Koko kansan konsoli

PlayStation 2 julkaistiin kahdeksan vuotta sitten. Nyt laitteita on Suomessa jo yli puoli miljoonaa eli joka viidennessä kodissa. Maailmalla kakkos-Pleikkareita on 140 miljoonaa. Nämä ovat aivan mielettömiä, täysin ennennäkemättömiä lukuja pelikonsolilta.

Pleikkari 2 on kuitenkin kokemassa ensi vuoden puolella ykkösversionsa kohtalon. Isot pelitalot (vielä tosin nimettöminä) kertovat lopettavansa laitteen tukemisen ja keskittyvänsä seuraavaan sukupolveen. Tämä on ihan ymmärrettävää: valintoja on tehtävä, rahat eivät riitä usean eri version tekemiseen. Ei myöskään jälleenmyyjien hyllytila.

Suomen PlayStationin eli Nordisk Filmin Suman Rathin mielestä fokus on nyt siirtymässä laajempaan kohderyhmään. "Koska Suomessakin Pleikkareita on niin paljon, voimme tehdä suomalaista sisältöä esimerkiksi SingStareihin ja Buzziin. Varsinaiset HC-pelit ilmestyvät PS3:lle, esimerkiksi LittleBigPlanetista ei näillä näkymin tule PS2-versiota."

Sumanin mukaan erittäin hyvin nyt jouluna myyvät esimerkiksi SuomiRock- ja Abba-bundlet, eli PS2 ja peli samassa paketissa. Hän povaa niille yhteensä yli 20 000 kappaleen myyntiä.

Vaikka PS2:lle ei HC-pelejä enää ilmestyisikään, konekanta ei ihan heti katoa mihinkään. Jo suunnitellut pelit, kuten Tomb Raider Underworld, viedään taatusti loppuun, minkä lisäksi koneelle ilmestyy niin sanottuja perheystävällisiä pelejä, esimerkiksi Crash, Spyro ja Guitar Hero World Tour.

"Olisin erittäin ihmeissäni, jos Electronic Artsin ja Activisionin kaltaiset pelitalot lopettaisivat PS2:n tukemisen. PS2-kanta on kuitenkin niin valtava uuden sukupolven laitteisiin verrattuna", pohtii Suman.

Jos ajattelee sitä PS2-pelien määrää, mikä markkinoille on tullut viimeisen kahdeksan vuoden aikana, pelattava ei ihan heti lopu. Eikä sekään, että niin laite kuin pelit ovat kilpailijoitaan halvempia ainakaan myyntiä heikennä. Tai se, että jokaisen uuden PS2-omistajan naapurissa asuu jo toinen pleikkaripelaaja.

PlayStation 2:ta markkinoitiin aikoinaan kodin viihdekeskuksena (koska siinä oli DVD-soitin) ja sen paikka määriteltiin olohuoneeseen television viereen. Sinne se tiensä sitten lopulta löysikin, vaikkakin muutaman mutkan kautta. Tuskin olen ihan väärässä, vaikka povaisin sen siellä vielä pari vuotta olevan ja näin saavuttavan kunniakkaan 10 vuoden iän.

Sen, siirtyykö paikka telkkarin vieressä PlayStation kolmelle, näyttää tulevaisuus. Sinne sekin kuitenkin tähtää.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille lukijoillemme!

Artikkeli on luettavissa www.pelit.fi:ssä 8.1.2009.