Kiekko.tk (PC) (Nettipeli) – Lätkää netissä

Kiekko.tk-selainpelin idea on selkeä: rekisteröi nimimerkkisi, kirjaudu sisään, hyppää virtuaalikaukaloon, iske lapa jäähän ja nimi nettisivuille.

Olen kauan ihmetellyt, miksei kukaan ole koodannut moninpelattavaa urheilupeliä, jossa jokaisella pelipaikalla olisi ihmispelaaja. Tribesin tyylinen virtuaaliurheilu on pysynyt pelkkänä unelmana. Unelmana, jossa voisi hypätä työpäivän jälkeen virtuaalikaukaloon höntsäämään, harhauttaa vastustajat kebabkioskille ja tarjota maalivahdille cafe lattea.

Kiekko.tk on ensimmäinen askel kohti tätä unelmaa. Miltä kuulostavat oman joukkueen taktiikkapalaveri, päivätreenit ja illalla liigamatsi sarjajohtajaa vastaan netissä, jonne matsia seuraamaan ilmaantuu oikeita katsojia? Kolmannessa erässä nouset keskeltä ja saat joukkuekaverilta makoisan syötön, lauot pikkumustan ohi maalivahdin ja ratkaiset ottelun. Scene puhuu sinusta kovana maalintekijänä ja pian saat tarjouksen Leijona-joukkueeseen ja keväällä pelattaviin MM-kisoihin. Visio ei ole enää kaukana.

Pakkina nuija

Kiekko.tk-selainpelissä jokainen pelaaja ohjaa hiirellä omaa miestään, eikä tavallisten urheilupelien tapaan vaihda jatkuvasti pelaajasta ja pelipaikasta toiseen. Tapahtumat on kuvattu ylhäältä.

Kiekkoilijaa ohjataan vain hiirellä. Hahmo luistelee kursorin perässä, vasemmalla napilla lauotaan ja oikealla syötetään. Laukaus lähtee kursorin suuntaan ja kohoaa sitä enemmän, mitä lähempänä kursori on pelaajaa laukaisuhetkellä, joten koholyönneissä tarkkuus jää huonommaksi. Vasemmalla napilla voi myös heittää rännikiekkoja, laidan kautta syöttöjä ja taitavimmat lättysyöttöjä Raipen tapaan. Kiekottomana oikealla napilla estetään ja taklataan.

Perussäännöt, kuten pitkät kiekot, paitsiot ja b-pistealoitukset, ovat mukana, mutta jäähyjä tai hylättyjä maaleja ei vielä oteta huomioon. Ahkerimmat pelaajat ovat jo keksineet omia sääntöjään. Minua ne ovat alkaneet nyppiä: scenekeisarit kiljuvat kaukalossa aloittelijoita ulos, jos pelaajat painostavat maalivahtia sulkemaan kiekon. Ärsyttävää.

Miehet koodin takana

Kiekko.tk on kahden jyväskyläläisen aikaansaannos: päätekijä Jouko Pynnönen vastaa koodauksesta ja velipoika Mikko Pynnönen tekee grafiikat, muuten veljekset vastaavat suunnittelusta yhdessä. Viime vuonna kasaan saatiin raakile, keväällä pojat palasivat sorvin ääreen ja sen jälkeen on tapahtunut nopeassa tahdissa paljon. Peli kehittyy lähes päivittäin, mikä ei aina miellytä aktiivista käyttäjäkuntaa.

"Palautetta tulee aika paljon. Aina kun tekee muutoksen, tulee negatiivista palautetta, jos vanha tuttu maalintekokikka ei enää toimikaan", naurahtaa Jouko Pynnönen. "Harvemmin tässä kiitosta saa, vaikka totta kai sitäkin tulee." Palaute on kaksipiippuinen juttu. Pynnönen on mielissään ideoiden tulvasta, mutta samalla huokaisee, ettei mitenkään voi tyydyttää kaikkien vaatimuksia.

Suunnitelmissa on turnaus- ja liigaominaisuuksien kehittäminen sekä liuta muita parannuksia. Luvassa on maalipaitsio, jatkoaika, rankkarikilpailu, rannelaukaus, vastustajan estäminen sääntöjen vastaisesti ja sen mukana jäähyt. Tappelusta on Pynnösen mukaan turha odottaa omaa alipeliään. Minua kiinnosti eniten pelaajan ominaisuuspisteiden roolipelityyppinen jakaminen hahmoa luodessa. Pelaaja saa näin itse vaikuttaa siihen, haluaako olla tuulennopea Bure, Heatleyn tyylinen sniper, Charan kaltainen taklauspelote vai yleismies Lehtinen.

Pelaajien yksilöllisyydessä ja tilastojen ylläpidossa on jo nyt ongelmia. Eniten päänvaivaa aiheuttavat keinottelijat, jotka loikkivat pelistä toiseen yrittäessään parantaa plus-miinus-saldoansa. Keinottelijat vievät muilta peli-ilon sekoittaessaan jatkuvasti pelin tasapainoa. Tekijät sanovat miettivänsä lisää parannuksia keinottelun estämiseksi.

Kiekko.tk on ilmainen selainpeli. Pienehköt kuukausimaksut tai itse pelin muuttaminen kaupalliseksi eivät tunnu mahdottomilta ajatuksilta: "Mutta ei vielä vähään aikaan, sillä pelin pitää olla valmis ennen kuin siitä voi rahaa pyytää", sanoo Pynnönen.

Kiekko.tk:n minimivaatimukset ovat laajakaistayhteys (vaikka modeemillakin kuulemma on pelattu siedettävästi), Java-ohjelma selaimeen (tekijät suosittelevat Sun-Javaa) ja Pentium-kone. Käyttöjärjestelmällä tai koneen suorituskyvyllä ei ole väliä, kunhan koneessa on nettiyhteys ja selain. Kiekko kulkee yhtä hyvin PC:llä ja Macilla, Windowsissa ja Linuxissa.

Mukaan pääsee osoitteessa www.kiekko.tk

.