Ihminen on sosiaalinen eläin

Yleiskäsitys tietokonepelaajasta on ollut yksin kotona nyhertävä teini-ikäinen poika silmälaseineen ilman ystäviä ja elämää. Näitä ressuja säälivät nekin, joiden elämä on Kauniit & Rohkeat ja ystävänsä Ridge.

Ei pelaaja ole yksin, sillä nopeasti yleistymässä on pelityyppi, joka on hiipimällä vahvistanut sijojaan viime vuosina: linkki- ja modeemipelit. Pelifirmat ovat toinen toisensa jälkeen tajunneet, millaisia uusia ulottuvuuksia pelit saavat, kun vastassa ovatkin ihan oikeat aivot. Tekoälyn heikkouksia oppii kuitenkin ennemmin tai myöhemmin hyödyntämään ja silloin pelistä usein tulee rutiinia.

Niin kuin esimerkiksi Warcraft. Hyvin nopeasti yksin pelatessani opin tyhjentämistaktiikan, eli pistin ritaripoloiseni houkuttelemaan örkkiarmeijan katapulttieni ulottuville kerran toisensa jälkeen. Sitä paitsi tyhmä tietokone marssitti armeijansa hyökkäykseen aina samaa reittiä pitkin.

Mutta auta armias, kun vastassa olikin ihminen! Yhtäkkiä mitkään vanhat taktiikat eivät toimineet, ritarini kuoli erehtyessään liian lähelle susiratsastajia, armas vastapelurini löysi aivan uusia reittejä kyläpahaseeni ja sain tehdä tosissani töitä puolustaessani raukkaparkojani. Mutta oli se pelaaminen yhtä juhlaa!

Lentäjämme väittävät, että yksin lentely ei tunnu miltään Air Warriorin jälkeen, koska tietokoneen ohjastamat koneet ovat kuitenkin tyhmiä. Sitä paitsi itsellensä on turha lähetellä viestejä, herjata, uhkailla, pelotella ja puhua potaskaa yöt läpeensä. Air Warrior onkin jutuista päätellen varsinainen laiskan miehen virtuaalikapakka, jossa on hiivatin hauskaa ja tappojen kerääminen ei ole pääasia.

Ja sitten on VGA Planets, jota toimituksessa nykyisin myös kirosanalla kutsutaan. Avaruudessa kähmäily on saanut toimittajakuntamme niin sekaisin, että puhelimet soivat läpi yön, kun liittolaiset punovat juoniaan vain liittoutuakseen hetken kuluttua taas jonkun toisen kanssa. Ja näitä poikia on meillä kuusi kappaletta. Jos meinaan luulitte, että "Kun minä Kollaalla..." -jutut ovat kamalia, niin äiti armahda.

Siis kaksin aina kaunihimpi ja puhelinlinjat laulamaan.