Half-Life: Counter-Strike

Nettiräiskintöjen kuninkaan pelaaminen on näennäisen helppoa, mutta menestyminen vaatii kuitenkin aseiden ja varusteiden tuntemusta, sekä tietenkin taistelukokemusta. Mikäli et halua oppia kaikkea kantapään kautta, on seuraavasta katsauksesta varmasti apua.

Aseissa Heckler & Koch jää kakkoseksi Desert Eaglen ja Glock 18:n rinnalla. Desert Eagle on erittäin tehokas, mutta sen lippaan säilytyskoko on vain 7 kutia. Glock 18 on hieman heikompi, mutta siihen mahtuu 20 kutia kerrallaan.

MP-5 on erittäin käyttökelpoinen ase pelin alkuvaiheessa, sillä se on mukavan tarkka. Sen lippaan koko jättää tosin toivomisen varaa. P90 rynnäkkökivääriin kannattaa siirtyä heti, kun lompakko sen sallii. Vaikka P90:n lataamiseen kuluu aikaa, lippaan koko on huikeat 50 panosta.

Benelli pumppuhaulikko ei ole pelissä järin suosittu, sillä vaikka se levittää luotinsa laajalle, sen lataamisessa kuluu paljon aikaa ja panosten vaihtaminen turhauttaa tappavasti. Harjoittelemalla silläkin tosin pärjää.

Kivääriksi luettava AK-47 Kalashnikov on äärimmäisen halpa ja äärimmäisen tappava tykki. Harmillista on vain, etteivät erikoisjoukot saa rellestää tällä aseteollisuuden jalokivellä yhtään, paitsi noukkimalla sen terroristin ruumiilta.

Colt M4A1 on äänenvaimennettu kivääri, jolla pystyy tappamaan ennen kuin vihollinen edes tietää mitä tapahtui. Coltissa on tarkennusmahdollisuus, mikä on hyvä juttu sinänsä. Colt ampuu kovaa sarjaa ja kapasiteettia on 30 kudin edestä. Colt M4A1 on AK-47:n vastine siinä mielessä, että sen voi ostaa vain erikoisjoukot.

Sig SG-552 on myös käyttökelpoinen ase. Se ampuu sarjaa, joka yleensä tappaa, joskin kovin äänekkäästi. Sigillä pystyy myös tarkentamaan, mutta siitä huolimatta se ei ole tarkkuuskivääri. Lippaaseen mahtuu 30 kutia, joten se on ihan kelpo vehje.

AI Arctic Warfare/Magnum on sniputtajan unelma. Se ampuu panoksen, joka tappaa aina ensimmäisestä osumasta. Joka laukauksen jälkeen joutuu tosin lataamaan, jolloin katse siirtyy pois kiikarista. Lippaan kapasiteetti on 10 luotia ja sen vaihtaminen ei vie aikaa juuri yhtään. Lähitaistelussa aseella ei tee mitään ja sitä on raskasta kantaa. Siksipä kannattaakin pitää kädessä puukkoa, kunnes pääsee hyvälle paikalle.

Heckler & KochG3/SG-1 on tarkka, mutta ei niin tehokas kuin AI Arctic. Puoliautomaattina se on hyvin käyttökelpoinen ja suosittu tarkka-ampujien keskuudessa. Tappaa taatusti hyvästä osumasta päähän.

FN M249 Para on yksin konekiväärien joukossa, mutta kantaa kunnialla nimeään. Sadan luodin lippaalla pystyy papattamaan sarjaa niin maan pirusti. Ase on äärimmäisen raskas, eikä kovin tehokas mutta ehdottomasti oston arvoinen, jos rahaa vain löytyy. Para onkin todella kallis hankinta ja lippaan vaihdossakin kestää ikuisuus, mutta on se sitten sen arvoinenkin.

Tarvikkeista flashbang on todella hyvä tai sitten todella huono. Jos heität ja sokeutat vihollisten silmät, hyvä. Jos heität ja omiesi silmät sumenevat ja vihollistesi eivät, huono. Käytä harkiten, sillä flashbang on erinomaisen tehokas käytettäessä oikein, mutta väärin käytettynä saattaa maksaa tiimisi hengen.

HE-kranaatti on tavallinen käsikranaatti, ja oikein käyttökelpoinen kapistus. Sillä pehmittää mukavasti vihollista ennen hyökkäystä. Varo kuitenkin kimmokkeita seinistä, jottei kranaatti lennä takaisin syliisi.

Jos rahaa riittää, osta Kevlar-liivit ja -kypärä. Mutta jos rahat ovat vähissä, muista aina ostaa ainakin pelkät liivit. Muuten kuolo korjaa ennätysnopeudella.

Lisäksi vielä muutama kikka. On totaalisen tyhmää juosta yksin huoneeseen, jossa on enemmän kuin yksi terroristi: sinut lahdataan varmasti ilman suojatukea. Sama pätee, jollet hae suojaa ja etene nopeasti suojasta toiseen. Koti-Rambo ei kannata olla, sillä jos ostat konekiväärin ja hyökkäät, tuhlaat vain rahojasi. Odota omaa tiimiäsi ja seuraa sen liikkeitä.

Jos olet tarkka-ampuja, etsi hyvä paikka katolta tai laatikoiden päältä niin, että näet jokaisen tien, joka johtaa luoksesi. Muuten sinut lahdataan takaapäin. Kotiin on maailman selkärangattomin teko jäädä telttailemaan (ampumaan tarkkuuskiväärillä). Jos haluat olla tarkka-ampuja, siirry edes pois kotikolosta.

Liiku paljon jos joudut lähitaisteluun, sillä paikalleen jääminen on kuolemantuomio. Älä myöskään mene kyykkyyn, sillä silloin olet juuri sopivalla korkeudella päähän ammuttavaksi.

Älä mene kahta kertaa samaan paikkaan. Jos pamautat jonkun kerran hyvästä paikasta, hän tulee seuraavalla kerralla toisesta suunnasta ja lahtaa sinut veitsellä.

Yllä oleva pätee myös hyökkääjiin: jos tulet jostain hyvästä kohdasta sniputetuksi, kierrä toista kautta ja varmista se paikka seuraavalla kerralla.

Älä jää tuleen makaamaan, mikä on kaikkein tärkein sääntö Counter-Strikessä. Jos joudut tulitetuksi jostakin kaukaa, juokse heti piiloon laatikon tai kulman taakse. Jos kyseessä on hyvä tarkka-ampuja, älä tule pois piilostasi tai jatka toiseen suuntaan.

Älä puhu salaisuuksia kaikkien kuullen. Käytä team--sayta aina kun kyseessä on asia, joka ei kuulu vastustajillesi. Ja varo, team--say ei toimi kuolleena. Näillä ohjeilla pitäisi päästä ainakin alkuun Counter-Striken kiehtovassa maailmassa.

Lisää aiheesta