Jedi Knight II: Jedi Outcast (Xbox)

Jedi Knight II: Jedi Outcast ihastutti ja vihastutti PC-miehiä viime keväänä. Valomiekkailu ja jedivoimilla leikkiminen oli ältsin makeeta, mutta pelin tasoloikkimiseen ja paikoin käsittämättömiin puzzleihin sortuneet kentät ärsyttivät. Vikoineenkin Jedi Knight II:ta voi pitää tervetulleena konsolikäännöksenä, sillä räiskintäpeleistä ei ole runsauden pulaa Xboxilla, kelvollisista Tähtien sota -peleistä puhumattakaan.

Jedi Outcastin tarina sijoittuu Jedin paluun jälkeiseen aikaan. Vaikka keisari on kuollut ja Kuolontähti jo toistamiseen tuhottu, paha nostaa päätään ja Imperiumin rippeet kokoavat voimiaan. Voiman pimeälle puolelle kääntyneiden jediritarien, Sithien, katalat suunnitelmat voi pysäyttää vain yksi mies: salakuljettaja Kyle Katarn.

Jos pelaajasta löytyy vähänkään Tähtien sota -fanin vikaa, Jedi Knight II:sta on helppo olla tohkeissaan. On piirun verran hienompaa ampua stormtroopereita kuin perusräiskintäpelien örkkejä. Valitettavasti pian huomaa taistelevansa Imperiumin lisäksi myös kenttäsuunnittelijoiden nokkeluutta vastaan, sillä sujuvan etenemisen sijaan umpikujilta näyttävät tilanteet seuraavat toisiaan ja seinänappien metsästyksessä menee helposti hermot.

Epätoivoon ei ole syytä vaipua, sillä turruttavan alkutaipaleen jälkeen Jedi Knight II saa kummasti ytyä, kun Kyle Katarn palaa takaisin jediritariksi. Valomiekan ja alati kehittyvien jedivoimien myötä pelin kiinnostavuus nousee uusiin ulottuvuuksiin eikä mainion lasersäilän jälkeen pelissä muita aseita viitsi käyttääkään.

Teknisesti Xbox-käännös on lähes uskollinen PC-versiolle. Kontrollit on apinoitu Halosta, joten ohjaus tuntuu pientä yliherkkyyttä lukuun ottamatta hyvältä myös padilla. Joissakin paikoissa peli vähän hidastelee, vaikka audiovisuaalisena elämyksenä Jedi Knight II ei ole tajunnan räjäyttävän hieno. Se tavoittaa joka tapauksessa Tähtien sota -leffojen hengen riittävän hyvin.

Jedi Knight II on selkeästi Tähtien sota -peli Tähtien sota -faneille. Jos valomiekkailu ei viehätä eikä jedivoimailu natsaa, käteen jää lähinnä keskinkertainen räiskintäpeli. Kestoa sillä sentään on kiitettävästi: ihan parissa illassa reilua pariakymmentä kenttää ei väännetä läpi.

Yksinpelin jälkeen hupia irtoaa myös jaetun ruudun moninpelistä, jonka valomiekkakaksintaistelut ovat varsin lystikkäitä. Xbox Live -nettipeliä Jedi Knight II ei kuitenkaan tue eivätkä valomiekkataiturit pääse iskemään päitä ja raajoja poikki, sillä PC-Jedin koodiin piilotettu väkivalta on ilmeisesti siistitty pois konsolikäännöksistä.

PC-versio

Pelit 5/2002, 70 pistettä

82