Jo puoli miljoonaa kotia

Suomessa pelataan jo puolessa miljoonassa kodissa. Kun kotitalouksia on maassamme noin 2,1 miljoonaa, olemme lähestymässä jo neljäsosaa.

Koteihin ostettiin viime vuonna noin 1,8 miljoonaa peliä ja yli 100 000 pelikonsolia. Rahaa peleihin ja koneisiin kulutettiin noin 90 miljoonaa euroa, pelkästään peleihin noin 60 miljoonaa euroa. Se tekee runsaat 3,5 täysihintaista peliä per koti.

Joulukauppa kävi hyvin niin koto- kuin ulkomailla. Suomen suurimman pelimyyjän Anttilan pelimyynti kasvoi viime vuoteen verrattuna peräti 30#40 prosenttia. Myös konsolimyynti kasvoi määrällisesti. "Niin konsoli- kuin PC-pelien myynti kasvoi. Joulu oli odotuksia kovempi", toteaa valikoimapäällikkö Eric Reichmuth. EA:n pelit jylläsivät niin ulkomailla kuin kotimaassakin: PS2:n Anttilan top kympistä peräti viisi titteliä on EA:lta.

Joulukaupassa oli kuitenkin yksi piirre, joka huolestuttaa ELSPAn (European Leisure and Software Publishers' Association) pitkäaikaista johtajaa Roger Bennettiä. Hänen mielestään se, että konsolien kanssa samaan pakettiin pakataan myös pelejä, johtaa tuhoon.

Bennett muistuttaa joulukuun MCV-lehdessä, että kun muinoin 1980-luvulla Atari ST:n mukana annettiin parhaimmillaan parikymmentä peliä sodassa Amigaa vastaan, molemmille kävi huonosti. Pelivalmistajat menettivät kiinnostuksensa tehdä "ilmaisia" pelejä ja pian koko laite kuoli pois, koska pelaajien ei tarvinnut ostaa pelejä kaupanpäällisten lisäksi. Hän huomauttaa myös, että "bundlaaminen" saattaa vähentää pelien arvoa ostajien mielessä.

Onhan se tietysti kiva saada heti pelattavaa mukaan, mutta ovatko ne pakettiin liitetyt pelit sellaisia, jotka kuluttaja ihan oikeasti haluaa? Entäpä jos pelit ovat pettymys, meneekö silloin usko koko koneeseen? Tai jospa niiden ikärajat eivät sovikaan meidän perheeseemme: jääkö koko laite ostamatta? Myöskään Anttilan Reichmuth ei bundleista pidä.

Toisaalta taas normaalin pelipaketin tarjoushinta on hämäävä. Jos haluat koneesta irti sen, mitä pitää, laitepaketin lisäksi joudut ostamaan muistikortin ja toisen ohjaimen, joskus myös paremman liitäntäpiuhan. Ja tietysti ne pelit. Hinta onkin paljon viivakoodia suurempi.

Niin tai näin, pelaaminen ja konsolit ovat löytäneet tiensä koteihin. Jäädäkseen.