GS Gun System - Aselepo PC:llä

Valopistoolipelit, siis sellaiset, joissa ammuskellaan pyssyä ruutua kohti ovat olleet tiukasti pelihallien ja pelikonsoleiden herkkua. Pelityypin suosiosta huolimatta ei PC:lle ole edes tosissaan yritetty tehdä mitään vastaavaa, vaan harvat ruutuun ammuskelut on hoidettu tylsästi hiirellä.

Valmistaja: ACT Labs

http://www.act-labs.com/gun|zone.htm

Liitännät: VGA-pass, sarja

Testikappale: ACT Labs

Hinta: noin 89 dollaria

Muuta: Gun Systemiä tukevat Half-Life- ja Quake 2 -modit osoitteesta www.glitterstream.net

Kaiken piti muuttua, kun jenkkiläinen ACT Labs otti hommakseen tehdä hyvät tussarit PC:lle ja järjestää niille pelitukea. Valmista tuli jo kohta puoli vuotta sitten ja GS Gun System saapui meillekin jo lopputalvesta.

Ensivaikutelma tussareista oli positiivinen. Ne eivät muistuta oikeita pistooleita, mutta futuristisen metallinen ilme ja aseiden mukana tuleva hieno teline antavat varsin ylellisen vaikutelman. Komeuden kruunaa se, että aseita on heti kättelyssä kaksi, joten kaksinpeli tai yksinpeli akimbona onnistuu ilman lisähankintoja.

Gun System liitetään sekä sarjaporttiin että mukana tulevalla adapterilla näytönohjaimen ja näytön väliin. Toisin kuin muutamat muut näytönohjaimen perään asennettavat laitteet, Gun System ei näyttäisi vaikuttavan kuvan terävyyteen. Vaikka piuhoja piisaa, on asennus kohtalaisen yksinkertainen toimenpide.

Kaikki oli muuten hyvin, mutta tussarit toimivat ilmestyessään vain ja ainoastaan mukana tulevan onnettoman huonon Top Shot -ammuskelupelin kanssa. Tökerö grafiikka ja pelkkä savikiekkojen ja pahvitaulujen paukuttelu ei kauan lämmitä, varsinkin kun ensimmäisillä ajureillaan tussareilla osui aivan minne sattui, muttei vahingossakaan maaliin.

Hukkaan mennyt hanke

Päätin pitää aikalisän ja odottaa hieman, josko kovasti luvattua pelitukea vähitellen ilmestyisi. ACT Labsin weppisivuilla luvattiin tukea muun muassa Rogue Speariin ja Soldier of Fortuneen, mitkä molemmat kuulostivat mitä mainioimmilta tussaripeleiltä. Vaikkei kumpikaan ole aivan perinteinen raiteilla liikkuva valopyssypeli, ei liikkuminen periaatteessa ole ongelma. Jos tyytyy ampumaan vain yhdellä pistoolilla, voi liikkumisen hoitaa mukana tulevalla peukalo-ohjaimella.

Rogue Spear ja Soldier of Fortune tulivat ja menivät, mutta kummastakin luvattu tuki oli pudotettu, eikä sitä luvattu edes päivityksenä. Itse asiassa Raven ehdottomasti kielsi tekevänsä tukea. Samaan aikaan sentään aseiden ajurit päivittyivät ja samalla tussareiden toimivuus parani huomattavasti. Uusien ajureiden kanssa ne ovat itse asiassa tarkempia kuin useimmat kokeilemani konsoleiden valopyssyt.

Puolen vuoden odottelun jälkeen saldo näyttää synkältä. Eniten iloa aseista on Glitterstreamin tekemässä modissa, joka muuttaa Quake 2:n tyypilliseksi valopyssypeliksi, tosin sillä erotuksella että vihulaiset tulevat aina hieman eri suunnasta. Homma kuitenkin toimii ja paukutteleminen onnistuu vaikka kahdella kädellä akimbona. Saman poppoon Half-Life-modi ei sinänsä muuta peliä miksikään, vaan ainoastaan mahdollistaa ampumisen valopistoolilla.

Ainoa Suomesta saatava kaupallinen Gun Systemiä tukeva peli on Die Hard Trilogy 2, mutta siinäkin aseet toimivat vain yhdessä kolmesta peliosuudesta. Muu kaupallinen pelituki rajoittuu Deer Hunter 3:n ja Cabela Big Game Hunterin kaltaisiin peleihin.

Yrityksestä ei ACT Labsia ainakaan voi syyttää. Vaikka pelien julkaisijat ovat tarjonneet lihavaa eioota, on ACT Labs itse viritellyt muun muassa ajurin, jolla saa Virtua Copit, House of the Deadit ja vastaavat PC:lle takavuosina julkaistut klassiset ammuskelupelit toimimaan vihdoin kuten pitääkin. Aikaisemminhan ne toimivat PC:llä vain hiirellä. Systeemi ei toimi ihan täydellisesti, koska tuikitärkeä kalibrointi menee sekaisin liian helposti. Parempi tämäkin kuin pelkkä hiirellä sohiminen.

Laskekaa aseenne

Gun Systemissä ei ole mitään muuta vikaa kuin huono pelituki. Pistoolit ovat tarkkoja ja ne on valmistettu tukevan tuntuisesti. Kokonaisuus on huomattavasti tyylikkäämpi ja erillisen peukalo-ohjaimen ja telineen ansiosta tyylikkäämpi kuin konsoleiden pyssyt.

Sääli vaan että PC:n peli- ja lisälaitebisnestä vaivaa muna ja kana -ongelma. Softatukea ei tule ennen kuin laite on riittävän monessa kodissa, mutta eihän kukaan osta laitetta,jolla ei voi tehdä mitään. Suljetummassa ja kontrolloidummassa konsolibisneksessä tällaisten pistoolien kaltaisille eksoottisemmillekin laitteille on helpompi järjestää tukea. Sääli, sillä hyvä yritys meni täysin hukkaan ja PC-pelaajat saavat jatkossakin olla yhtä pelityyppiä köyhempiä.

Hyvää

Tarkkuus.

Tyylikäs muotoilu.

Kaikki tarvittava yhdessä paketissa.

Huonoa

Säälittävän vähän pelitukea.