Medieval: Total War - Viking Invasion (PC) – Haraldin harharetket

Roomalaiset eivät antautuneet, he vain katosivat, kun kotopuolessa oli suurempia murheita kuin lammasmaisten brittien paimentaminen sateisella saarella. Satojen vuosien alamaisuuden jälkeen mercialaiset, saksit, walesilaiset ja muut Britannian muinaiset kansat saivat oppia tulemaan toimeen omillaan.

Juuri kun elämä asettui uomiinsa, Pohjanmereltä nousi lohikäärme. Herran vuonna 793 pohjoisen villit miehet, viikingit, aloittivat vuosia jatkuneet ryöstöretkensä. Myöhemmin he hallitsivat rautaisella otteella jättäen skandinaavisen jäljen Britannian historiaan.

Pelasin viime vuoden parasta PC-peliä, Medieval: Total Waria puolen vuoden ajan lähes joka ilta. Mutta harvoin loppuun asti, sillä Medievalin massiivinen kampanja muuttui aina liian työlääksi.

Viking Invasionsin pimeä varhaiskeskiaika suoraviivaistaa peliä juuri sopivasti. Joukot ovat yksinkertaisempia, pääasiassa jalkaväkeä. Ristiretket ja paavi on poistettu kokonaan, eikä kampanjaa voi voittaa muuten kuin valloittamalla.

Uusi viikinkien kampanja käsittää Britteinsaaret sekä viikinkien kotikonnut Jutlandin (Tanska) ja Hordalandin (Norja). Maakuntia on huomattavasti vähemmän, minkä ansiosta kampanja on helpommin hallittavissa.

Viikinkien lisäksi seitsemän Britteinsaaria asuttanutta kansaa, kuten skotit, piktit, saksit ja mercialaiset ovat pelattavissa. Kristinuskolla ei ole kuin yksi, mutta sitäkin suurempi rooli: viikingit ovat ainoa pakanakansa, joka pysyy sotaisina ryöstelijöinä kunnes heidät kuohitaan käännyttämällä kristinuskoon.

Epäsuhta viikinkien ja brittikansojen välillä tuo peliin aivan uudenlaista jännitettä. Viikinkien sotajoukot ovat omaa luokkaansa verrattuna mihin tahansa muuhun. Viikingit eivät koskaan pakene, vastapuolella valahtaa punttiin jo siinä vaiheessa kun jomit, huscarlit, carlit ja landsmenit marssivat kirveet ojossa taistelukentälle.

Yläkroppa paljaana taistelevat berserkit ovat äärimmäinen esimerkki viikinkien sotahulluudesta. Ne pieksevät rynnäköllään helposti kymmenkertaisen määrän vihollisia. Kuten useimmat muutkin viikinkijoukot, berserkit ovat erinomaisia hyökkäyksessä, mutta nuolisateessa ne teurastetaan kuin lampaat. Brittien joukot eivät varsinkaan kampanjan alussa pysty antamaan kunnon vastusta, vaikka niillä onkin kelttitaistelijoita ja lukuisia kohtalaisen laadukkaita keihäitä nakkelevia joukkoja.

Ylivoimaisen sotataidon vastapainona viikinkien talous on kuralla. Rakentaminen kestää paljon aiempaa kauemmin ja maatalous on niin alkeellista, ettei sillä saa kustannettua sotaretkiä. Viikinkien on pakko edetä aggressiivisesti. Uusittu teknologiapuu heijastelee ankeita aikoja.

Viikingit olivat erinomaisia merenkävijöitä. Sotaretkille lähtöön ei tarvita satamia ja nopeiden laivojen takia britit eivät koskaan tiedä, missä viikingit nousevat maihin. Alussa viikinkien ei edes ole tarkoitus ole vallata, vaan tehdä nopeita ryöstöretkiä. Niin kauan kun viikingit pysyvät pakanoina, ne saavat kaksinkertaisesti floriineja taistelun aikana tuhotuista rakennuksista.

Kas vanhakin nyt nuortuu

Tuttu koko Euroopan kampanja päivittyy uuteen uskoon. Uudet pelattavat kansat, aragonialaiset, sisilialaiset ja unkarilaiset ovat piskuisia ja aloittavat mahtikansojen puristuksessa. Uusia joukkoja on paljon, tosin suuri osa niistä vain pieniä muutoksia vanhoista. Kiinnostavin kokonaan uusi ase on organ, joka on kuin keskiaikainen sarjatulitykki.

Medievalissa linnoja ei kannattanut vallata hyökkäämällä, koska vihollisen sai helpommin näännytettyä hengiltä piirittämällä. Nyt myös piirittäjät menettävät miehiä piirityksen aikana. Valtaus on brutaalimpaa linnanportin kiehuvalla öljyllä. Hyökkääjä ei välttämättä tarvitse katapultteja rakennusten tuhoamiseen, koska jousimiehet osaavat ampua tulinuolia. Linnoista taistelu muuttui kertaheitolla paljon houkuttelevammaksi.

Tiedustelu hoituu nyt selkeämmin uudella, taistelua edeltävällä tiedusteluruudulla, jonka puolustaja näkee aina, hyökkääjä vain jos kohteessa on vakooja. Tiedusteluruudusta näkee seikkaperäisesti viholliskomentajan ja joukkojen tiedot.

Mahtimiesten luonteenpiirteet eivät jää huomaamatta, koska hyveistä ja paheista kerrotaan selkeästi silloin kun ne ilmaantuvat. Komentajatkaan eivät enää ole ikuisia, vaan kuolevat vanhuuteen ja saavat perillisiä. Bugit Glorious achievements -pelimuodossakin on onneksi korjattu. Vanhaa kampanjaa on viritelty siihen malliin, että sen pariin palaa aivan uudella innolla. Suoranaiset bugit ja ongelmat pitäisi silti korjata ilmaisella päivityksellä.

Viking Invasion tekee juuri sen mitä lisälevyn pitääkin: se herätti pelin uudestaan henkiin. Kerrankin lisälevyn voi sanoa antavan vastinetta rahoille, uudistukset tekevät koko pelistä huomattavasti nautittavamman. Näillä eväillä pärjää hyvin roomalaisten paluuseen asti.

93