Intellibike - Pelle Pelottoman kuntoiluvinkki

Suurin osa meistä tietokonepelaajista istuu kaiket illat koneen vieressä ja kuluttaa energiaa korkeintaan jääkaapilla käymiseen kuunnellen kun selkä menee ja kunto rapisee.

Uusinta kehitystä joystickien alalla edustaa suomalainen Intellibike, joka yhdistää kaksi äärimmäisyyttä: hauskan pelaamisen ja hyödyllisen, mutta tylsän kuntoilun. Intellibike on kuntopyörän lisälaite, joka toimii PC:n joystickinä ja jolla siis voi pelata PC:n pelejä. Keskinnön isä on DI Antero Virkkala, jolta syntyi siinä sivussa CADin ja CAEn rinnalle myös uusi käsite CAF, Computer Aided Fitness.

Intellibike tekee pelaamisesta kuntoilua ja kuntoilusta mielekästä, sillä kun Kusti polkee niin Formula kulkee, hiki lentää ja keuhkot kiljuvat.

Polje, polje!

Intellibike on tavalliseen kuntopyörään liitettävä lisälaite, joka yhdistetään PC:n joystick-porttiin. Peruspaketissa liikkeelle pääsee kädensijoihin asennettavilla ohjausnapeilla, mutta oikean joystickin voi myös pultata kiinni kuntopyörän ohjaustankoon. Pyörä toimii siis ilotikkuna, mutta liike saadaan aikaan polkemalla, tikku itse on ohjausta ja ampumista varten.

Ei muuta kuin Formula koneeseen ja kokeilemaan.

Auto lähtee liikkeelle hitaanpuoleisesti (poljentanopeus oli säädetty satakiloiselle uroolle) eikä ohjauskaan ole heti kaikkein helpointa, varsinkin, kun en ole pahemmin autopelejä Virtual Pilotilla pelannut. Pikku hiljaa oikea tapa hallita autoa kuitenkin löytyy ja huomaan polkevani hiki päässä pyörää: vielä tuon auton ohi on päästävä! Tunnelma on aivan toista kuin silloin kun vain työntää lievästi tikkua eteenpäin ja auto syöksähtää vauhtiin. Nyt kaikki on kiinni polkemisesta: mitä kovempaa poljen, sitä kovemmin auto PC:n ruudulla kulkee.

Voin vannoa, ettei pelaaminen ollut kuntoilun kannalta ollenkaan niin helppoa miltä se kuulostaa. Vakuutuin kuitenkin, että lupausta tässä Pelle Pelottoman keksinnöltä kuulostavassa vempeleessä on.

Kuntoilua kerrakseen

Jotta kuntoilu olisi tehokasta, sen on jatkuttava vähintään puoli tuntia kerrallaan kolmasti viikossa. Jokainen kuntopyörää polkenut tietää, että jo kymmenen minuuttia on tappavan tylsistyttävä annos.

Jos kuitenkin polkemiseen liitetään jotakin muutakin katseltavaa kuin erittäin hitaasti liikkuva kalorimittari tai valtavaa vauhtia kiihtyvä sykemittari, saadaan polkemiseen uusi ulottuvuus: päämäärä ja hauskuus. Päämäärä voi olla autopeleissä paremman kierrosajan saavuttaminen, tavallisella joystickillä pelaavan kaverin hakkaaminen tai vaikka paremmaksi lentäjäksi oppiminen.

Kuntopyörävalmistajat ovat kuitenkin katsoneet Antero Virkkalaa hitaasti. "Laitevalmistajat ovat tehneet vuosia töitä sen eteen, että kuntopyöräily olisi mahdollisimman tehokasta ja että tuloksia syntyisi sinä aikana, kun pyörää jaksaa polkea. Kun sitten talon ulkopuolinen keksijäpelle tulee kertomaan, että kuntopyöräily onkin hauskaa, kun siihen yhdistää pelaamisen, syntyy pakostakin erilaisten kulttuurien yhteentörmäys", kertoo Virkkala. Kukaan ei myöskään kuuntele, että jo prototyyppiä testaillessa Virkkalalta häipyi kymmenkunta kiloa ja kunto nousi kohisten, päinvastoin, aasialaiset tikkuvalmistajat kysyivät hämmästyneinä, miksi joku haluaisi laihtua!

Kaikki eivät kuitenkaan katso Intellibikeä hitaasti: Keksintösäätiö, joka yleensä hylkää 90 prosenttia avustusanomuksista, luotti Virkkalaan ja myönsi avustuksen projektin loppuunsaattamiseksi. Nyt Virkkala haluaisi löytää pelintekijöitä, jotka olisivat kiinnostuneita keksinnöstä.

Mitä voi pelata?

Intellibike soveltuu peleihin, joissa lennetään tai ajetaan, tasohyppelyitä ja mäiskintää sillä ei voi sattuneesta syystä pelata. (Doom voisi olla kokeilemisen arvoinen.)

Antero Virkkala on itse kokeillut Intellibikea mainitun MicroProsen Formula Onen kanssa myös esimerkiksi Papyruksen Indy Car Racingillä, Electronic Artsin Car & Driverilla ja Microsoftin Flight Simulatorilla, jossa polkeminen ohjaa moottorin kierroksia.

Ehkäpä jo seuraavat Tietokonepelaamisen SM-kisat vaativat osallistujilta myös kovaa kuntoa eikä vain sujuvaa joystick-kättä. Mukaan tulevat kipeytyneiden ranteiden lisäksi myös maitohappoiset jalat, oikea tankkaus ja kuntohuipun sijoittaminen kohdalleen. Puhumattamaan niistä selityksistä, että "Yleisö suorastaan siivitti menoani" tai "Sormet paleltuivat, olisi pitänyt muistaa ottaa kintaat mukaan". Miltäs kuulostaa?