F1 Racing Simulation – Driver X:n kosto

Ranskalaisen Ubisoftin yhdessä Renault-tallin mekaanikkojen kanssa hioma tylsästi mutta ytimekkäästi nimetty F1 Racing Simulation on maukas paketti. Pod-pelirungon päälle kasattu 3Dfx-korttia upeasti hyödyntävä peli on nannaa kaikille ajamiseen vakavasti suhtautuville. Se pesee realismissaan kirkkaasti Psygnosin F1-kaahauksen ja on ulkoasultaan kuin paraskin kolikkopeliluolan komistus.

Jos Psygnosin F1 oli simulaatiohöystein kuorrutettu toimintapeli, Ubisoftin F1 Racing Simulation on nimensä mukaisesti vakavasti otettava simulaatio. Vaikka pelit muistuttavat ulkoisesti toisiaan, miellyttää Ubisoftin uutukainen silmää kuitenkin enemmän. Grafiikkavirheitä ei juuri näy ja näkymät soljuvat silmien ohi puhtaasti ja nautittavasti.

Vaihtoehtoja riittää

F1 Racing Simulationin kontrollit ovat herkät, mutta samalla hienostuneet. Kynnyksen madaltamiseksi aloittelijalle on tarjolla niin ajokoulu kuin oma easy-pelivaihtoehto. Viime mainitussa ovat kontrollit anteeksiantavammat ja ajamista helpottavat lisukkeet käytössä eikä konehuoneeseen ole asiaa. Simulaatiovaihtoehto (realistic) on jaettu kolmeen luokkaan pelaajan kykyjen mukaan. Amatööritasolla kanssakilpailijat käyttäytyvät kiltimmin, eikä kolareja tarvitse pelätä. Pro-vaihtoehto on tarkoitettu kokeneemmille ja expert-luokassa olosuhteet ovat tietysti äärimmäisen realistiset ja vastus tanakka.

F1 Racing Simulation perustuu kauteen 1996, joten tärkeimmät ajajat ovat oikeissa talleissaan. Ajajalistaa ei voi editoida, eikä ajokkien ominaisuuksien virittely nykytilannetta vastaavaksi onnistu. Niinpä on tyytyminen esimerkiksi hieman hituraisiin ja tietysti myös vääränvärisiin McLareneihin. Autojen ominaisuudet voi toki halutessaan määritellä identtisiksi, jolloin kaikki ajokit ovat yhtä nopeita.

Käppyrät kaunistavat

Autoja voi simulaatiohengen mukaisesti viritellä (easy-peliä lukuunottamatta) ja säätökohteita on riittävästi. Käppyröistä kiinnostunut voi testata ajokin ominaisuuksia telemetrialla, jonka avulla voi mitata kaikkiaan yhdeksän eri kohdetta.

Kolikkopelikaahaajan on syytä kiertää F1 Racing Simulation kaukaa, mutta jokaisen simulaatioista kiinnostuneen 3Dfx-kortin omistajan kannattaa siihen ilman muuta tutustua. Ajomalli on hyvä ja pelin tunnelma aitojen äänien ja "oikeiden" kojelautojen ansiosta erinomainen. Auton ulkopuoliset kuvakulmat sopivat hyvin ratojenopiskeluun, elleivät formularadat ole jo ennestään tutut. Oikeaan ajotuntumaan pääsee kuitenkin vain ja ainoastaan ratin takana istuen. Itse asiassa ajokin ulkopuolisen kuvakulman avituksella kontrollit tuntuvat jopa liian vaikeilta!

Kaikki tarvittavat lisukkeet ja höysteet ovat mukana. Jaetun ruudun kaksinpeli ja (lähi)verkkopeli onnistuvat, haamuautojen kimppuun voi käydä ja uusintoja voi tihrata monesta eri kuvakulmasta. Hienoinen heikkous on valikkojen hidas latautuminen, joka sekin taatusti nopeutuu asentamalla isompi pala peliä kiintolevylle. Suositusasennus ja nelinopeuksinen CD-ROM-asema olivat tässä suhteessa hyytävän hidas yhdistelmä. Kritiikkiä ansaitsevat myös piskuruiset taustapeilit.

Ubisoftin F1 Racing Simulation on niin hyvä ajopeli, että jopa jokaisen Geoff Crammondin F1 Grand Prix 2:een uskonnollissävyisellä hartaudella suhtautuvan kannattaa siihen tutustua. Ajomalli ja ajotuntuma ja niistä pitäminen ovat makuasioita, mutta hyvään 3D-korttiin investoineen on vaikea jättää Ubisoftin uutukainen huomiotta.

90