Logitech G600 MMO Gaming Mouse

Nagan oppipoika

www.logitech.com

 

Mörppihiiret ovat laitevalmistajien suosikkiaihe. Logitechin tulkinta ottaa oppia Razerin moninappulaihmeestä.

Nettiroolipelin pelaaminen on perinteisesti melkoista pianonsoittoa. Erilaisia kykyjä on ruutu täynnä ja jokaiseen pitäisi päästä nopeasti käsiksi ilman hidasta hiirellä klikkailua. Näppäinoikopolut ovat avain onneen, ja sitä varten tarvitaan nappuloita, johon toiminnot voi sitoa. Näppäimistöllä sormet yltävät vain tietylle alueelle, joten lisäpainikkeiden tunkeminen käden alla jatkuvasti olevaan hiireen on seuraava looginen vaihtoehto.

Logitechin G600-hiiressä erilaisia nappuloita taatusti riittää, sillä niitä on yhteensä huimat 20 kappaletta. Pääpainikkeita on tavallisen kahden sijasta kolme ja vasemmassa kyljessä on peukalon alla hurja 12 pikkunappulan patteri. Ratkaisu on hyvin samanlainen kuin Razerin vanhassa Naga-hiiressä, joka sekin on suunniteltu mörppipelaajien tarpeisiin. Muotoilun takia hiiri sopii vain oikeakätisille.

G600 on suunniteltu kämmenotteella käytettäväksi ja käsi makaa sen päällä mukavasti. Kumisessa rullassa on selkeä porrastus eikä rullan painaminen vaadi liikaa voimaa. Peukalopainikkeet on viisaasti kallisteltu niin, että ne jakautuvat selkeästi kahteen kuuden nappulan osioon, joista ensimmäistä voi painaa peukalon kärkiosalla ja toista sormen sisäosalla. Nappuloiden vastus on riittävän voimakas eikä niitä tule painettua vahingossa hiirtä liikuteltaessa.

Monista hyvistä ideoista huolimatta 12 painikkeen peukalonappiarmada ei oikein toimi käytössä. Nappuloiden erottaminen toisistaan on hankalaa yksinkertaisesti sen takia, että niitä on liikaa. Määrä pitäisi suosiolla puolittaa kuuteen painikkeeseen tai ainakin keskimmäinen rivi saisi lähteä, jolloin nappuloita olisi yhteensä kahdeksan kappaletta. Pelaamista nopeuttamaan tarkoitettujen pikanäppäinten tarkoitus katoaa tyystin, jos käyttäjä joutuu kesken hektisen raidaamisen tai pvp:n jatkuvasti vilkuilemaan hiireen painaakseen juuri sitä oikeaa nappulaa.

Peukalopainikkeiden vaikean erotettavuuden lisäksi hiirtä vaivaa toinen pieni, mutta ärsyttävä vika: G600 ei luista matolla kovinkaan liukkaasti. Tämä johtuu siitä, että maton pintaa koskettavien tassujen pinta-ala on jostain ihmeen syystä venytetty aivan liian suureksi. Vaikka tassujen materiaali on itsessään riittävän liukasta, on kitkapinta-alaa yksinkertaisesti aivan liikaa. Lisäbonuksena kaikki pienetkin roskat jumittavat välittömästi massiivisten liukupintojen alle ja aiheuttavat entistä pahempaa tökkimistä.

Hienosäätöä ajureilla

Ilman ajuria hiiressä on valmiina kolme erilaista profiilia, mutta todellinen hyötykäyttö onnistuu vasta ajurin kanssa. Jokaisen painikkeen toiminnon voi säätää haluamakseen ja yhden nappulan voi lisäksi jättää G-Shift-painikkeeksi, jota pohjassa pitämällä jokainen nappi toimii toisella vaihtoehtoisella tavalla. Näin yhdessä profiilissa voi olla tallennettuna yhteensä 38 erilaista toimintoa. Ne riittävät takuuvarmasti kaikkeen mahdolliseen, kunhan vain pystyy muistamaan niiden sijainnin. Asetukset voi tallentaa joko koneelle tai hiiren omaan muistiin, jolloin säädöt toimivat myös toisaalla.

Tarkkuutta voi säätää 200 dpi:n hyppäyksin aina hurjaan 8200 dpi:n maksimiin asti. Hiukan oudosti perustiloissa ei ole lainkaan omia nappuloita tarkkuuden vaihtamiseen, vaan ne (tai se) täytyy muistaa itse määrittää. Mistään ei myöskään näe valittua tarkkuutta.

Ajurit itsessään eivät ole kovin käyttäjäystävälliset. Kaikki toiminnot on piilotettu hämärien kuvakkeiden taakse selkeän tekstitiedon sijasta. Myös peukalonappien taustavalon säätö on melko mystinen sekoitus päällekkäisiä optioita, mutta opettelun jälkeen joka tilalle saa viritettyä omat selkeästi toisistaan erottuvat värit. Diskoefektejä kaipaavat voivat säätää valot vaikka sykkimään.

Logitech G600:n idea on hyvä, mutta moninappulahiiren kehityksessä on haukattu kerralla hiukan turhan iso pala. Pienempi painikemäärä olisi helpommin hallittavissa ja silloin koko laitteesta saisi enemmän irti. Nyt suurin osa luultavasti tyytyy käyttämään vain muutamia nopeammin hahmotettavia osia isosta peukalonappipatterista. Muuten ominaisuudet ovat kohdallaan, mitä nyt liian isot tassut välillä aiheuttavat pientä tökkimistä.

Tapio Salminen

Logitech G600 MMO Gaming Mouse

www.logitech.com

Valmistaja ja testikappale: Logitech

Ominaisuudet: Tarkkuus 8200 dpi, 20 ohjelmoitavaa nappulaa, USB

Hinta: 80 euroa

Monipuolinen, mutta liian korkealle kurottava mörppihiiri.

***