IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles: Ace Expansion Pack (PC) – Ässä jo syntyessään

Maddox Games ei tyydy olemaan paras, vaan ylittää jälleen itsensä. Ace Expansion Pack on paljon enemmän kuin lisälevy.

Forgotten Battles on toisen maailmansodan lentosimulaattori, jossa on erinomainen grafiikka, hyvät äänet ja kiitettävä realismitaso. Simulaattori oli silkkaa mannaa paitsi kaikille toisen maailmansodan ilmataisteluista kiinnostuneille, myös erityisesti talvi- ja jatkosodan innoittamille lentosimulaattoriharrastajille.

Ace Expansion Pack on Forgotten Battlesin halpishinnoiteltu jatko-osa. Lennettävissä on noin sata konetta muun muassa Neuvostoliiton, Saksan, Britannian, Romanian, Suomen, Japanin, Italian, Unkarin ja Yhdysvaltojen ilmavoimista. Laajennus ei tuo vain uusia koneita, vaan myös pelillisiä parannuksia.

Jo alkuperäinen IL-2 Sturmovik oli teknisesti mestarillinen, eikä Ace Expansion Pack paranna grafiikkaa tai ääniä dramaattisesti. Pientä hienosäätöä on kuitenkin kaikkialla, esimerkiksi monimoottoristen koneiden jyrinä hivelee selkäpiitä. Sään arvaamattomuus, yön ja päivän kierto, myrskyt, salamointi, sumu ja tuuli on kaikki mallinnettu esimerkillisesti. Siellä olemisen tuntu on ennen kuulumattoman vahva.

Kaivattuja koneita

Uusia lennettäviä koneita on lisätty kolmisenkymmentä kappaletta, tietokoneen ohjastamia jokunen. Tätä kirjoittaessani Maddox Games on jo luvannut "lähiaikoina" uuden päivityksen, joka tuo yli kymmenen lennettävää konetta lisää - siis ilmaiseksi enemmän lennettäviä koneita kuin keskivertosimussa koskaan on yhteensä.

Talvisodan konekanta kasvaa lennettävillä Fiat Cr.42:lla ja G.50:llä sekä upeasti mallinnetulla Gloster Gladiatorilla. Edes talvimallin suksia ei ole unohdettu. Kauan kaivatut kaksimoottoriset koneet ovat tärkeimpiä lisäyksiä. Viimein pääsee lentämään Bf-110 Zerstörerin vahvasti aseistettua ja panssaroitua G2-mallia, joten nyt akselivaltioilla on loistava maanmöyhentäjä ja yöhävittäjä. Ohjaamo on pelin parhaita.

Euroopan taivaalle on ilmestynyt lisää jenkkikoneita. Lentävät linnoitukset parveilevat vielä tietokoneen ohjauksessa, mutta viimein saa itse hypätä legendaarisen P-51 Mustangin eri mallien puikkoihin. Muita uusia liittoutuneiden koneita ovat kaksirunkoinen P-38 Lightning ja jokunen Spitfire-versio. En ole koskaan ollut Spit-fani, mutta Mustangit ovat mainioita kapistuksia.

Uudet kartat ja japanilaiset koneet mahdollistavat Tyynenmeren taistelut. Zeroa on kahta eri versiota, Nakajima Ki-84 Frankia peräti kolme. Ki-84-sarja on jo aiheuttanut närää dogfight-kansassa erinomaisten ominaisuuksiensa ja pelin parhaimpiin kuuluvan aseistuksensa ansiosta.

Yksinpelin suola ovat erilaiset mitä jos -skenaariot, joissa pääsee kokeilemaan Kolmannen valtakunnan yhtä salaisia kuin hienoja ilma-aseita. Myös V-1-raketteja voi laittaa lentämään omissa tehtävissä, V-2:sta ei. Ohjattava Ruhrstahl X-4 ilmasta-ilmaan-ohjus puuttuu, vaikka oli viittä vaille sarjatuotannossa sodan päättyessä. Nälkä kasvaa syödessä.

Puuttuvien tärkeiden asioiden lista on kovin lyhyt. Junkers Ju-88 ja venäläisten Pe-2 eivät ole lennettävien listalla, eivät myöskään italialaisten linjakkaat Macchit. Hurricane lentää vieläkin pommeitta. Suurimpana puutteena lentotukialuksia ei ole, mikä hankaloittaa Yhdysvallat-Japani-otteluita.

Tee-se-itse-sota

Forgotten Battlesin suola ovat pitkään olleet virtuaaliset, dynaamiset, harrastajavoimin vedetyt online-sodat Virtual Eastern Front (VEF) ja Virtual Online War (VOW). Nyt kuka tahansa voi hostata vastaavia useista tehtävistä koostuvia dynaamisia kampanjoita verkossa.

