman ylimääräisiä repliikkejä, joissa selostaja kertoo jotain joukkueiden karsintamenestyksestä. Kuitenkin jo lyhyen pelihetken jälkeen esiin pulpahtaa Actuasta lähes täysin puuttunut ominaisuus: bugit.

Pahin vika tulee esille kaksinpelissä, kun pitäisi käyttää kahta joystickia. Kalibrointi onnistuu etukäteen oikein hyvin, ja jonkin aikaa kaikki sujuu niin kuin pitääkin. Toisen puoliajan alku on kuitenkin kriittinen hetki, jolloin useimmissa tapauksissa kakkostikun kalibraatio sekoaa ja koko peli on pakko keskeyttää. Ajatukset monen pelaajan turnauksesta on siis unohdettava, ellei toinen välttämättä halua käyttää hiirtä tai näppistä.

Muutenkin pelaaminen tuntuu turhan hankalalta. Sivurajoja, vapaapotkuja ja kulmapotkuja annettaessa ukot tuppaavat koko ajan kääntymään täysin väärään suuntaan ja pelaaja saa äheltää tikun kanssa oikein tosissaan saadakseen sivurajan suuntautumaan kentälle eikä katsomoon. Laukauksissa kierteiden merkitystä on liioiteltu pahasti, mistä johtuen tähtääminen on turhan hankalaa; pienikin tikun niksautus voi aiheuttaa 45 asteen suuntamuutoksen.

Lisäksi Eurossa on pari ärsyttävää pikkubugia, kuten erään pelisession aikana tapahtunut pelin jumittuminen maalinteon yhteydessä. Selostus ilmeisesti vaatii 16 megaa muistia toimiakseen kunnolla, sillä kahdeksanmegaisessa koneessa selostajan toiminta tuo lähinnä mieleen Anssi Kukkosen muinoin jääkiekon MM-kisoissa: Suurimman osan ajasta ei kaiuttimista kuulu mitään, mutta aina silloin tällöin selostaja intoutuu päläyttämään sanan tai pari.

Alkueristä suoraan kotiin

Vaikka Euro '96:lla onkin tukenaan Actua Soccerin vankka runko, on peli pahasti keskeneräisen tuntuinen. Typerät bugit heikentävät pelattavuutta pahasti, eikä Euro tarjoa mitään uutta Actuaan nähden. Sen pahin vika on kuitenkin kertakäyttöisyys, sillä ketä enää kiinnostaa tahkota EM-kisoja parin kuukauden päästä?

Euro '96:n ostaminen on suositeltavaa ainoastaan siinä tapauksessa, että autenttiset kokoonpanot ovat pelinautinnon kannalta välttämättömiä. Muussa tapauksessa on huomattavasti nautinnollisempaa kaivaa FIFA '96 tai Actua Soccer kaapista ja pelata kotikisat niillä.

73