Kakkonen on nyt ykkönen

Ensimmäistä kertaa Pelit-lehden Vuoden peli -äänestyksissä sama peli taisteli voitosta kahtena peräkkäisenä vuonna. Sen ei pitäisi olla edes mahdollista.

Vuoden 2005 parhaan pelin tittelin vei reilusti World of Warcraft, joka edellisenä vuonna sijoittui toiseksi heti Half-Life 2:n jälkeen. Tämän mahdollisti se, että WoW julkaistiin betatestiin jo edellisen vuoden lopulla ja se rynni silloin välittömästi kärkeen. Varsinaisesti peli julkaistiin vasta viime vuonna ja silloin siitä tuli Tapaus ja historian ensimmäinen nettipeli, joka voittaa Vuoden peli -tittelin.

World of Warcraftissa on jotain tehty oikein. Kaiken nähneet toimittajammekin ovat vaipuneet polvilleen sen edessä ja vaikka kesätaukoa on pidetty, nyt liki jokainen on palannut wowittamaan. Suurin tuska tauon jälkeen oli se, että tuttu kilta oli viskannut ulos pelaamattomat olmimme.

World of Warcraft on saavuttanut myös massojen suosion, vaikka etukäteen vähän arveluttikin sen tapa rahastaa. WoW on pelkkä nettipeli, jonka pelaaminen kaiken lisäksi maksaa. Rahansa arvoinen se selvästi kuitenkin on.

Ainoan reippaan vastuksen WoWille antoi Civilization IV, vuosituhannen parhaaksi peliksi vuonna 2000 äänestetyn pelin uusi, paljon parannettu versio. Toimituksen mielestä se oli parilla äänellä parempi kuin WoW, mutta tärkeintä on, että viime vuoden loistavat saavutukset palkittiin tasapuolisesti molemmat. Viime vuosi kun oli pitkästä aikaa kunnon PC-pelivuosi.

PlayStation-puolella tilanne ei ollut yhtä selvä, vaan God of War ja Metal Gear Solid 3 taistelivat viime metreille. Molemmat palkittiin vuoden parhaina: Snake lukijoitten ja God toimituksen puolella. Xboxilla jylläsivät Forza, GTA ja Jade Empire miltei tasaväkisesti.

Kaikkien käsikonsoleiden pelejä äänestettiin tällä kertaa samassa kategoriassa, ensi vuonna kenties jokainen saa omansa. Vaikka DS:n pelit panivat hanttiin, uusin inkarnaatio GTA-sarjasta eli PSP:n Liberty Cities vei voiton. Xbox 360 ei vielä ehtinyt mukaan ihan siitä syystä, että pelejä sille ilmestyi vain muutama.

Peliäänestyksen lisäksi toimitus halusi antaa erikoispalkinnon Star Wreck: The Pirkinningille. Miksi? Siksi, että olemme seuranneet tiimin touhuja jo usean vuoden ja siksi, että meidän niin kuin monen muunkin mielestä ryhmä teki historiaa. Sitä paitsi Star Wreckin avaruustaistelukohtaukset eivät häpeä edes kovalla rahalla tehtyjen vastaavien taisteluiden rinnalla. Piste iin päällä oli tamperetta puhuva keisari Pirk.

Yhteensä yli 16 000 ääntä keränneet parhaat pelit palkittiin helmikuun alussa jo kahdeksannen kerran järjestetyssä Kyöpeli-gaalassa. Kuvia pelimaailman juhlista seuraavassa lehdessä.