Tästä huolehtii pakettiin kuuluva NGEN-kampanjageneraattori. Kampanjapohjien tekeminen vaatii tekstitiedostojen muokkaamista käsin ja muutenkin opiskelua. Käytännössä yksi tekstitiedosto määrittelee kaupunkien väliset huoltoreitit sun muut, toinen määrittelee kampanjan parametrit, kuten etenemisvauhdin ja käytettävissä olevat koneet. NGENissä on vielä lastentauteja, jotka korjattaneen tulevissa päivityksissä.

Valmispohjien käyttö onnistuu tumpeloltakin helposti hiirellä klikkaillen. Kaksi kampanjaa eivät koskaan ole identtiset, sillä kaikki tuhotut kohteet vaikuttavat sodan kulkuun. Huoltolinjojen tuhoaminen on siis arvossaan. Online-kampanjat ovat nautinnollista myrkkyä, sillä ne syövät kaiken käytössä olevan ajan ja tunkevat yöllä uniin. Addiktiofriikit varokaa.

Korjattuja mokia

Virtuaalilentäjien valituksia on taas kuultu, ja niinpä nyt myöhäisten Bf-109-mallien laseja on putsattu, Luftwaffen Revi-tähtäimen rinkulaa suurennettu, näkyvyyttä Focke-Wulfista parannettu aavistuksen ja niin edespäin. Valittamista löytyy yksittäisten koneiden outouksista. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksia, jotka eivät yksinpelissä haittaa ja jotka voi moninpeleissä kiertää.

Kaiken kaikkiaan Ace Expansion Pack on paras ikinä pelaamani peli. Yksityiskohtien runsaus, ulkoisten puitteiden komeus ja valtava pelillinen rikkaus yhdistettynä asiasta innostuneeseen, keskimääräistä herrasmiesmäisempään yhteisöön ja pelitalon erinomaiseen tukeen ovat melkein liian hyvää ollakseen totta.

Yksipuolista hehkutusta? Kyllä, mutta aiheesta. Lennä kauppaan jo.

* * * * *

Salaiset aseet ja fantasiakoneet

Luftwaffen ihmeaseosasto paisuu Me-163 Kometilla, joka lentää kuin raketti, koska ON raketti. Komet kiipeää lähes pystysuoraan nopeuksilla, joilla mäntämoottoriset vääntävät vaakalentoa. Komet ei ole tästä maailmasta ja repii läpi pommikonemuodostelmien kuin pulloharja hattarasta.

He-162 Volksjäger (tai Salamander) oli nopeasti kyhätty yksimoottorinen suihkukone. Ace-laajennuksen versio on valmistusvirheetön, nopea joskin heikohkosti aseistettu superkone, ja ottaa kunnian pelin rumimpana härvelinä.

Kauneusasteikon toisesta päästä on Hortensin veljesten lentävä siipi Go-229, joka näyttää erehdyttävän paljon sulavamuotoiselta miniatyyriversiolta Yhdysvaltojen B2-häivepommittajasta. Gotha todella lensi, tosin aseistamattomana. Pelissä Gotha on erittäin tehokas pommikoneentuhoaja ja He-162:n ohella pelin ainoa kone, jossa on heittoistuin.

Amerikkalaisten ensimmäinen sarjavalmisteinen suihkukone YP-80 Shooting Star ei ehtinyt nähdä toimintaa Euroopassa, mutta kylläkin edelleen kehitettynä Koreassa. YP-80:n konekivääriaseistus sopii raskaita kanuunoita paremmin ilmataisteluun hävittäjiä vastaan, ja gyrotähtäin auttaa tähtäämistä paljon.

Bf-109 Zwilling ei oikeasti ehtinyt prototyyppiä pidemmälle. Kyseessä on kaksi mersua pultattuna yhteen, tuloksena ruma epäsikiö isoilla tykeillä.

Pulttaamalla on toteutettu myös Mistel, jossa Ju-88:n loppuun ajetusta rungosta on tehty suurimmalla koskaan valmistetulla ontelokranaatilla (3,5 tonnia!) varustettu liitopommi. Päälle kiinnitetty FW-190 ohjaa pommin kohteeseen ja irroittautuu ennen osumaa. Mistel on pelin tehokkain hyökkäysase tarkkuutensa ja tuhovoimansa ansiosta: yhdellä laakilla saa tasoitettua koko kylän.

* * * * *

Pakolliset apuohjelmat

Peliseuraa: HyperLobby: http://hyperfighter.jinak.cz

Realistiset maatunnukset ja mitalit ynnä pikkukivaa: STAB: www.users.on.net/mjtm/IL-2

Monipuolisempi versio edellisestä, muistinkulutuksen hinnalla: IL-2 Manager: http://tailslide.firelight.dynip.com/il2.asp

Osumastatistiikat helposti sulateltavassa muodossa: Sturmolog: www.heatware.de

98