Kaksi uutta Suncomia - Perusklapi ja ergoihme

Suncomin TAC-2 oli taannoin ja on edelleen yksi parhaita koskaan tehtyjä peliohjaimia, jonka ominaisuudet vain paranevat vanhetessaan. Tuon täysosuman jälkeen Suncom ei ole valitettavasti pystynyt samaan, vaikka uusia malleja siunaantuu aina muutaman kuukauden välein.

Onko kyseessä tuotannon siirtäminen Taiwaniin vai mikä, mutta viime vuosina useampi kuin yksi tutkailtavaksi tarjottu Suncomin kepukka on ollut jo valmiiksi hajalla - ja allekirjoittaneen kommentit sen mukaisia. Suncomin päämajan suunnalta onkin jo pitkään kuultu kommentteja tyyliin: "Bloody Finnish press".

Tällä kertaa Suncomilla on kuitenkin tarjota PC:lle ihan mielenkiintoinen uutuus. Valitettavasti Suncomin toinen uutukainen on puolestaan täysverinen susi.

Perusklapi

Analog Edge II tuo ensi tuntumalla mieleen vanhan tutun Tasavallan tahtipuikon ja muut perinteiset kuusnepa-ohjaimet - aina mitääntekemättömiä imukuppeja myöten. Köykäisen muovisesta olemuksesta huolimatta varsinainen ohjaustuntuma on yllättävän jämäkkä, joskaan ei kovin täsmällinen. Tämä sillä edellytyksellä, että repii imukupit huitsin nevadaan ja pitää ohjainta kädessä.

Jopa Suncomin PC-ohjainten murheenkryyni eli kalibrointi on toteutettu aiempaa paremmin, vaikka kalibrointirullien liikealue saisi edelleen olla huomattavasti laajempi. Nyt oikean asennon löytäminen vaatii todella tarkkaa kättä.

Edge II täyttää ison markkina-aukon. Se on ainoa kohtuuhintainen PC:n analoginen kahvaohjain, joka sopii nimenomaan toimintapainotteisiin peleihin. Kun Suncom vielä viimeistelee kahvan muotoilun ja kalibroinnin paremmaksi, meillä voi olla käsissämme uusi klassikko.

Suncom Axys

Tietotekniikan ergonomiaan on kiinnitetty viime aikoina yhä enemmän huomiota. Suncomin käsitys käyttäjäystävällisestä peliohjaimesta on Axys, näppäimistöistä tutulla rannetuella varustettu perustikku, jonka muotoilua on pyöristetty hieman.

Axysin varsinaisiin ominaisuuksiin on kuitenkin vaikea tutustua, sillä kalibrointi on käytännössä mahdotonta. Ohjaimenkeskitysohjelman kohdistinristikko vaeltaa pitkin ruutua kuin humalainen kolibri. Keskipisteessä se ei käy kuin kääntymässä. Ei sillä, että Axysin järjellinen kalibrointi olisi kankeilla liukukytkimillä muutenkaan kovin helppoa.

Kokeilin Axysiä myös tositoimessa eli lentosimun ohjaimena, vaikkei Axys varsinainen lentosimuohjain olekaan. Kaartotaistosta ei tullut mitään, koska lentokone vaappui, keinui ja huojui ohjaimeen koskematta niin rajusti, että muut Tyynenmeren taivaalla kieppuneet airwarriorit olivat joutua naurusta syöksykierteesen. Pari vihollisen kk-sarjaa meni yllättävien väistöliikkeiden ansiosta ohi, samoin omat ammukseni Corsairin keulan sojottaessa milloin mihinkin. Lopulta tipuin ihan itse, sillä kaarros sakkausrajalla meni Axysin epätäsmällisyyden takia yli, ilmavirtaus irtosi siivistä ja kone kieppui syöksykierteessä mereen.

Axysin mainostettua ergonomisuutta löytyy tasan rannetuen verran, ja se rannetuki on tasan puolet liian korkea. Itse asiassa se pakottaa pelaajan ranteen täysin luonnottomaan asentoon! Että sillä lailla.