Flip Out – Palikat pakettiin

Mukaansatempaavat palikkapuzzlepelit syntyvät yksinkertaisista aineksista. Uusi yrittäjä Flip Out on hyvännäköinen, hauskankuuloinen ja hartaudella tehty. Palikoiden kääntely oikeaan järjestykseen ei kuitenkaan vetoa aivolohkoon sillä intensiteetillä kuin esimerkiksi tetris-palikoiden pinoaminen siistiin pinoon.

Flip Outin sinänsä yksinkertaista ideaa on vaikea pukea sanoiksi. Ruudulla on alue, jossa lojuu erivärisiä palikoita omissa lokeroissaan. Nappia painamalla ne lennähtävät sikin sokin sekaisin ja ne on palautettava alkuperäisille asuinsijoilleen. Vitsi on siinä, että palikoita onkin yksi ylimääräinen, niinpä pelaaminen muistuttaa yllättäen jonglöörinumeroa. Vähintään yksi palikka on aina ilmalennossa, eikä se saa ropsahtaa maahan ennen kuin alastulokohta on tyhjennetty "flippaamalla" kyseisessä kohdassa maatunut palikka ilmaan.

Myöhemmin pelaaja joutuu palikoiden sijasta heittelemään, viskomaan ja järjestelemään jos jonkinlaista eteensattuvaa materiaa, muun muassa muukalaismeditoijia, asuintaloja ja Amerikan presidenttien näköispatsaan osasia. Perusidea säilyy kuitenkin kutakuinkin samana.

Yksinkertainenko kaunista?

Parilla ensi yrittämällä Flip Out vaikuttaa sekavalta omaan nokkeluuteensa sortuvalta puzzlepeliltä. Nopeasti perusidea kuitenkin hahmottuu ja muutaman episodin selvittää itse asiassa mielellään. Yksinkertainen on kaunista. Valitettavasti palikoiden heittelyyn turtuu nopeasti, eivätkä vaihtelun vuoksi mukaan ympätyt lisukkeet paranna peliä. Pelaajan piristykseksi tarkoitetut pikkuhörhöt nimittäin tekevät rennosta palikanpaiskomisesta pikaisesti maanpäällisen helvetin.

Toteutukseltaan Flip Out on puzzlepeliksi näyttävä ja hauskannäköinen. Hilpeä musiikki rullaa jouhevasti ja ääniefektit ovat maukkaat. Huolimatta värikkäästä grafiikasta näkymät ovat selkeät, kuten puzzlepelissä kuuluukin olla, joskin sivuviisto kuvakulma tekee ensimetreillä helposti tepposet.

Jostain syystä Flip Out ei viekottele mukaansa. Perusidea on nerokkaan yksinkertainen, mutta jokin pelin toteutuksessa tökkii. Ehkäpä palikoiden oikeaan järjestykseen kääntely ei ole niitä ihmissielun ihanimmaksi kokemia asioita. Tai ehkäpä vaikeustaso ei ole tismalleen tasapainossa. Joka tapauksessa flippailuun kyllästyy paljon ennen kuin siitä on tullut elämäntapa.

65